Miért erőltetik európába ennyire a manuális váltós autókat?
Én csak azt nem értem, hogy miért képzelik egyesek, hogy ők jobban tudnak sebességet váltani, mint egy több éven át mérnökök által megtervezett automata váltó?
Az ilyen "ne egy gép döntse el helyettem" típusú emberek tipikusan azok, akik többletfogyasztást és az alkatrészek károsodását okozzák a fene nagy öntudatukkal.
Ők jellemzően durván váltanak és agresszíven vezetnek, ami nem csak az autóra, hanem a környezetre (többletfogyasztás, kipufogógáz, zajos kocsi) és balesetvédelmileg is káros.
#42!
Többek között én is azt az elvet vallom, hogy ne a gép döntsön helyettem.
Ha pl. kanyar miatt fékezni kell, vagy ha emelkedő jön, esetleg előzni akarok, előtte visszaváltok. Vagyis az adott pillanatban már a megfelelő sebességgel, az ideális fordulaton és az annak megfelelő fokozatban kezdem a manővert.
Ezzel szemben az automata majd(!) érzékeli a fékezést, majd(!) érzékeli az emelkedőt, és annak függvényében fog majd(!) visszaváltani. Manuálisnál előre rákészülök, és a lehető leggyorsabban megoldom, automata esetében utas vagyok, és a gép dönt. És nem tudom, hogyan és mikor dönt?
Nem is beszélve a motorfék hasznáról.....
Persze, lehetne mondani, hogy nem érdekes 1-2 másodperc, az automata is meg fogja oldani.
Szerintem bizonyos esetekben nagyon is sokat számít az a pár pillanat.
Azt mondod, a mechanikus váltót használók durván vezetnek? Jelenleg a hetedik autómat használom, sem leégetett/szétszakított kuplungot, sem megerőltetett, vagy csapágyasra vert váltót nem produkáltam az elmúlt évtizedek alatt.
De Te biztosan jobban tudod. ;)
43: Az automata váltót is rá lehet utasítani, hogy visszaváltson egy előzés előtt - hirtelen tövig kell nyomni a gázt. Szerintem ne vezessen olyan ember, akinek az automata gondot okoz. Képzelem, mit művelhet egy kézi váltóval.
Nem mellesleg, marha nagy élmény lehet egy kézis autónál váltogatni, főleg városban, ahol lámpa, tábla, gyalogos, forgalom, ezer helyre kell figyelni, és ezek mellett még az motor fordulatszámával is sz.rakodni kell. Amíg váltasz, meg ügyelsz rá, hogy ne fulladj le, simán elüthetsz valakit.
#44!
-Egy picit figyelmesebb olvasással észrevehetted volna, hogy utaltam az automata váltó "utasítható"ságára.
-Ha neked a váltás alatt ügyelni kell arra, hogy le ne fulladjon, mert ezalatt elüthetsz valakit, akkor tényleg maradj az automatánál.
-a végére hagytam a legszebb érvelésedet:
"ezer helyre kell figyelni,és ezek mellett még a motor fordulatszámával is sz@rakodni kell"
No comment. :)
"Én csak azt nem értem, hogy miért képzelik egyesek, hogy ők jobban tudnak sebességet váltani, mint egy több éven át mérnökök által megtervezett automata váltó?"
Gondolkozz egy kicsit, vajon miért nem szaladgálnak még mindenfelé a sofőr nélküli autók, talán rájössz!
Az automatizálás egy könnyités azoknak, akiknek gondot okoz a sebességváltás folyamata, de egy tapasztalt sofőr rutinját, ösztöneit, előre gondolkodását nincs módja kiváltani.
45: Majd ha balesetezel, jussak eszedbe. Én megmondtam, automata váltónál több időd lett volna a forgalomra figyelni. Csak gondolj majd erre.
Hidd el, én majd ott leszek a gondolataidban, amikor várod az autómentőt és a rendőröket. Csak más ne sérüljön meg a saját hülyeséged miatt, ezt kívánom neked...
"Majd ha balesetezel, jussak eszedbe. Én megmondtam, automata váltónál több időd lett volna a forgalomra figyelni"
Ugye ezt te sem gondoltad komolyan? Vagy te a kezeddel szoktál figyelni a forgalomra? :D
Kedves 47%-os #47! :D
Már korábban is tanácsoltam: ha neked ennyire nagy mumus a manuális váltó kezelése, akkor használj nyugodtan automatát.
Nekem pedig -ha kérhetem- engedd át, az ilyen balesetveszélyes/figyelem elvonó/elavult műszaki berendezés használatának minden kínját.
És ne aggódj, majd más utcákon közlekedek, nehogy bajod essen, amikor visszaváltok......... ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!