Muszáj ilyenkor használni a gyorsítósávot?
A Hajdúszoboszló és Debrecen közti útszakaszon van egy kereszteződés féleség, ahol felkanyarodunk a Debreceni útról a 4-es főútra. Amikor balra kanyarodunk, egy gyorsítósávba ütközünk, amit én őszintén szólva nem szívesen használok, mivel ha működik a lámpa, akkor amikor én zöldet kapok, a jobbról érkező forgalomnak piros, tehát nem jöhet semmi jobbról, ami indokolná a gyorsítósáv használatát. Ebben persze apa nem ért velem egyet, csak piszkosul idegesít, hogy
-99%-ban rajtam kívül senki sem használja
-ha használom, akkor szinte mindig be akar vágni elém valaki, ami zavar a kényelmes haladásban, illetve ha nem lépek oda, akkor még bent is maradok a gyorsítósávban
-hátra kell néznem, hogy meggyőződjek róla, hogy senki nem jön belém, miközben elkerülhetném azzal, hogy a gyorsítósáv helyett egyből a "fősávba" kanyarodok (mivel van lámpa, ugyanolyan biztonságos).
Belinkeltem a kérdéses kereszteződést:
A kérdésem tehát az lenne, hogy apának van igaza, és lámpától függetlenül kötelező használni a gyorsítósávot, és megbüntetne a rendőr, ha látná, hogy nem használom, vagy csak feleslegesen szívatom magam, és a többi sofőrnek van igaza, amikor nem használják? Kiemelném, hogy a kérdésem csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor a lámpa működik! Nyilván, amikor nem működik, és jobbról is jönnek, akkor használom a gyorsítósávot.
Előre is köszönöm az értelmes válaszokat! :)
Egyfelől, ha alig látszik a záróvonal, akkor még látszik... Ha hó takarja vagy teljesen láthatatlan, akkor lehet azon agonizálni, hogy ottvan-e.
Másfelől #8 a szőrszálhasogatás és értetlenkedés közben rátapintott a lényegre.
Ha jobbról piros van, akkor csak olyannak kerülhetsz "konfliktusba" aki mögötted kanyarodik ki. Ami viszont azt jelenti, hogy fájdalmasan lassan veszed fel a forgalom ritmusát. Tehát pont, hogy gyorsítósávban a helyed. Orvosolható lenne a probléma, ha pusztán a forgalom, többi közlekedő ritmusában kanyarodnál, nem kerülnél eleve kérdéses szituációba.
Egyértelműen a gyorsítósávot kell használnod, hiszen ellenkező esetben zàróvonalat lépnél át. A mögötted jövő eléggé szabálytalan lehet a követési távolság és a záróvonal semmibe vétele miatt is, meg igazából mit gondol, ott fogsz nyaralni az út közepén , vagy mi?
Amiért fontos ilyen helyen a sávot tartani az az, hogy vannak kereszteződések, ahol hasonló helyen a jobbról érkező és egyenesen haladó forgalom össze van engedve a kanyarodóval, igaz, ilyenkor jellemzően markánsabb az elválasztás.
Úgy látom nem sokan értették meg a problémát.
"99%-ban rajtam kívül senki sem használja". Azaz 99%-ban én vagyok az egyetlen, aki kis ívben a gyorsítósávba kanyarodik, és mindenki más nagy ívben 1 irányjelzéssel és 1 körültekintéssel a külső sávba kanyarodik. Így 1 irányjelzéssel és 1 körültekintéssel kevesebb dolguk van, szóval szerintem logikus, hogy hamarabb felgyorsulnak, és be tudnak vágni elém.
Hogy a fenébe vágnak be eléd egy rövidke, megszűnő sávban?
Kanyarodsz szűken balra és haladsz. A mögötted jövő kocsi, nagy ívben kimegy a külsőbe, elhalad melletted, majd bemegy eléd a belső sávba, ami megszűnik? Lemértem, a hossza 55 méter. Ha 40-nel mész, akkor 4 másodperc alatt elfogy a gyorsítósáv (?). 4 másodperc alatt a másik jobbra előz és bevág eléd? Teleportál, vagy mifene?
És a holttér ellenőrzése 5-10 másodpercig tart vagy wtf?
De akkor pontosan ez történik: mész a gyorsítósávban 20-szal és másodpercekig forgatod a nyakadat, majd a mögötted jövő megunja, hogy szarakdsz és elhúz jobbról és ez az amire te aztán azt mondod, hogy "bevágott elém a szemét", holott te voltál a balfék.
Nagyon kezdő vezető lehetsz még, egy forgalmasabb többsávos úton vért izzadnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!