Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Muszáj ilyenkor használni a...

Muszáj ilyenkor használni a gyorsítósávot?

Figyelt kérdés

A Hajdúszoboszló és Debrecen közti útszakaszon van egy kereszteződés féleség, ahol felkanyarodunk a Debreceni útról a 4-es főútra. Amikor balra kanyarodunk, egy gyorsítósávba ütközünk, amit én őszintén szólva nem szívesen használok, mivel ha működik a lámpa, akkor amikor én zöldet kapok, a jobbról érkező forgalomnak piros, tehát nem jöhet semmi jobbról, ami indokolná a gyorsítósáv használatát. Ebben persze apa nem ért velem egyet, csak piszkosul idegesít, hogy

-99%-ban rajtam kívül senki sem használja

-ha használom, akkor szinte mindig be akar vágni elém valaki, ami zavar a kényelmes haladásban, illetve ha nem lépek oda, akkor még bent is maradok a gyorsítósávban

-hátra kell néznem, hogy meggyőződjek róla, hogy senki nem jön belém, miközben elkerülhetném azzal, hogy a gyorsítósáv helyett egyből a "fősávba" kanyarodok (mivel van lámpa, ugyanolyan biztonságos).

Belinkeltem a kérdéses kereszteződést:

[link]

A kérdésem tehát az lenne, hogy apának van igaza, és lámpától függetlenül kötelező használni a gyorsítósávot, és megbüntetne a rendőr, ha látná, hogy nem használom, vagy csak feleslegesen szívatom magam, és a többi sofőrnek van igaza, amikor nem használják? Kiemelném, hogy a kérdésem csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor a lámpa működik! Nyilván, amikor nem működik, és jobbról is jönnek, akkor használom a gyorsítósávot.

Előre is köszönöm az értelmes válaszokat! :)

2020. aug. 20. 21:59
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
66%
Én értem a kérdést :) Igazából tényleg azt a gyorsító sávot kellene használni, de nem sok értelme van amikor működik a lámpa. Legfeljebb akkor lenne értelme ha sárgán villog a lámpa.
2020. aug. 21. 11:08
 12/39 anonim ***** válasza:
76%

Egyfelől, ha alig látszik a záróvonal, akkor még látszik... Ha hó takarja vagy teljesen láthatatlan, akkor lehet azon agonizálni, hogy ottvan-e.

Másfelől #8 a szőrszálhasogatás és értetlenkedés közben rátapintott a lényegre.

Ha jobbról piros van, akkor csak olyannak kerülhetsz "konfliktusba" aki mögötted kanyarodik ki. Ami viszont azt jelenti, hogy fájdalmasan lassan veszed fel a forgalom ritmusát. Tehát pont, hogy gyorsítósávban a helyed. Orvosolható lenne a probléma, ha pusztán a forgalom, többi közlekedő ritmusában kanyarodnál, nem kerülnél eleve kérdéses szituációba.

2020. aug. 21. 13:23
 13/39 anonim ***** válasza:
100%

Egyértelműen a gyorsítósávot kell használnod, hiszen ellenkező esetben zàróvonalat lépnél át. A mögötted jövő eléggé szabálytalan lehet a követési távolság és a záróvonal semmibe vétele miatt is, meg igazából mit gondol, ott fogsz nyaralni az út közepén , vagy mi?

Amiért fontos ilyen helyen a sávot tartani az az, hogy vannak kereszteződések, ahol hasonló helyen a jobbról érkező és egyenesen haladó forgalom össze van engedve a kanyarodóval, igaz, ilyenkor jellemzően markánsabb az elválasztás.

2020. aug. 21. 19:32
 14/39 A kérdező kommentje:

Úgy látom nem sokan értették meg a problémát.

"99%-ban rajtam kívül senki sem használja". Azaz 99%-ban én vagyok az egyetlen, aki kis ívben a gyorsítósávba kanyarodik, és mindenki más nagy ívben 1 irányjelzéssel és 1 körültekintéssel a külső sávba kanyarodik. Így 1 irányjelzéssel és 1 körültekintéssel kevesebb dolguk van, szóval szerintem logikus, hogy hamarabb felgyorsulnak, és be tudnak vágni elém.

2020. aug. 21. 22:14
 15/39 anonim ***** válasza:
76%

Hogy a fenébe vágnak be eléd egy rövidke, megszűnő sávban?

Kanyarodsz szűken balra és haladsz. A mögötted jövő kocsi, nagy ívben kimegy a külsőbe, elhalad melletted, majd bemegy eléd a belső sávba, ami megszűnik? Lemértem, a hossza 55 méter. Ha 40-nel mész, akkor 4 másodperc alatt elfogy a gyorsítósáv (?). 4 másodperc alatt a másik jobbra előz és bevág eléd? Teleportál, vagy mifene?

2020. aug. 21. 23:40
 16/39 A kérdező kommentje:
Igen, elhalad(na) mellettem a külső sávban, és ezzel engem visszatart(ana) a belsőben. Tehát ha nem akarok bent ragadni, és megvárni, amíg a többi kocsi elhalad, akkor rendesen rá kell taposnom a gázra, ami már frusztrálja az utasokat. (Anyának elég gyenge az idegzete, ha a sebességről van szó.)
2020. aug. 21. 23:59
 17/39 anonim ***** válasza:
#14: Pont hogy nem logikus. Ők nagyobb íven kanyarodnak, tehát még hosszabb utat is tesznek meg, ráadásul úgy, hogy utánad indultak. Ez csak úgy lehetséges, hogy nagyon lassan mész, lehet hogy a sávváltás annyira leköti a figyelmedet, hogy közben elfelejtesz gyorsítani.
2020. aug. 22. 00:04
 18/39 anonim ***** válasza:
Akkor még az lehet, hogy a tükörben képtelen vagy felmérni a távolságokat és amikor még simán beférne a sávváltás, azt te úgy éled meg, hogy "visszatartanak a belsőben".
2020. aug. 22. 00:07
 19/39 A kérdező kommentje:
Hát mivel a mögöttem jövők rendre nem használják, kénytelen vagyok hátrafordulni, hogy biztonságosan átsoroljak(holt tér), és ilyenkor nyilván nem fogom vakon nyomni a gázt. De mindegy, maradok akkor a jól bevált "leszarom a szabályokat, ha a betartása veszélyesebb, mint a megszegése" elvemnél, és kanyarodok nagy ívben. Akkor nem tud kanyarodás közben megelőzni senki, utána meg nem érdekel.
2020. aug. 22. 00:10
 20/39 anonim ***** válasza:

És a holttér ellenőrzése 5-10 másodpercig tart vagy wtf?

De akkor pontosan ez történik: mész a gyorsítósávban 20-szal és másodpercekig forgatod a nyakadat, majd a mögötted jövő megunja, hogy szarakdsz és elhúz jobbról és ez az amire te aztán azt mondod, hogy "bevágott elém a szemét", holott te voltál a balfék.

Nagyon kezdő vezető lehetsz még, egy forgalmasabb többsávos úton vért izzadnál.

2020. aug. 22. 00:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!