A KGFB fedezetlenségi díját ki rendezi, ha az autó eladásra kerül?
A kérdés nem teljesen pontos, csak röviden nem tudtam jobban megfogalmazni. A probléma röviden:
Van egy autóm, aminek a KGFB-je már évekkel ezelőtt megszűnt díjnemfizetés miatt. Az gépjárművet nem használtam, külföldön tartózkodtam és sajnos nem foglalkoztam az üggyel, így hivatalból kivonták a forgalomból ideiglenesen. Most viszont szeretném eladni. Ezzel kapcsolatosan merült fel bennem pár kérdés, hogy jelen helyzetben hogyan járok a legjobban.
Mivel magas lenne a fedezetlenségi díj, én már nem szeretném újra forgalomba helyezni. Megoldás-e, hogy innentől soha nem kerül a nevemre autó, hanem ha esetleg később "veszek" egyet, akkor azt valamelyik családtagom nevére írjuk? Vagy a biztosító mindenképp be fogja hajtani rajtam a díjat?
A másik: így, jelenleg érvényes KGFB nélkül és lejárt műszakival hogyan célszerű eladni? Az új vevőt érinti-e, hogy hivatalból lett ideiglenesen kivonva a jármű, továbbá, hogy díjnemfizetés miatt lett megszüntetve a felelősségbiztosítás? Úgy értem, neki kára származik ebből? Mert ha igen, nyilván ő sem fogja állni. Akkor marad a bontó vagy alkatrésznek eladni.
A válaszokat előre is köszönöm!
A vevőnek nem lesz semmi hátránya, ő megveszi, köt rá újat, átírással visszakerül forgalomba, kész.
Rajtad viszont be fogják vasalni, bármit is csinálsz. Nem gondolod komolyan, hogy szarni fognak rá és megúszod. Lehet nem holnap, lehet nem jövő hónapban, de előbb-utóbb érkezni fog az értesítés. Kettő is, egy ugye a biztosítótól a díjnemfizetés miatti büntetés, a másik meg hivatalból a fedezetlenségi büntetés.
A biztosító által kiszabott büntetés sokszorosa a be nem fizetett összegnek. A fedezetlenségi díjjal meg úgy számolj, hogy én szeptemberben vettem egy autót, hanyagságból eltelt pár nap a biztosítás megkötéséig és 5 napra felszámolták 7600 forintot, napi 1520. Nem tudom mióta ketyeg nálad az óra, de 3 évre ez már másfél millió...
Told be bontóba. Így fehér ember szinte biztos, hogy nem fog megvenni egy évek óta a kertben rohadó roncsot, rézbőrűeknek meg ne add.
Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy amikor leadod a forgalmit, rendszámot, bontási igazolást elindul-e egyből a fedezetlenségi díj beszedése, vagy még kering pár évig a rendszerben az ügy, hogy kamatozzon tovább.
(Mert ugye attól még, hogy kivonták az autó utolsó tulajdonosa te vagy, előbb-utóbb rajtad kereshetik)
Köszi a válaszokat!
Közben olyan infókat találtam, hogy ilyen esetben, ha nem kötök új KGFB-t, akkor a fedezetlenségi díjat csak a 60 napos időtartamra fogja kérni a biztosító, amíg "várt a pénzemre" és kockázatviselési periódus volt. Ha 5 éven belül új KGFB-t kötök, akkor behajtják az új szerződés megkötésénél. De ha soha nem kötök KGFB-t, akkor elvileg csak a 60 napos időszakra kérik visszamenőlegesen a lóvét. Vagy ez fals infó?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!