Használtautó vásárlásának menete?
Hétvégén szeretnék vásárolni egy autót.
Kereskedő árulja, ha eldöntöttem, hogy azt az autót akarom, mit kell adnia nekem? mi mennyibe kerül és mikor kell fizetni?
tehát: írunk adásvételt, ez nekem mennyibe kerül? (az átírást meg eredetvizsgát majd én magam fogom intézni)
eredetvizsgát mikor kell csinálnom? aznap v ráér az is 10-15 nap múlva mint az átíratás?
kötni kell rá biztosítást egyből úgy tudom, ha igen azt azonnal ki kell fizetnem?
kapok gondolom törzskönyvet és el is mehetek ezután a járművel igaz?
lényegében: adásvételi kell, biztosítás és a kocsi, mennyit kell fizetnem ezért? ott helyben az autón kivűl?
Kifizeted az autót, megírjátok az előírásnak megfelelő adásvételit. Ennek nincs külön díja, lesz a kereskedő fiókjában. Ettől a perctől tiéd az autó, annak minden felelősségével. Tehát ha haza akarsz menni, jó ha van rajta biztosítás (a te nevedre, a régi érvényét veszti), enélkül hazafelé megbüntethet a rendőr, vagy nagyobb baj, ha rögtön kárt okozol. Biztosításban talán tud segíteni a kereskedő, kérdezz rá. Neten is megkötheted. Ha nem tudod megoldani, saját felelősségedre hazaporoszkálsz.
Ha már van biztosításod, használhatod az autót, 15 napon belül kell átíratnod. Ott kelleni fog a biztosítási kötvény mellett az eredetvizsga eredménye (amit akár feltételül is szabhatsz a vásárlás előtt, de te is megcsináltathatod utána). Kifizeted a forgalmi, törzsköny, vagyonszerzési illeték díjait, helyben megkapod a nevedre szóló forgalmit, a törzskönyvet csak utólag, postán.
Köszönöm a választ.
egy pár kérdés még, ha kötünk biztosítást ott a kocsira akkor azt azonnal kell fizetni vagy majd csak később ha jön a csekk? Autón kivül akkor kell még valamit fizetnem a kereskedésbe, ha csak az adásvételi kell (meg biztosítás)? a többit majd intézném én magam a környéken.
15 nap vagy 15 munkanap?
Nem feltétlenül kell azonnal fizetni a biztosítást, én kötöttem már úgy, hogy utólag kellett fizetni, de azért inkább legyen nálad annyi plusz pénz.
Elvileg nincs több költséged a vétel napján.
15 nap.
A biztosítást nekem még soha sem kellett helyben kifizetnem, utólag küldenek csekket.
Ha normális kereskedőtől veszed, akkor nem fogsz törzskönyvet kapni, mert a kereskedést bejegyzik a forgalmiba, de nem írják a cégre és a törzskönyvet passziválják. Fura lesz, de a forgalmiban az előző tulaj szerepel az előlapon, az adásvételin meg a kereskedés. Ez így a jó.
Eredetvizsgával csak óvatosan. Ne járj te is így:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__biztositas-papirm..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!