Vajon fog fizetni a biztosító (többi lent)?
Tegnap történt egy baleset, mi szerint egy előttem haladó gépjármű az út jobb szélére húzódott (lakott területen belöl) fékezve, én pedig előzésbe kezdtem, mikor az autóm orra a másik gépjármű farához ért akkor elkezdett indexelni és kanyarodni BALRA, én az előzés közepette hogy ne hajtsak bele szintén balra rántottam a korányt, be az árokba át egy bikron, neki a fának, az autóm eleje összetört. A hölgy (a felelős) kiszált és megkérdezte minden rendben van-e, személyi sérülés nem történt, azonban nem ismerte el a felelősségét, rendőrt hívtunk. ( közöltem a rendőrökkel hogy nem indexelt, jobbra húzódott fékezett és előzésbe kezdtem, a többit tudjátok, bár eleve nem az út jobb oldalára kéne húzódni ha balra kanyarodok hanem szerintem a felezővonalhoz, de lényegtelen.... a rendőrök megállapították hogy még ha indexelt volna is, akkor sem kezdhette volna meg a kanyarodást amíg meg nem győződik róla hogy nincs-e mögötte megkezdett előzés)
Szerencsére azt is megtudták állapítani hogy a sebességi korlátozást betartottam hisz se féknyom, és nem volt nagy erejű a fának ütközés, és arról is tudomást szereztek hogy már előzésben voltam mikor ő kanyarodni akart, hisz én értem be először a kereszteződésbe ahová a kormányt rántottam)
Nos, a hölgy nem ismerte el a felelősségét, a rendőrök (az egyik a kapitány volt) azonban szóban elmondták a hölynek is a fent leirtakat (az index nem jogosítja fel a kanyarodásra amíg megnem győződik arról hogy egy másik gépjármű előzésben van-e).
Helyszineltek, fényképeztek, a tanukat kihalgatták, alá kellet írnom valamint, viszont papírt nemkaptam a felelős megnevezéséről, ( a hölgy nem ismerte el).
Elvileg a biztosító véleményt fog kérni tőlük.
Ma beakartam menni az érintett kapitányságra, már a portán elküldtek hogy majd kiértesítenek, viszont nekem kellene egy papír arról hogy megnevezik a felelőst.
Nos arra lennék kíváncsi, így a hosszú leírás után, hogy mit gondoltok?
Szerintetek fizetni fog a hölgy biztósítója, ha igen akkor mennyi időn belöl, ha nem akkor fellebezhetek-e vagy valami? (nincs casco)
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
nincs pénz, egyszerű indok követési távolság .
ne keres tovább ezt igy fogd fel.
te vagy a vétkes .
majd ugy lezártával kapsz papirt.
de első biztósito kap.
abbol levonják a következtetést mi szerint ha nem vagy tul közel.nem lesz baleset.
haverom ugyan igy járt csak ő egy fát ki is vit amit vele kifizetettek mert friss csemete volt.
biztositó közölte köszönjuk pancser ,rendőrők nem közöltek csak végén ugy lezárva biztositó felé a tény közölve.paragrafusok.....
még jó hogy volt casco ..igy meg lett csinálva.
le is irtad az autom orra --a másik farához ért .
ez követési távolság????szerinted.
Ezért kéne ésszel vezetni. Nem mondom, hogy a balesetben csak te voltál a vétkes, de iszonyú hibákat követtél el.
1. Nyugodtnak kell maradnunk, megvárni, hogy a másik mit akar. Lassít kereszteződésben, nem indexel jobbra, jó eséllyel kanyarodni fog.
2. Előzést kocsik esetében teljes sávváltással csinálunk. Ha te valóban teljesen sávot váltottál volna, akkor nem megy ki a fara eléd, hanem max az oldalába rongyolsz be miközben kanyarodna.
3. Nem rántjuk hirtelen félre a kormányt. Tudom nehéz, én is félre szoktam húzni ha egy barom kigurul elém, de előre látom, hogy erre esély van és már felmérem, hogy mellettem jön e valaki, ha nem vagyok biztos benne, akkor satufék. És mivel betartottam minden szabályt, így ha belemegyek, én leszek a vétlen.
Nah most:
Te a nő farába rongyoltál volna bele, és nem az oldalába. Akkor azt jelenti, hogy nem kanyarodott ki eléd, csak a felezővonalhoz közelített. Az indexelést megkezdhetem akkor is ha még nem állok neki kanyarodni, ezzel jelezve, hogy mit akarok csinálni, hisz a kresz is leírja, hogy a szándékot kell vele jelezni.
Te megijedtél és vélhetően nem váltottál teljesen sávot se és ezért repültél ki.
Bár ha én valakit 50-60-al előzök, akkor pér méteres féktávval meg tudok állni. Ha félre is rántom a kormányt, akkor is satufékezek és nem az árokban kötök ki.
Felesleges a rendőrségre járkálnod.
30 (rosszabb esetben 60) napon belül fogsz kapni egy határozatot, amivel mehetsz a biztosítóhoz. Ha a vétkes fellebbez, akkor még egy hónapot várhatsz.
Hiába sürgeted őket, ha csak nem haverod a kapitány, akkor nem nagyon fog előbb megszületni a határozat.
Aztán ha megkaptad a pénzt, akkor vegyél egy kamerát az autóba! Az se fog gyorsítani semmin, csak épp könnyebb bizonyítani az igazadat!
A biztosító csak és kizárólag akkor fog fizetni, ha meg van a felelős. Tehát ha a hölgy elismeri a felelősségét vagy lezártul a rendőrségi ügy és megállapítják a felelősségét.
Privát vélemény az ügy kimeneteléről:
Abban igaza van a rendőrnek, hogy az index nem jogosít fel arra, hogy kanyarodj. De azt kifelejted a történetből, hogy a KRESZ szerint neked TILOS előzésbe kezdened, ha egy autó balra akar kanyarodni.
A leírásod alapján a hölgy jobbra húzódott és nem indexelt. Ez alapján jogos a kárigényed és ő a felelős. VISZONT:
Ha ezt nem ismeri el, nincs tanú rá és azt vallja, hogy ő balra húzódott és indexelt is balra akkor téged fognak kihozni vétkesnek, mert ez az életszerűbb szituáció. A helyszínelésből nem lehet megállapítani a fenti ként körülményt.
Magyarul ha nem tudod majd bizonyítani amit állítasz akkor szerintem jó esetben 50-50%-ban hoznak ki titeket, rossz esetben bukod a dolgot.
Van tanu?
Nem feltétlen, maximum azt, hogy ő lassan kanyarodott te meg gyorsan jöttél.
De nincs is jelentősége, mert arra nincs hatással, hogy jelezte-e a hölgy a kanyarodási szándékát mielőtt te megkezdted az előzést. Mert ha jelezte nem kezdhettél volna előzésbe és téged hoznak ki vétkesnek. Erre kell bizonyíték. Az, hogy előbb értél a kereszteződésbe az nem bizonyíték erre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!