Vezethetek úgy céges kisterherautót, hogy nekem nincs rá meghatalmazásom, viszont ott van velem valaki utasként, akinek van?
Szia!
Hivatalosan, a nem te tulajdonodban levő illetve nem üzembentartásodban levő gépjárművet csak meghatalmazással vezetheted vagy abban az esetben, ha melletted ül a tulajdonos/üzembentartó. A meghatalmazott nem adhatja át a gondjaira bízott járművet(fáradtság rosszullét esetén sem)!!! Mindez hivatalosan.
Gyakorlatilag meg ne menj rendőr közelébe, és főleg ne okozz balesetet, és nem lesz semmi gond. Mondjuk általában nem kérik a meghatalmazást igazoltatáskor, de egy kekec rendőr, ha máshogy nem így tud tud rajtad fogást találni.
Laci
Az utolsónak: céges (teher)kocsiról volt szó, magánszemély tulajdonában álló személygépkocsi esetén nem kell meghatalmazás családtag részére, amennyiben név/lakcím alapján egyértelműen látható a rokonság. Ezt egy elég magasrangú rendőr ismerősünk mondta egyszer.
Továbbá igazoltatott már rendőr úgy, hogy egy haverom kocsiját vezettem, mert ő ivott, ott sem volt kérdés a meghatalmazás, de természetesen a haverom is ott volt.
Ráadásul a rendőr inkább vele foglalkozott, tőlem csak a jogsit kérte, aztán utána hozzám se nagyon szólt.
Velem nem muszáj egyetérteni, a rendőrök elől sem muszáj bujkálni, de a törvény ezt írja elő!
Csak érdekességképpen egyszer határon kívántunk átkelni. A barátom vezetett. Az édesapja nevén volt a gépjármű akit történetesen ugyanúgy hívtak mint őt a lakcím is azonos volt... hát nem nevettünk olyan jót mikor visszafordítottak meghatalmazás hiányában!!!
Igenis rokonok közt is kell meghatalmazás!
Laci
Valóban nem indult eljárás, de mint azt mondtam mivel jogszabály írja elő kérheti a rendőr a meghatalmazást! Ha nincs akár meg is büntethet sőt akár azt is megteheti, hogy nem folytathatod az utad. Vedd figyelembe ezt az első válaszomban is írtam , hogy nem feltétlenül fogják elkérni tőled,sőt ha elkéri és nincs akkor sem biztos, hogy megbüntet! De megteheti! Ha ki akar b***ni veled.
Laci
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!