Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért írják sokan, hogy...

Miért írják sokan, hogy "előzd meg ha zavar", ha valaki az indokolatlanul lassan hajtó sofőrökre panaszkodik?

Figyelt kérdés

Mármint persze, értem, de nem gondolják az ezt tanácsoló emberek, hogy az illető erre már lehet hogy gondolt, tekintve, hogy pont erre való az előzés intézménye? Meg miért írják úgy, mintha az országban minden út nyílegyenes és kisforgalmú lenne, bárhol bármikor lehetne előzni?

Nyilván ha ilyen egyszerű lenne a megoldás, a kutya se panaszkodna, mert tényleg fogod, megelőzöd és kész. :D

De mondjuk amerre én járok nap mintnap, az az út áll egy erdőn keresztül menő, kanyargós beláthatatlan útból, ahol 2 helyen van pici egyenes, ahol fizikailag lehetne előzni, ebből egynél tilos, és a másiknál is jöhetnek szembe - a másik szakasz meg egy tisztább részen megy, kicsit kanyarog, itt 100-as sebességkorlát van, viszont nagyon nagy a forgalom, legalább is akkor, amikor én járok ott (munkaidő eleje + munkaidő vége), szinte folyamatosan jönnek szembe. Mondani se kell, mindkét szakasz 2*1 sáv.

A gyorsabbik úton rendszeresen belefutok egy fószerbe aki 40 km/h környékén hasít, ha meg rádudálok, akkor felháborodottan mutogat, de észre nem venné magát, megelőzni meg nem nagyon lehet a másik irányból jövő forgalom miatt.

Itt hogy kéne előzni azok szerint, akiknek ez az ultimate tanácsuk? :D

2018. aug. 6. 11:25
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
15%

"belefutok egy fószerbe aki 40 km/h környékén hasít, ha meg rádudálok, akkor felháborodottan mutogat"

Nincs olyan jogszabály ami tiltaná a lassan haladást, kivéve néhány speciális esetet. Viszont a kürt használatát pontosan előírja a KRESZ. Ez esetben te használtad szabálytalanul a kürtöt, teljesen jogosan mutogatott.

Ha valakit egy ilyen egyszerű tötymörgő annyira fel tud idegesíteni, hogy rádudáljon és képes legyen ide kitenni egy kérdést róla, annak valami baj van az idegrendszerével.

Ezek olyan pitiáner dolgok az életben, hogy a következő kereszteződésnél már el is kéne felejteni.

2018. aug. 6. 13:03
 12/21 anonim ***** válasza:
16%

Pontosan!

Ha külön tábla nem jelzi, a megengedett legmagasabb sebességhatáron belül mindenki annyival megy, amennyivel akar. Joga van hozzá, nem tiltja semmi. Számtalan oka lehet annak, hogy valaki mért megy lassan, de senki nem köteles neked vagy bárkinek megindokolni.

Ha te csak szerpentinen haladsz és folytonos kocsisor jön szembe végig, akkor így jártál. Ha annyira zavar és nem tudod elviselni a tudatot, hogy a klímás autódban kénytelen vagy néhány perccel többet ücsörögni mielőtt az úti célodhoz érnél, járj busszal! Igaz hogy akkor sem érsz oda hamarabb, de nem idegeskedsz, mert tudsz közben aludni, olvasni, vagy bármi mással lefoglalni magad.

Ezzel az erővel azon is idegeskedhetnél, hogy lakott területen kívül, egyenes belátható útszakaszon, jó látási viszonyok között, gyár forgalom mellett mért 90km/h a megengedett, mért nem 200. Hiszen így ugyan úgy "fel vagy tartva", csak nem fizikailag egy másik autó által, hanem jogilag a KRESZ által.

2018. aug. 6. 13:18
 13/21 anonim ***** válasza:
74%

nem városi közlekedésről van szó.

nagyon sok kanyargós országút van az országban, ahol egy 50-nel tötymörgőt nem tudsz biztonságosan megelőzni. pedig az úton 90 tempomattal végig lehet zúzni.

igen csak idegörlő tud lenni. és előbb itóbb jönnek a veszélyes előzések a felgyűlt sorban

2018. aug. 6. 13:18
 14/21 A kérdező kommentje:

11-es

Pontosan, előírja a kresz a kürt használatát:

"Hangjelzés

30. § Hangjelzést adni csak balesetveszély esetében, a baleset megelőzése érdekében, valamint - lakott területen kívül - az előzési szándék jelzése céljából szabad."

Lakott területen kívül voltunk, előzési szándékom volt, mi a probléma? :)

Valamint ez is benne van a kresz-ben:

"A közlekedésben résztvevőkre vonatkozó általános rendelkezések

3. § * (1) Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles

(...)

c) úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon."

Ha pedig elolvasod a kérdést, rájössz, hogy nem a lassan haladóról szól, hanem azokról, akik ezt a zseniális megoldást ajánlják a dologra.

2018. aug. 6. 13:19
 15/21 A kérdező kommentje:

12-es

Olvasd el újra a kérdést, nem hiszem, hogy megértetted.

Nem a lassan hajtókkal van bajom, hanem az okosokkal, akik az "előzd meg"-et úgy szajkózzák, mintha lenne minden autón magassági kormány.

2018. aug. 6. 13:21
 16/21 anonim ***** válasza:
0%

Ezt írtad:

"megelőzni meg nem nagyon lehet a másik irányból jövő forgalom miatt"

Ha nem tudsz előzni nincs mit jelezni. Te népnevelő szándékkal használtad a kürtöt csak megpróbálod igazolni magad.

Össze-vissza írogatsz! Nincs bajod a lassan haladókkal, de közben rádudálsz az előtted cammogóra.

"c) úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon."

Azért mert te úgy érzed, illetve úgy gondolod, hogy téged akadályoztat vagy zavar az előtted lassan haladó, még nincs jogod dudálással vagy egyéb más dologgal gyorsabb haladásra kényszeríteni. Mindezek mellet nem tudom, miként állapítod meg, hogy indokolatlanul teszi. Egy műszaki hibát te hátulról, hogy tudsz megítélni?

Inkább arra adjál magyarázatot, hogy miért irritál téged egy ilyen piti dolog ennyire. Egy hosszabb út után reszkető idegroncsként szállsz ki az autóból?

Hogy állsz a traktorokkal és egyéb lassú járművekkel? Azok nem zavarnak?

2018. aug. 6. 13:41
 17/21 anonim ***** válasza:
49%

Én a következő utakon megyek lassabban:

Aminek a minősége rossz, nagyon kanyarog, illetve esőben, meg rossz látási viszonyok között.

Az autóm meg olyan, hogy kell vagy 20 másodperc, mire eléri a 100-at.

Ebből kifolyólag idegroncs lesz mögöttem egy jobb autó vezetője.

Nem tudok mit tenni, viszont elérni el szeretném a célomat.

Ami viszont nekem nem világos, hogy egy min. 100 lóerős autóval hogy nem tud valaki egy pillanat alatt megelőzni?

Valószínű vezetési tapasztalatlanság.

Ilyenkor meg hajtják a nagypapát, nagymamát, hogy menj már gyorsabban a 20-30 éves autóddal...

Időben kell elindulni, meg nem a közúton kell kitombolni magunkat.

Néha én is szoktam ideges lenni vezetés közben, olyankor egyből valami lassú zene bekapcs.

Na meg lehetőleg ne 4 doboz energiaital után üljön valaki autóba.

Van, hogy én is pipa leszek a tötymörgőktől, ezek:

90 helyett mennek 60-nal, 50 helyett 30-al, autópályán nem megyek.

Na meg a legrosszabb, amelyik hol 60-nal megy, hol 110-zel, mert közben beszélget, telefonál, telefont nyomkod.

2018. aug. 6. 13:44
 18/21 A kérdező kommentje:

16-os

A népnevelős részt nem is kommentálnám, egyszerűen nem tudod értelmezni, amit írtam.

Amúgy az baj, hogy én rápöccintek a dudára mert ő a megengedettnek kevesebb mint a felével halad, de az normális, hogy ő fél óráig hátrafele fordulva hadonászik, mert valaki mögötte fél másodpercig dudált? Ő nem idegbeteg? Vagy ez hogy működik?

Azt se tudod értelmezni, hogy MOST, A KÉRDÉS KIÍRÁSAKOR nem velük van bajom épp, NEM RÓLUK SZÓL A KÉRDÉS. Ettől még mikor ott vagyok, zavarhat. Ebben mi az össze-vissza írogatás? Két külön dolog.

Ha műszaki hibája van, akkor rakjon vészvillogót, és/vagy csináltassa meg, ne járjon évekig(!) hibás autóval (2-3 éve látom rendszeresen, azóta mindig így nyomul, ugyanazzal a kocsival)

Nem szállok ki idegroncsként, csak elszomorít, hogy majdnem kétszer annyi idő az út, mint kellene lennie, ráadásul ok nélkül.

Bár nem tudom, miért kellene magyarázatot adnom neked, mikor te se tudsz válaszolni a kérdésemre :D

Traktorok és egyéb lassú járművek a nekik való mellékutakon járnak, illetve ott van értelmezhető oka rá, hogy nem megy 100 km/h-val.

(Annak az útnak egyébként lenne alternatívája, nem sokkal odébb megy párhuzamosan egy másik út változóan 50-es, 60-as táblákkal, ott mehetne az, aki nem mer vagy nem akar "száguldani".)

DE MÉG MINDIG NEM EZ A KÉRDÉS.

2018. aug. 6. 13:56
 19/21 anonim ***** válasza:
74%

A közlekedésben mindenkinek majdnem mindenki mással baja van. Mert a másik lassan megy. Mert a másik gyorsan megy. Mert a másiknak a kereke hozzáért a záróvonahoz. Mert a másik előz. Mert a másik nem előz.

Az én ultimate tanácsom hogy nyugalom. A stressz csak megöl.

2018. aug. 6. 14:20
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

Teljes mértékben átérzem a helyzetedet. Nálam a megoldást a chip tuning jelentette, igaz sokak szerint ez rossz dolog, de az én autón nem kormol jobban mint előtte.

Igaz eddig sem lehetett túl gyengének mondani 1.9 PD-t, de így pont annyival lett gyorsabb mint amire szükségem volt. Ez tűnt jobb ötletnek az erősebb autó vásárlásával szemben.

Csak fél éve járok ezen az úton dolgozni munkahely váltás miatt, de most már nem húzom fel magamat mire beérek a céghez, vagy éppen haza felé megyek.

2018. aug. 6. 14:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!