Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Hogyan, hol kell perelni az...

Hogyan, hol kell perelni az autókereskedőt?

Figyelt kérdés
vettem egy tizenéves autót párszázezerért, ami nagyjából az árában van. Viszont ami utólag derült ki, hogy kettőből lett összehegesztve. Motorikusan jó, futómű, fékek ok, csak egy baja van, hogy a hegesztés miatt egy ütközés esetén jobban csuklik össze az autó. Ráadásul a hegesztés miatt kevesebben is ér. Küldtem tértiv levelet 2 hónapja, amit átvett, de nem válaszolt. Kérdésem: hogyan, hol kell beperelni az autokereskedőt emaitt. Szerintem kb. 100 ezerrel ér kevesebbet a hegesztés miatt az autó. Mennyi költségem lesz a per miatt? Elinditható-e egy per 100 ezer forint miatt? Hogy 2-ből van összerakva és hogy én nem tudtam róla, mikor megvettem, egyértelműen bizonyitható, ezzel nem lenne gond. Köszönöm a válaszokat!
2013. jan. 8. 11:01
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
Annyit tudok hozzáfűzni, hogy ha tuti, hogy te nyernéd a pert, és ezt a kereskedő is tudja, akkor keress fel egy ügyvédet, és ő elmondja, mi a teendő. Ha szerencséd van, akkor a kereskedő sem fog a biztos vesztés tudatában pereskedni, hanem annélkül is fizet.
2013. jan. 8. 11:05
 2/26 anonim ***** válasza:

El kell, hogy keserítselek. A kereskedőn nem fogod tudni behajtani.Mivel kereskedő, így hozzá is úgy került valahonnan az autó és simán mondhatja, hogy nem tudott róla.

Elvitted állapotfelmérésre vásárlás előtt?

2013. jan. 8. 11:17
 3/26 anonim ***** válasza:

Egy párszázezres autó miatt nem éri meg ez az egész balhé. Keletkezik majd egy nagy perköltség amit neked kell fizetni de nem biztos, hogy megnyered a pert. Ha meg is nyered akkor sem fogsz túl nagy kártérítést kapni.

Ha egy kétmilliós autóról van szó akkor megértem de szerintem felejtsd el.

2013. jan. 8. 11:17
 4/26 A kérdező kommentje:

én vagyok a kérdésfeltevő, köszönöm a válaszokat.

"Mivel kereskedő, így hozzá is úgy került valahonnan az autó és simán mondhatja, hogy nem tudott róla."

Törvény szerint a felelősség az eladóé. Attól hogy nem tudott róla, még neki kell helytállnia érte.

"Egy párszázezres autó miatt nem éri meg ez az egész balhé."

Igazából pont ez a kérdésem, hogy össz-vissz kb 100 ezer forintot nyerhetnék rajta, ami nekem mégiscsak 100 ezer forint. Szóval ha pl a vesztes fizeti a pert, nekem csak kb. pár ezer forintomban kerülne a per meginditása, akkor belevágnék.

mert ugye hadd ne sajnáljam a kereskedőt, aki átverte a fejem.

2013. jan. 8. 11:21
 5/26 anonim ***** válasza:
Vettél egy autót pár száz ezerért, ez mit takar? 2-300e is pár száz, viszont ennyiért ne csodálkozz, ha egy bontószökevényt kapsz. Komolyan nem értem az embereket, én 200e-ért vettem az autómat és gyakorlatilag a a nyaram benne van a javítgatásba. Ez van, ha öreg kocsit veszel.
2013. jan. 8. 12:50
 6/26 anonim ***** válasza:
Ha az autónak eltitkolt hibája van, jogos a követelés. Csak szerintem egy ilyen komolyabb hegesztést nem lehet eltitkolni, mert az nem valahol a motorban van, hanem látható. Kicsit több infó kellene.
2013. jan. 8. 12:53
 7/26 A kérdező kommentje:

"Csak szerintem egy ilyen komolyabb hegesztést nem lehet eltitkolni" - látható, ha fölemeli az ember kocsit. De én nem tettem - tudom, h.lye vagyok. Kivülről javitások látszódnak, de azt mondta, hogy kicsit volt sérülve, ezért sérült egy két elem. De azt nem mondta, hogy az alváz, meg az egész kocsi kettőből lett összehegesztve.

Más szavakkal: kivülről is látszik, hogy sérült a kocsi. De azt mondta, hogy ezek kis sérülések voltak, és javitgatva lettek. Esztétikai hibás is, de engem nem zavar, mert amennyivel rosszabb az esztétikája, annyival jobb a futóműve, és a motor. (hasonló arú kocsik.) Nekem arra kell, hogy közlekedjek. Hogy motorikusan jó legyen.

De !! Mivel hogy kettőből van összehegesztve, már nem olyan merev a kasztni, plusz ha eladom, kb 100 ezerrel kevesebbél tudnám eladni, mert én nem titkolnám el, hogy kettőből van összehegesztve az autó. Ezt a százast akarom elkérni a kereskedőtől.

2013. jan. 8. 13:12
 8/26 anonim ***** válasza:
Milyen gép, mennyiért vetted, hol van az a bizonyos hegesztés?
2013. jan. 8. 13:40
 9/26 anonim ***** válasza:
Nálunk családba volt ilyen nem kereskedésbe rendőrségnél is utána jártunk van ilyen, hogy ha kettőből van össze rakva akkor vissza a pénz meg a kocsi is de ez a vételtől számított 8 napon belül és vissza is kellett adjuk a pénzt. De viszont utána meg megmondtuk az embernek h 2ből lett összerakva őt nem érdekelte és megvette. Persze nem árába adtuk hanem olcsóbban sokkal.
2013. jan. 8. 13:42
 10/26 A kérdező kommentje:

az a baj, hogy már átirattam az autot.

nem tudom, hogy hol van az a hegesztés, de kettőből van összerakva, ez biztos, ezt mondta a karoszériás.

Szóval a perinditás érdekelne, csak nem tudom, hogy mennyi költséggel járna, és hogy hol kell meginditani, kell-e hozzá saját ügyvéd, stb.

2013. jan. 8. 13:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!