Sosem lesz jogosítványom?
Elöljáróban ott szeretném kezdeni hogy ma buktam meg 4.alkalommal. Már nincs olyan hogy a követekező vizsgán két vizsgabiztos ül bent, de nem is ez most a fontos.
Decemberben kezdtem vezetni egy ismerős oktatónál akivel a kötelező 30 órát 4 hónap alatt tudtam csak levezetni. Helyileg Nyíregyháza. Első alkalommal 36. Órán mentünk vizsgázni, megfékezett parkolásnál mert balra előre párhuzamos parkolást húztam és hajtottam végre, olyan szerencsés szöget találtam hogy egy ívben be is tudtam fordulni. Sebesség, kézifék de a kormányt nem tekertem egyenesbe, gondoltam ha tolatok ki ugyanazon az íven ki tudok jönni mint amin bementem. Hátramenetbe kapcsoltam, hátra fordultam és ahogy megindítottam a kocsit megfékezett. Második alkalommal egy női vizsgabiztossal mentem 42.órán aki nagyon kedves és segítőkész volt. Az oktató ezúttal is megfékezett. Az Arany János utcán kellett pakolnom jobbra hátra párhuzamos parkolással. Szépen végre hajtottam, korrigálás nélkül, kitettem balra az irányjelzőt, tükör, holttér és indultam, mire megfékezett a mögöttem érkező autók miatt, akiket egyébként épp lefogott az előttük áthaladó gyalogos. Harmadjára már mindent megtettem hogy más oktatót találjak de mindenki csak ígéretett hogy majd ekkor meg akkor áttud venni mert nagyon sok a tanulója. Ezért felkerestem az iskola vezetőjét és elmondtam a történeteket, azt hogy azóta sem talál az oktatóm nekem vizsgaidőpontot és hogy a pótórákat veteti csak velem. (6ezer. - /óra).
Keresett nekem időpontot de ő sem tudott átvenni ezért muszáj voltam az eredeti oktatómmal vizsgára menni. Aztán a covid miatt megint mindent lezártak egy hónapra, se vezetni se vizsgázni nem lehetett menni. Tovább kerestem oktatót, sikertelenül. Jött hát a vizsga és ismét megbuktam, megfékezett mert egyíves megfordulásnál túl magas sebességi fokozatban mentem (2esben, csúsztatott kuplunggal). Annyira bepipultam, hogy teljesen kikeltem magamból, kiszálltam az autóból és csak üvöltözni tudtam vele. A túl fűtött érzelmek hevében csak kinyögte hogy mindaddig megfog fékezni amíg nem veszek tőle összesen 56 órát mert én meg sem érem az ő drága idejét addig amíg ennyit nem fizetek ki neki. Egy másik iskola vezetője vett végül át. Vettem tőle 10 plusz órát, kiírt vizsgára. Teljesen letudtam vetkőzni mellette ezt a rengeteg rossz tapasztalatot. Azonban ma vele levezettem a negyedik vizsgámat, vissza értünk a rutin pályára és ott a kocsiban behúzott 11 légből kapott hiba pontot a vizsgabiztos. Az új oktató hatalmas jelenetet rendezett ez okán, de sajnos ez rajtam így sem segített. Teljesen kétségbe vagyok esve hogy mi lesz velem, hogyan lesz jogsim?!
Egyszerűen mindent megpróbálok, megcsinálok de mégis mintha csak a pénzt dobálnám ki az ablakon amit az építkezésünkből veszek el, hogy finanszírozni tudjak. A férjem is stresszel vele kicsit, hogy mennyit kifizettem már, meg még mennyit kell de azért ne adjam fel.
Annyira bele fáradtam már, nem tudom ,mi tevő legyek?
Annak örülök, hogy amit írtam azt elfogadod, és nem vitának veszed, és hogy amit írok egy subjektív megítélés, ami lehet jó, de lehet rossz is.
Amit az utolsóba írtál azt nem tudom elfogadni. Nemes egyszerűséggel.
Amikor vezetsz, belenézel a tükörbe. Nekem megvan a jogsim, nem kell vizsgáznom. Ez nállam már úgy néz ki, hogy be van állítva a tükrök, belepillantok, majd a holtér ellenőrzéskor hátra fordulok. A tanulók 10 esetből 9 alkalommal megkapják ezt a hibapontot. Én 2 szer vizsgáztam, mind a kétszer megvolt ez hibapont. Ennek a következő az oka. Levezetsz egy XY km XY mennyiségű órával.És megszokod, ezt a mozdulatot, amit én is. De akkor vegyük ezt egy másik szemszögből:
hátul van egy vizsgabiztos. Te ülsz előtte.A fejednél van egy fejtámla (általában van) a vizsgabiztos a szemed mozgását nem látja. Amit pedig nem lát (jelen esetben) az nincs.Tehát hiába nézel bele a tükörbe, ha nem látja a vizsgabiztos a fej mozgását, akkor nem tudja, hogy bele néztél e, vagy sem.
Tanács: Amikor belenézel a vissza pillantó tükörbe, akkor csináld úgy mint amikor pl meglátsz egy pattanást az arcodon és közelről megnézed. Legyen egy "Előadás mód". Mindig mozogjon a fejed. Pl benézel egy kereszteződésbe, ne csak a tekinteted menjen arra, hanem a fejed is. Pl írtad a tolatás:
amikor elindulsz, végig nézed a tükröket, nagyon remeg. Fordulj hátra, de az övet ne kapcsold ki.
1:Ha kikapcsolod az övet (ami tolatásnál megengedett) a vizsgadrukk miatt elfelejtheted visszakapcsolni. Sietsz, izgulsz kapkodsz, nem oda figyelsz, úgy marad hibapont.
2:nem nézel hátra, nem ellenőrzöd a holtteret.
Amit elrontottál biztosan:
írtad, hogy talán az első vizsgakor már tudtad, hogy nem jó az oktató.
Rendben van, fogadjuk el ezt a tényt. Ebben az esetben a kövit kellett volna tenned: -NEM VESZEL TŐLLE TÖBB ÓRÁT.
1:Ha az oktató jó, akkor megtanít vezetni. Ha tudsz vezetni, mindegy hol, kinél vizsgázol, át fogsz tudni menni. A rossz vizsga biztosnál is, más útvonalon is. Berögzül valami rossz dolog. pl: holtér ellenőrzése.
egy nagyon rossz oktató úgy veszi, hogy ezt te tudod, hogy mit jelent, figyelsz rá. A simán rosz oktató, elmondja neked, hogy mi az és ennyi. Nekem jó oktatóm volt, való életbeli példával bemutatta, a saját szememen keresztül, hogy mi az.Ha nem tudod akkor egy jó oktatót ha megkérdezel akkor elmondja, megmutatja neked. (nállam pl a megismétlő jelzőlámpa volt ilyen. Felhoztam neki, mondtam egy kereszteződést példaképp. Az oktató azt mondta, akkor menjünk el, és nézzük meg. És egy olyan útvonalon mentünk, aminek köze nem volt a vizsga útvonalhoz, és ilyen sűrűn volt, hogy arra vitt, ami nem útvonal. Kocsi csere volt mindkét vizsga előtt. Elsőnek 4 órát vezettem az új autót, majd vissza jött a régi, de 2 óra volt visszaszokni. Benzin gáz keverékről dízeles, talán a motor is más volt talán 1,2 volt a régi 1,4 es volt az új.)
2:ha rossz az oktató, akkor otthagyod egyből, jelzed hogy otthagytad, és addig nem folytatod, amíg nincs új. Pénzkidobás, mert nem fog megtanítani, nem fog sikerülni a vizsga.
ezért most ott tartasz hogy kifizettél X órát, 4 bukott vizsgát.ha vártál volna akkor lehet van 2 bukott vizsgád és a 90 óra helyett járnál mondjuk 50 nál. illetve nem lenne az hogy ha még egyszer buksz akkor páv II ra mész.....
Köszönöm szépen, ezeket a tanácsokat megfogadom!
Hát igen, megfogalmazódott már az elején bennem hogy mást kellene keresni de ebben a városban erre nem igazán van lehetőség, pláne nem nyáron :(
Másrészt meg nagyon nagy rajtam a nyomás mert 2 óra a településünkről az út a munkahelyemre. Régebben ott laktunk alberletbe de mikor elkezdtünk építkezni vissza jöttünk a szülői házba.
Az utazásra 4 órám megy el egy nap alatt, 2+2es műszakban.
De megegyszer köszönöm, örültem a tanácsoknak!
Sziasztok!
Tegnap reggel 9 órakor sikeres vizsgát tettem :) a vizsgabiztos mikor végeztünk gratulált és azt mondta nagyon régen volt már ilyen szép vizsgája, nagyon ügyes voltam. Nagyon Boldog vagyok hogy végre túl vagyok ezen az egészen. 10es neked sikerült? Mindenkinek drukkolok és remélem írtok majd :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!