Normális, hogy nem akar fizetni a biztosító?
2 hete beletolattak / belekoccantak a parkoló autómba (érdekességképpen egy 93 éves bácsi, bár ez nem lényeges).
Szerencsére csak kisebb karcolások vannak az autón 3 helyen, amit majd políroznak és kész. A baj az, hogy van az autón kerámiabevonat, ami így szintén sérült. A biztosítóm szakértője közölte, hogy ha a kerámiabevonat nem volt külön biztosítva (nem volt sajnos), akkor nem fognak fizetni. Az autó egyébként kb. mindenre van biztosítva, full cascóval, csak a bevonat maradt ki, nem is gondoltam erre egy éve, mikor csinálták. Akkor ezek szerint így jártam, mert nem biztosítottam a bevonatot? De nem amúgy is a vétkes fél biztosítójának kellene fizetnie a káromat (ez egy 50-60 ezer forintos költség lenne)?
Mivan? Ne a saját cascoddal vedd fel a kapcsolatot, hanem a bácsi kgfb-ával.
(Miért van ekkora zavar az emberek 70%-ának a fejében ezzel az egész kötelezőbiztosításos dologgal kapcsolatban? Ha a másik fél okozta, akkor az ő biztosítója fizet. Nem a tied, és a casco se erre van alapból.)
Amúgy konkrétan a kérdésre válaszolva, ja, teljesen normális, hogy egy biztosító nem akar fizetni, vagy nem akar annyit fizetni, amennyi amúgy járna.
Sajnos ez ilyen. A biztosítások dzsungelében könnyű elveszni, amit a rafkós biztosítók ki is használnak.
Sokan abba a hibába esnek, hogy elhiszik: a biztosító van értünk. Ez teljesen hibás felfogás. Valójában mi vagyunk a biztosítóért, belőlünk élnek meg a zsidó trükkjeikkel.
1. nincs zavar a fejemben, tudom, hogy e nem casco-ügy, csak mellékesen említettem meg, hogy a fene vigye el, minden fullos izét fizetek a hülye biztosítónak, sose kerültem nekik egy fillérbe sem, most meg ezen akarnak spórolni (amit ráadásul nem is nekik kell fizetni, ezért nem értem, hogy miért akarják rámtolni).
Rendőrség is kint volt (mert egy tanú kihívta őket, én nem is voltam ott, szegény bácsi észre se vette az egészet és elment volna), ők is azt mondták, hogy a két biztosító lejátssza egymás között - de attól nekem még az enyémnél kell bejelenteni a cuccot, a másik biztosítóval nem én kommunikálok.
2. hát igen, én is így gondoltam, hogy felemelhetnék a seggüket értem. de még így is, amikor a szervízbe ment az autó, mondtam a szakértőnek, hogy 12 órára kaptam időpontot, 13 óráig lesz ott az autó (ez volt nekem megfelelő, feladva az ebédszünetemet), erre beböfögte, hogy hát asszonyom, az nem túl jó, nekünk ennünk is kell, most mi legyen. úgyhogy morogtam egyet és ottmaradt az autó 2-ig. tényleg én vagyok értük :-/
értem. de ezzel akkor mit kezdjek, hogy nem vagyok kapcsolatban a másik biztosítóval, ezt az egészet az én biztosítómnál kellett bejelenteni, megnyitottak egy aktát, és lezsírozzák a másik biztosítóval, hogy ők fizessék ki. pontosan ezért nem értem, hogy miért nem akarják megcsináltatni, ha úgyis a másik biztosító fizeti.
tudom, hogy mire való a casco, nem egy fa esett az autómra, van konkrét károkozó.
azért várom, hogy az én biztosítom fizesse, mert ők így tájékoztattak eredetileg, amikor még nem volt kint a szakértő (az én biztosítómtól): ők kifizetik nekem "előre" (itt bejön egy kicsit a casco, mert ha nem lenne, akkor meg kellene várni a másik fél biztosítóját), és majd a másik féltől - mivel neki kell fizetnie - visszaszerzik a pénzüket. de már eleve meg sem akarják csináltatni az autót, mert hogy nincs konkrétan a bevonatra biztosítás. na ezért nem értem, hogy mi a különbség, hogy ha nem én voltam a hibás, akkor az én biztosítómnak egy fillérbe sem kerül, a másik fél biztosítója fizet. remélem most már érthetően írtam le, hogy min csodálkozom és miért nem értek egyet a szakértővel.
de ha ez így van, hogy az ellenbiztosító csak azt fizeti az én autómból, ami biztosítva volt rajta, akkor elfogadom, hogy az én hibám, hogy külön a bevonatot nem biztosíttattam.
nem olvastam végig csak beleolvastam
ha nem te vagy a károkozó akkor a saját biztosítóddal neked semmi dolgod
✎ nekem még az enyémnél kell bejelenteni a cuccot, a másik biztosítóval nem én kommunikálok.
✎ ezzel akkor mit kezdjek, hogy nem vagyok kapcsolatban a másik biztosítóval, ezt az egészet az én biztosítómnál kellett bejelenteni, megnyitottak egy aktát, és lezsírozzák a másik biztosítóval,
𝐑𝐨𝐬𝐬𝐳𝐮𝐥 𝐭𝐮𝐝𝐨𝐝 és ennek megfelelően rosszul is csinálod. De, hiába írja neked több válaszoló is. A kárigényt közvetlenül a károkozó biztosítójához kell benyújtanod. (Még van rá időd, hiszen erre 30 nap áll rendelkezésre.)
𝐔𝐠𝐲𝐚𝐧𝐢𝐬:
┌─ A biztosítási esemény bekövetkeztekor a baleset részesei a helyszínen kötelesek átadni egymásnak a személy, a gépjármű és a biztosítási szerződés azonosításához szükséges adatokat, valamint a baleset lényeges körülményeire vonatkozó információkat. ─┘
↑ 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról [a továbbiakban KGFB tv.] 29. § (1)
┌─ A̲ ̲k̲á̲r̲o̲s̲u̲l̲t̲ ̲k̲á̲r̲t̲é̲r̲í̲t̲é̲s̲i̲ ̲i̲g̲é̲n̲y̲é̲t̲ ̲e̲ ̲t̲ö̲r̲v̲é̲n̲y̲ ̲a̲l̲a̲p̲j̲á̲n̲,̲ ̲a̲ ̲b̲i̲z̲t̲o̲s̲í̲t̲á̲s̲i̲ ̲s̲z̲e̲r̲z̲ő̲d̲é̲s̲ ̲k̲e̲r̲e̲t̲e̲i̲ ̲k̲ö̲z̲ö̲t̲t̲ ̲a̲ ̲k̲á̲r̲o̲k̲o̲z̲ó̲ ̲g̲é̲p̲j̲á̲r̲m̲ű̲ ̲ü̲z̲e̲m̲b̲e̲n̲ ̲t̲a̲r̲t̲ó̲j̲á̲n̲a̲k̲ ̲b̲i̲z̲t̲o̲s̲í̲t̲ó̲j̲á̲v̲a̲l̲ ̲s̲z̲e̲m̲b̲e̲n̲ ̲k̲ö̲z̲v̲e̲t̲l̲e̲n̲ü̲l̲, illetve, ha a károkozó nem rendelkezik érvényes felelősségbiztosítással, vagy nem ismert, a Kártalanítási Számla kezelőjével szemben j̲o̲g̲o̲s̲u̲l̲t̲ ̲é̲r̲v̲é̲n̲y̲e̲s̲í̲t̲e̲n̲i̲. ─┘
↑ KGFB tv. 28. § (1)
┌ A károsult a káreseményt - annak bekövetkeztétől, illetve a tudomásszerzéstől számított - 30 napon belül köteles bejelenteni. ─┘
↑ KGFB tv. 29. § (2)
┌─ A károkozó biztosított köteles a káreseményt - a kárrendezéshez szükséges adatok megadásával és a lényeges körülmények leírásával, valamint a káreseménnyel kapcsolatos hatósági (rendőrségi) eljárást lefolytató szerv megjelölésével - 5 munkanapon belül a biztosítójánál írásban bejelenteni.
Fedezetet nyújtó érvényes biztosítási szerződéssel nem rendelkező üzemben tartó a fentieket 5 munkanapon belül köteles a Kártalanítási Számla kezelőjének bejelenteni. ─┘
↑ KGFB tv. 30. § (1) és (2)
ok, szóval lehet, hogy későn írom, de ez nem Magyarországon történt, ezek szerint itt másképp mennek a dolgok a bejelentéssel (a saját biztosítónál kell bejelenteni)
bocs, hogy ezzel felesleges köröket/írást okoztam, de köszi a választ.
viszont azért nem említettem ezt, mert nem tartottam lényegesnek, hiszen a kérdésem arra vonatkozott, normális-e, hogy a biztosító egész egyszerűen elutasítja, hogy megcsinálják az autómat, azzal az indokkal, hogy egy része nem volt biztosítva - de nem én voltam a károkozó. ez nyilván nem változik országonként, én abszurdnak tartom, de lehet, hogy tévedek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!