Ki volt a hibás?
Tegnap történt, hogy mentem át a szomszéd faluba. Előttem ment egy kisseb teherautó. Akkora forma, mint amivel a kőművesek mennek munkába, mert hátul felférnek a nagyobb szerszámok is. Egy idő után lassítani kezdett, 40km/h alá ment, tovább lassított, és kijelzett balra. Átment a másik sávba teljesen. Ekkor, egyből elkezdett indexelni jobbra, mert hogy csak azért ment át a másik sávra, hogy jól neki tudjon térülni a kapunak. Ekkor már nekifogtam az "előzésnek". Amikor láttam, hogy ő megint a jobbsáv felé közeledik egy hatalmasatt fékeztem. Az autóm órra hozza ért a kisteherautó hátsó karambolvédőjéhez, de semmi kár nem keletkezett. Kissebb vitába kerültem a másik autó sofőrjével. Mondtam neki, hogyha ő egyszer a jobb felőli sávot elhagyta amin én is közelekedek és átment a balfelőlő sávra, akkor onnantól nekem van elsőbbségem, mert az adott pillanatban Én használom elsődlegesen az adott sávot.
Én ezt így láttam logikusnak, javítsatok ki, ha tévedek.
Jobbról akartad előzni???
És mégis mire gondoltál, miért csinálja ezt az egész manővert, miért ment át a másik sávba? Lehettél volna türelmesebb, ha addig nem jöttél rá, mire is szolgál az egész. Csak akkor nyomd a gázt, ha már érted, mi folyik előtted, addig ne.
Hát én honnan tudjam mit akar csinálni? Azt hittem balra félre akar húzni, vagy ott lakik , vagy mit tudom én.
Akkorkijavítom, nem előztem, hanem pillanatnyilga szabad volt a sávom.
Márpedig neked figyelni kell a közlekedés többi részvevőjét, és az ő szándékaikat. Teljesen ésszerűtlen, hogy azért menjen át valaki a szembejövő sávba, mert "ott lakik". Teherautók, buszok, ezt jobbra kanyarodás előtt szokták megtenni, mert sokszor csak itt tudják megoldani.
Még egyszer: amíg nem érted, mi folyik előtted az úton, ne a gázt nyomd, hanem a féket.
Van ismerősöm aki azért ült, mert így okozott balesetet és több halott is volt. (Ő vezette az első, kanyarodó autót).
Egyébként elvileg az elméleti oktatáson elmondták, hogy nagyobb járműveknél előfordulhat, hogy így kanyarodnak. Inkább azon kellene gondolkozni, hogy mekkora követési távolságot tartottál, hogy közben már be is értél mögé
Ott a pont!
Nem voltunk ott, nem láttuk hogy mit csinált. A szabály tiltja, de sokan megállnak az út túloldalán a forgalommal szemben. Nem kell egyből a kérdezőt kihozni hibásnak, ha egyértelmű(nek látszik) hogy a másik a túloldalra akar leparkolni én sem szobrozok egy hétig mögötte. Én ilyenkor úgy szoktam, hogy amint elindulok a szembesávba, egyből megy az index vissza hogy ne jöjjenek mellém.
Sokszor az autó mozgásából tudni hogy mi a terv, de ha nem egyértelmű, akkor érdemes megvárni.
Ő a hibás, mert megtévesztő irányjelzést adott.
Neked viszont óvatosabban kell vezetned, mert sok idióta és sok béna van az utakon.
"Hát én honnan tudjam mit akar csinálni?"
Onnan, hogy ha furcsaságot csinálnak előtted, akkor nem gyorsítasz, hanem lassítasz. Ez elsősorban tehát józan ész kérdése. Ezt minimálisan árnyalhatja az, ha több forgalmi sáv volt a te irányodba (azaz nem a szembejövő sávba tért át). Ha viszont a szembejövők sávjába ment át, te meg úgy próbáltad megelőzni, akkor legyél kedves soha többet nem ülni volánhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!