Mit rontok el? Mi a baj velem?
Egy évvel ezelőtt elkezdtem a jogsit, levezettem mind a 30 órát, majd azt mondta az oktató, hogy nem fog engem kiírni vizsgára, mert béna vagyok, én magamban zuhantam és abbahagytam az egészet. Most elölről kezdtem, új oktatóval. Nos, amikor ezelőtt vezettem akkor sem éreztem azt, hogy nem menne semmi, de most ez az új oktató megdicsért, hogy jól vezetek, észreveszem a gyalogost, táblákat, és jól is reagálok rájuk, nem is érti miért nem írt ki az előző oktató vizsgára. Egy hibám van szerinte, amit én is érzek magamon: Az autót állandóan jobb-balra viszem egyenes úton is, vagy a terelővonal felé közelítek (át nyilván soha nem megyek a másik sávba, csak hozzáér a kérek a vonalhoz), vagy lemegyek már majdnem az útról, bele a kàtyús részbe (az út szélén errefelé mindenhol nagyon kátyús). Ez a hibám az előző oktatómnàl is megvolt. Igaz még van pár órám szerencsére, de nem tudom hol rontom el, és miért csinálom ezt. Mi lenne a megoldás? Mit nézzek, hogy ne menjek el jobbra-balra? Van itt olyan, aki szintén ezzel a hibával küzdött? Hogy sikerült erről "leszokni"?
Kérlek olyat ne írjatok, hogy "Csicska vagy, neked nem való jogsi" meg "inkább hagyd abba a vezetést", mert tőlem ezerszer bénàbb embernek is meglett már a jogsija, azt mondta az oktatóm.
Kerék*
Út széle*
Talán figyelj jobban az úttartásra.
Ezt jó oktató felismeri, és többet fókuszál rá. Vizsgán is pontozzák amúgy.
Azért az elég komoly probléma, ha a saját sávodon belül kóvályogva vezetsz ennyi gyakorlás után, az első leckék egyike, hogy a sávon belül kb középen tudjon haladni a tanuló.
Általános jelenség, hogy a tanulók kezdetben kóvályognak az úton, de a sávtartást tanítják meg az elsők között, mihez a kulcs a megfelelő figyelem, folyamatosan ellenőrizni kell, hol halad az autó.
Látod, hogy mennyi a hely a jobb és a bal oldalon, végig vezeted a tekintetedet a megtenni kívánt útszakaszon, nem csak az orrod elé figyelsz, bele nézel a két tükörbe, ott is látod a mögötted lévő út szakaszt, és, hogy a sáv közepén haladsz-e - mindezt kb folyamatosan ismételve.
Nem megengedhető, ha sok óra gyakorlás után is ok nélkül jobbra-balra kóvályogva közlekedik a tanuló, az már egy másik lecke, hogy ki tud kerülni akadályokat, ha szükséges, tehát nem megy bele kátyúkba, nem hajt keresztül kikerülhető akadályokon (pl úttestre hullott ágak) - ehhez is a figyelés a kulcs, mégpedig amikor megtenni kívánt úton távolra elnéz, már messziről látja, hogy ott lesz egy akadály, amit ki kell kerülni, tehát korrigálja az útvonalat, nem meglepetésként éri, hogy itt egy kátyú.
A kérdésre tehát a válasz az, hogy vagy nem tanította meg az oktató a figyelés technikáját, vagy valamiért nem tanultad meg azt.
Lassú tempónál is veszélyes a kóvályogva közlekedés, autópályára meg ki sem szabad menni, ha nem tudsz stabilan sávot tartani.
Forgalmi vizsgán pedig biztos bukás...
Ez egyértelműen annak a jele hogy nem érzed az autót.
De tulajdonképp egy viszonylag sima egyenes úton még oda se kellene figyelni, akkor is egyenesen kellene már menni.
Bár erre nem igen tudsz válaszolni, de jó ezeknek a kocsiknak az egyenes futása. ???
Igen, az előző oktatóm nem nagyon tanított semmit, beült mellém vihogni, meg telefonozni, meg elvittem őt a haverjàhoz, azzal elment félóra, aztán a szerelőjéhez vittem, azzal ismét félóra elment, aztán "na, le is járt az idő". Ilyeneket csinált. Ma volt az első pótóràm az új oktatónàl egy év kihagyás után.
Ez az oktató azt mondta, hogy a két oldali tükörben látnom kell, hogy hol vagyok a sávban, próbálok ahhoz igazodni, ma is nézegettem. Ezt az előző oktatóm abszolút nem mondta, nem érdekelte, hogy hogy megyek az úton. Mondta, hogy valószínűleg mivel abszolút nem tanultam parkolni az előző oktatónàl, így nem tanultam meg a finom, apró mozgàsokat. :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!