Milyen fogyasztási különbségre számíthatok 5 és 6 sebesség között?
Régi ford transitom 130-nál pörög 3 ezret 5 ös váltóval.
Vadiúj citroen jumper 6 os váltóval szintén 130-nál pörög 3 ezret.
Nem a fokozatoktól függ, hanem az áttételezéstől.
Így van. A 6-os váltót a legtöbb esetben nem úgy kell eklépzelni, hogy fogták a meglévő 5-öst és arra rábiggyesztettek volna még egy fogaskereket.
A 6-oson a fokozatok is áltlában sűrűbban vannak és a végáttétel sem feltétlenül sokkal másabb.
én úgy értelmeztem a kerdést, hogy 5. és 6. sebesség között 6-os váltóval.
nem szokott olyan lenni, hogy azonos motorhoz lehessen 5 és 6 gangos váltót is rendelni
"nem szokott olyan lenni, hogy azonos motorhoz lehessen 5 és 6 gangos váltót is rendelni"
De! Lehet nem általános, de van kivétel.
Opel Astra H 1.7CDTI-m volt. Amihez alapból hosszú áttételű 5-ös váltó (F23) járt, de felárért rendelhető volt 6 fokozatú (M32) is.
Fogyasztásban nem volt lényegi különbség, talán egy-két deci, vagy annyi sem. Spritmonitoron ha jól tudom, nem lehet váltófokozatok alapján szűrni. Így az alapján nem tudjuk összehasonlítani. Az akkori katalógusadatok, nem tudom külön kitértek-e erre.
Bár pont a dízelnél lehet játszani az injektálási mennyiséggel. Az 5-ös váltóvan 130km/h-nál 2900 körül volt a fordulat. De ugyan azzal a kasznival, ugyan akkora tömeggel, ugyan akkora gördülési- és légellenállás lekűzdéséhez kellett egy adott teljesítmény. Ehhez adott mennyiségű üzemanyagot kellett beinjektálni munkaütemenként és hengerenként a motorba. A 6-os váltóval beérte ennél a sebességnél 2400 körüli fordulattal, de ugyan akkora teljesítményre volt szükség, amit üzemanyagból nyert. Azaz munkaütemenként többet volt kénytelen beinjektálni. Tehát végeredményben a fogyasztás kb ugyan ott van.
Benzinesnél lehet más a végeredmény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!