Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Nyíl-zöld lámpánál kanyarodhat...

Nyíl-zöld lámpánál kanyarodhatok mindig anélkül hogy bárkinek elsőbbséget kellene adnom?

Figyelt kérdés

Akár gyalogosnak, akár járműnek. Kivéve persze a szabálytalankodókat és a mentőt, rendőrautót, stb...

Telezöldnél pedig csak a szemből jővőnek a haladási irányától függően, és a keresztező gyalogosnak és kerékpárosnak a zebrán?

2020. dec. 19. 11:28
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
64%
Igen.
2020. dec. 19. 11:32
 2/19 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy írtad.
2020. dec. 19. 11:43
 3/19 anonim ***** válasza:
61%

Igen, de.

A nyilas lámpás forgalomirányítást úgy szervezik, hogy ilyenkor nem keresztezhetné más forgalom a haladásod.

Óvatossággal kell viszont kezelni, mert egyrészt sok EU-s országban találkozhatsz ilyenkor is elsőbbségadási kötelezettségel, másrészt már manőver közben/végén is lehet ilyen.

Pl. jobbra nyilas zöld, de az úton amire érkezel gyalogos halad át (zebra vagy anélkül).

2020. dec. 19. 11:48
 4/19 anonim ***** válasza:

mint tanultad, a zöld nyíl csak neked szól, más nem keresztezhet...még gyalogos sem.

Aztán átvált telezöldre, na ott már résen kell lenni..mindenhonnan jöhet mindenki.

2020. dec. 19. 11:48
 5/19 anonim ***** válasza:
3. A manőver végén nem lehet, mert balra kanyarodó autóknál azon az úton, ahova érkeznek, a gyalogosoknak piros. Pont te írod, hogy a jobbra kanyarodó autóknál van az, hogy az útra, ahova kanyarodnak, a gyalogosoknak zöld. Balra kanyarodáskor ilyen nincs. És szemből se érkezhet autó ha nyilas a zöld.
2020. dec. 19. 11:54
 6/19 anonim ***** válasza:

Ha nincs gyalogos lámpa/zebra akkor elsőbbséget kell adnod a keresztező gyalogosnak, a kanyarodás szabálya miatt. Jobbra és balra kanyarodva is.

2020. dec. 19. 11:59
 7/19 anonim ***** válasza:
53%

Elég sok olyan útkereszteződést láttam már, ahol az irány-zöld jelzéssel egy időben a gyalogosok is zöldet kapnak a keresztező úton.

Keresztező járműforgalomra nem kell számítani, de gyalogosoknak lehet zöld a lámpa, ami többnyire a jobbra kanyarodókat érinti, de láttam már balra kanyarodók előtt is olyat.

2020. dec. 19. 12:43
 8/19 anonim ***** válasza:
100%

Balra kanyarodáskor szerintem itthon szabályozva van, hogy nem lehet egyszerre zöld a gyalogosokkal.

Jobbra nyilas zöldre itt egy példa:

[link]

(továbblépsz egyet, látszik a gyalogos zöld)

Viszont az is látszik itt, hogy akkor zöld a gyalogosnak, amikor telezöldet kapnak az autósok.

2020. dec. 19. 13:01
 9/19 anonim ***** válasza:
56%
"Elég sok olyan útkereszteződést láttam már, ahol az irány-zöld jelzéssel egy időben a gyalogosok is zöldet kapnak a keresztező úton." Jobbra kanyarodásnál igen. Én is ezt írtam. Balra kanyarodó autók elé nem küldenek ki gyalogosokat. Már csak azért sem, mert akkor azoknak az keresztező út közepén állva kellene megvárniuk amíg a gyalogosok kereszbe elmennek.
2020. dec. 19. 13:03
 10/19 anonim ***** válasza:

#8#

Napi rendszerességgel járok egy olyan útkereszteződésben, ahol a balra kanyarodókkal egy időben kapnak zöldet a keresztező úton a gyalogosok.

Hozzá teszem, hogy ott csak balra lehet kanyarodni, mert egyenesen egyirányú út van, szemből érkező forgalommal (behajtani tilos), a jobbra kanyarodók pedig a másik sávból, lámpa nélkül kanyarodhatnak jobbra.

Némileg speciális a helyzet, de a kérdés ugye az volt, hogy irány-zöldnél kell-e bárkinek elsőbbséget adni.

Vannak esetek, amikor kell, a ritkán nem azt jelenti, hogy soha.

2020. dec. 19. 13:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!