Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Muszáj ilyenkor használni a...

Muszáj ilyenkor használni a gyorsítósávot?

Figyelt kérdés

A Hajdúszoboszló és Debrecen közti útszakaszon van egy kereszteződés féleség, ahol felkanyarodunk a Debreceni útról a 4-es főútra. Amikor balra kanyarodunk, egy gyorsítósávba ütközünk, amit én őszintén szólva nem szívesen használok, mivel ha működik a lámpa, akkor amikor én zöldet kapok, a jobbról érkező forgalomnak piros, tehát nem jöhet semmi jobbról, ami indokolná a gyorsítósáv használatát. Ebben persze apa nem ért velem egyet, csak piszkosul idegesít, hogy

-99%-ban rajtam kívül senki sem használja

-ha használom, akkor szinte mindig be akar vágni elém valaki, ami zavar a kényelmes haladásban, illetve ha nem lépek oda, akkor még bent is maradok a gyorsítósávban

-hátra kell néznem, hogy meggyőződjek róla, hogy senki nem jön belém, miközben elkerülhetném azzal, hogy a gyorsítósáv helyett egyből a "fősávba" kanyarodok (mivel van lámpa, ugyanolyan biztonságos).

Belinkeltem a kérdéses kereszteződést:

[link]

A kérdésem tehát az lenne, hogy apának van igaza, és lámpától függetlenül kötelező használni a gyorsítósávot, és megbüntetne a rendőr, ha látná, hogy nem használom, vagy csak feleslegesen szívatom magam, és a többi sofőrnek van igaza, amikor nem használják? Kiemelném, hogy a kérdésem csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor a lámpa működik! Nyilván, amikor nem működik, és jobbról is jönnek, akkor használom a gyorsítósávot.

Előre is köszönöm az értelmes válaszokat! :)

2020. aug. 20. 21:59
1 2 3 4
 21/39 A kérdező kommentje:
Miért, nem így kell használni a gyorsítósávot? Vagy te talán padlógázzal repesztesz, aztán rájössz, hogy valaki van melletted, és csattansz? Mert itt ez történik. Hiába használod a gyorsítósávot, ha a mögötted levő nem, és melléd megy. Akkor aztán mindegy, hogy gyorsan mész-e vagy sem. És ismét kiemelem, hogy CSONT NÉLKÜL A KÜLSŐ SÁVBA KANYARODNAK! Tehát egy pillanatra sem jut eszükbe, hogy a gyorsítósávot használják, akár ott vagyok, akár nem.
2020. aug. 22. 00:45
 22/39 anonim ***** válasza:
66%

Na akkor újra: aki elé bevágnak, az nem azt jelenti, hogy elmennek mellette, hanem azt, hogy féktávolságon belül sávváltással elé mennek.

Nem csak közlekedni nem tudsz, de a szavaknjelentését sem ismered.

2020. aug. 22. 06:11
 23/39 anonim ***** válasza:
67%

Ragozhatod ezt tovább jobbra-balra, az eredmény ugyanaz, egyszerűen túl lassú vagy és baromi bizonytalan az úton.

Javasolnám vegyél még pár órát.

Vannak oktatók akik jogsi megszerzés után is adnak órákat, nem ciki.

2020. aug. 22. 08:36
 24/39 A kérdező kommentje:

Képzeld, a "bevágnak eléd" kifejezés oldalirányba is működik. Ha sávot akarsz váltani, és valaki úgy megy el melletted, hogy elsőbbséged van, akkor igenis "bevágtak eléd". Ha nem érted a szitut, akkor inkább ne szólj hozzá...

Mindegy, lezártam a vitát. Volt 1-2 értelmes hozzászóló, azoknak köszönöm szépen!

2020. aug. 22. 16:23
 25/39 anonim ***** válasza:

És még te mersz beszólni másoknak, t fogyatékos?!

Nem, nincs elsőbbséged. A sávot váltónak SOHA nincs elsőbbsége! Mindegy, hogyn került melléd. Megállsz, megvárod, míg szabad az út.

Úr Isten! Az ilyen hogyan kaphatott jogsit? Neki mennél a vonatnak is, mert neked az a kényelmes?

Ebven a kereszteződésben mit tennél lámpa nélkül.

Mely ország mely nyelvjárásában mondják arra hogy mellettem van valami, higy előttem? Kezeltesd mgad, és semmiképpen ne akarj autót vezetni! Alkalmatlan vagy rá.

2020. aug. 22. 16:39
 26/39 A kérdező kommentje:
Mivel én megyek elől, és záróvonal van, szabályosan nem kerülhetnek sem elém, sem mellém. Ez azt jelenti, hogy elsőbbségem van. De ismét megkérdem, hogy ha nem a kérdésre válaszolsz, akkor minek okoskodsz itt, főleg ha még értelmezni sem tudod?
2020. aug. 22. 17:03
 27/39 anonim ***** válasza:

Folyamatosan a kérdésedre válaszolok. Nem tudsz szabályosan közlekedni. Nagyon kérlek, vágd ketté a jogsidat, és járj gyalog.

Miért kell ezerszer leírni ugyanazt?

Aki sávot vált, annak soha nincs elsőbbsége. Soha! Tudod értelmezni ezt a szót?

2020. aug. 22. 18:10
 28/39 A kérdező kommentje:

És te tudtad értelmezni a kérdést? "kötelező-e használni a gyorsítósávot"

Az első válaszoló tudta értelmezni, ahogy a tizenegyedik is. Nincs értelme, mivel működik a lámpa, ugyanakkor rátapintottak a lényegre, hogy van ott egy kopott záróvonal, amit nem hagyhatok figyelmen kívül. Erre te itt teszed a fejedet, hogy így vagyok béna, meg úgy, és átsiklasz a tény felett, ami miatt kiírtam ezt a rohadt kérdést, hogy mások átmennek a záróvonalon. Veszed végre a lapot vagy okoskodsz még? Mert ezt a vitát már elvesztetted.

2020. aug. 22. 18:17
 29/39 anonim ***** válasza:

Az teljesen mindegy, hogyan került oda. Amikor már ott van, neki van elsőbbsége. A kresz nem úgy működik, hogy te eldöntöd adott szituációban megérdemli-e valaki az elsőbbséget vagy nem. Továbbra is fel kell venni a forgalom ritmusát, nem tökölni és nem fog odaérni melléd, eléd 20 méteren.

(Egyébként van egyetlen eset, amikor a sávot váltónak elsőbbsége van, ha háromnál több sáv van, és egyszerre két irányból sorolnak be ugyanabba a sávba, olyankor besorolásnál is jobbkézszabály van. De ennek köze nincs ehhez a helyzethez)

2020. aug. 22. 19:14
 30/39 A kérdező kommentje:

Ha záróvonal és előzni tilos tábla mellett haladsz, akkor szerinted elsőbbséged van csak azért, mert az előtted levő lassan halad? Kurvára nem. Megülsz a seggeden, és kivárod az előzési lehetőséget. Mivel mögöttem kellene haladnia ugyanabban a sávban, és nem előzhetne meg a záróvonal miatt, így az átsorolásnál is nekem van elsőbbségem. Mivel nem sorolhat át előttem, ha ő még a záróvonal vége előtt van. Akár elégedett a sebességemmel, akár nem. De leszarja, mert büdös paraszt, mint itt némelyik kommentelő(nem akarok általánosítani, mert az új felületen már nem lehet megsaccolni, hogy melyik válasz melyik válaszolóhoz tartozik), és azt hiszi, hogy a türelmetlensége vagy az előtte levő vezető tapasztalatlansága felhatalmazza a szabálytalankodásra. Szóval a gyengeelméjűek kedvéért még utoljára leírom: Nem azt kérdeztem, hogy lassan gyorsulok-e, vagy hogy tapasztalatlan vagyok-e. Lehet, hogy igen, de aki csak ezt akarja hozzám vágni értelmes válasz helyett, azt magasról leszarom, szóval stfu. Azt kérdeztem, hogy szabályos-e nagy ívben kanyarodni gyorsítósávnál működő lámpa esetén az adott kereszteződésnél. Kiderült, hogy nem, mivel záróvonal van, csak az évek során már annyira megkopott, hogy szinte ott sincs. De a vezetői képességeim innentől irrelevánsak, tekintve, hogy azt is kiemeltem, hogy a legtöbb autó tőlem függetlenül nagy ívben kanyarodik és nem sávot vált. Ha pedig én kis ívben kanyarodva használom a gyorsítósávot, a záróvonalra hivatkozva enyém az elsőbbség, mivel engem megelőzni vagy elhaladni mellettem csak szabálytalanul lehet. Aki ezt nem fogja fel, azon már nem lehet segíteni.

Nem kérek tehát több kötekedő választ, a kérdést lezártam. Majd egyszer talán újra felfestik azt a záróvonalat, és akkor mások is betartják a szabályokat...

2020. aug. 22. 19:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!