Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Befizettem a KGFB-t, de...

Befizettem a KGFB-t, de megszűntették a biztosításom?!

Figyelt kérdés
Június közepén vásárolt gépjárműre fizettem be most augusztus 17.-én az összeget, amire amúgy szeptember 16 volt a határidő. Ma kaptam egy e-mailt, hogy az ehhez a gépjárműhöz tartozó biztosításom megszűnt díjnemfizetés miatt, az ügyfélkapun is azt jelzi, hogy nem tartozik az autóhoz biztosítás. Mi lehet itt a probléma? Telefonon az "iCsekk" alkalmazáson fizettem be, nem pedig személyesen a postán. Azt hiszem még kaptam is róla értesítőt, hogy ki lett fizetve, de közben meg meg is szűntették, miközben amúgy szeptember közepéig volt rá a határidőm.

2020. aug. 24. 15:55
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%
Furák ezek a határidők...
2020. aug. 24. 16:31
 2/21 anonim ***** válasza:
100%

Nézd át mégegyszer azokat a határidőket.

Június közepén vetted (60nap kockázat vállalás van új biztinél), az valszeg augusztus 17-én már lejárt.

2020. aug. 24. 17:04
 3/21 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is benézted a határidőt.

Eleve miért halogattad ennyi ideig...

2020. aug. 24. 17:21
 4/21 anonim ***** válasza:
100%

"Mi lehet itt a probléma?"

Az a probléma, ahogy előttem is írták, hogy kicsúsztál a határidőből.

Kizárt, hogy egy júniusban online kötött (mert máshogy nem lenne türelmi idő) biztosítás szeptemberben még érvényes legyen.

De ha három hónap alatt nem tudod befizetni a biztit, akkor hogyan akarsz autót fenntartani?

2020. aug. 24. 18:15
 5/21 anonim ***** válasza:
100%

„türelmi idő: a díj esedékességétől számított hatvannapos időszak, melynek a díj megfizetése nélkül történő leteltével a szerződés - amennyiben egyéb okból még nem szűnt meg - díjnemfizetéssel megszűnik”

↑ 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról 3. § 34.

2020. szeptember 16-tól 60 nappal korábban 2020. július 18. volt, ez nem június közepe.

(A fenti dátumokban hónapokat számokkal írva: 2020.09.16, illetve 2020.07.18.

Június a .06. hónap volt, augusztus pedig a .08. hónap; ha esetleg a hónap sorszámának és megnevezésének összetartozását tévesztetted el.)

Az iCsekknek is van árfutási ideje. Ha 17-én legkésőbb 22 órakor indítottad, akkor 18-án számolta el a posta a biztosító felé, ha 22 óra után, akkor 19-én.

2006-tól, a 21/2006. (XI. 24.) MNB rendelet hatálybalépésétől nem a befizetés időpontja, hanem a beérkezés időpontja számít megfizetésnek, ami, a befizetésed napja alapján, legkorábban augusztus 18. lehetett.

Ha ez egyetlen nap késést is jelent, akkor - a törvény értelmében – a biztosításod díjnemfizetés miatt megszűnt. A 60 nap nem körülbelül 60 nap, hanem pontosan.

Célszerű mielőbb új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötnöd – amit a KGFB törvény 5. § (2) rendelkezése szerint csak annál a biztosítónál tehetsz meg, amelyiknél a biztosításod díjnemfizetéssel megszűnt -, mert a biztosítással nem fedezett napokra fedezetlenségi díjat számolnak. Ennek mértékét itt nézheted meg: [link]

Mivel a biztosítás megszűnését követő naptól nem kötöttél azonnal új biztosítást, és aznap nem is vonattad ki ideiglenesen a forgalomból - a kivonás időtartama alatt nem kell KGFB-t fizetni -, így már biztosan keletkezett fedezetlenségi díjad. Ezt a szerződő biztosító az első esedékes díjjal együtt köteles beszedni, és ilyenkor a megfizetésre nem 60, hanem csak 30 nap áll rendelkezésre. (Amit 17-én befizettél, azt vagy visszautalják, vagy beszámítják.)

A hivatkozott törvény hatályos teljes szövege elolvasható

itt: [link] (NET JOGTÁR), vagy

itt: [link] (NEMZETI JOGSZABÁLYTÁR).

2020. aug. 24. 19:37
 6/21 anonim ***** válasza:

amit te határidőnek hittél gondolom az első negyedéves díjre vonatkozó időszak.

Most ugyanott újra kell kötni, de kötelezően be kell már így fizetni a teljes díjat. Tanulópénz.

2020. aug. 24. 21:17
 7/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Nem a pénzzel van a gond, hanem mivel a csekken szeptember volt írva, emiatt halogattam, és az autóra költöttem, és a munka miatt meg a posta nem igazán jött össze, mert reggeltől estig dolgozom, 8 után már bőven zárva van a posta, a hétvégét nemtudom, de akkor szerintem nyitva sincs, és általában akkor voltam csak szabad 1-1 napra, de akkor meg újra kell kötni. Gondolom az eddig befizetett 35-öt akkor felejtsem is el, mert az már el lett utalva, és ott pihen a számlájukon, annyira cukik meg úgy sem lesznek, hogy azt a 3 napot elnéznék, mert akkor 14.-én volt a határidő, én meg 3 nappal később fizettem be. Nem kioktató válaszokat vártam, csak ezeket a dátumokat nem érettem így, de akkor viszont összekevertem őket, emiatt lett ebből a probléma.
2020. aug. 24. 22:33
 8/21 anonim ***** válasza:
nem kell szabadkoznod, ez van. A befizetett megy a 60 napos fedezett időszakra, a maradékot akár vissza is kérheted, de mihamarabb kösd újra ugyanott, díjnemfizetés előzménnyel. Telefonon is akár, hogy ne írj el semmit.
2020. aug. 25. 11:49
 9/21 A kérdező kommentje:
A mai napon telefonálok, mert az emailre 30 napon belül válaszolnak, 14.-e óta megszűnt, azóta meg összejött 10k+ fedezetlenségi díj, csak a megszűnésről szóló emailt tegnap küldték. Tudom, ilyenkor kivonhatják, rendszám el, egy idő után meg el is viszik az autót, ha kint állok vele rendszám nélkül. Szeptemberben meg akkor gondolom jön a következő, vagy hát kiderül, attól függ milyen módon lesz elintézve. Az iCsekk meg a kötvényszámot nem is írta bele, lehet, hogy be lehetett volna írni külön is, csak a nevemet küldte el, a kártyaszámomnak egy részét stb. Nem hiszem, hogy ebből tudni fogják, telefonálás nélkül meg nem érek semmit az emaillel szerintem.
2020. aug. 25. 12:05
 10/21 anonim ***** válasza:
azért vagy telefon vagy személyesen elmész. Amúgy a csekket szerintem hagyd, egyrészt drágább, körülményesebb... bankkártya vagy utalás és kész.
2020. aug. 25. 12:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!