Nem tudom, milyen olaj van most az autómban. Tölthetek-e rá gyári előírás szerinti olajból?
Szóval akkor csak a megerősítés kedvéért: ha én most megveszem a legolcsóbb tescós 10W-40-es pancsot, és azzal feltöltöm a megfelelő szintig, akkor
1) zéró vagy nagyon minimális eséllyel okozok kárt az elkövetkező ~500 km során, illetve
2) zéró vagy nagyon minimális eséllyel áll meg az autó az elkövetkező ~500 km során, ugye?
Természetesen minőségi olajra fogom cserélni, de addig is kell valami, csak az első autóm és az első olajcserém előtt állok, kicsit félek azért tőle.
A hengerfejhiba nem feltétlenül jár az olaj és víz keveredésével. Ha olyan helyen van átégve a tömítés, vagy repedve a hengerfej, sokszor csak simán eszi (forralja) a vizet a motor. Az olajfogyás is sok mindenre utalhat, de leginkább arra, hogy hamarosan laposabb lesz a pénztárcád.
Az olajakat nyugodtan keverheted, nem lesz belőle probléma. A már említett Total Classic egy viszonylag olcsó de jó választás bele.
Köszönöm a válaszokat. A vége az lett, hogy mivel vélhetően még 500 km-t sem fogok menni, így tényleg a legolcsóbb lóhúgyot vettem bele. 6 deci bele is ment, most áll nagyjából a minimális és a maximális értékek közt a nívón az olaj.
Ha már így belejöttünk, akkor erre is rákérdezek: egyre nehezebben indul az autó. Elsőre minden alkalommal, viszont eddig elfordítottam a kulcsot és már ment is, most meg azért 4-5 másodpercig kell szenvedtetni, és akkor is olyan 500 körüli alapjáratot kapok (egy apró gázadás után megvan a fix 900 körüli egészségesebb járás). Ez is utalhat hengerfejhibára, vagy ez inkább akku, netán benzinpumpa?
A pénztárcám biztos, hogy nem lesz vékonyabb. 15 ezres javításokban benne vagyok, de egy 26 éves autón biztos nem cserélek motorblokkot. A minőségi motorolajat meg fogja kapni, viszont onnantól kezdve megy, amíg megy, ha megáll, akkor ott hagyom az út szélén és másnap megyek az okmányirodába kivonatni. Azaz előtte még utánanézek, a közteresek mennyire tolerálnának egy roncsot. Valszeg semennyire.
Jó, ez tényleg hengerfejes lett. Igazából már régóta volt egy rossz előérzetem, de abban reménykedtem, hogy ez olyan, mint amikor fáj az ujjad, majd amikor felmész a netre és megnézed, mi bajod van, kiderül, hogy agyrákod van és csak 2 napod van hátra az életedből - szóval csak beképzelem.
Aztán ma már városban is kinyomta a vizet (bár a hőfokjelző szerint a normális tartományban mozgott még így is), a haladásomat egy látványos fehér felhő kísérte, illetve az egyik hengernél egy folt is megjelent. Hívom a szerelőt még ma, remélem, azt mondja, csak a tömítés hibás. Reális ezért a 25 ezres javítási költség, vagy ez is 50-60 ezer lenne? Mert ha utóbbi, akkor részemről ennyi, irány a bontó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!