Tegyük fel, megyünk 130-al. Mi az a motor cm3 tartomány ami ezen a sebességen a legkevesebbet fogyasztja? (Lent)
Benzines motorokra gondolok, 1.0, 1.1, 1.2 stb felfele.
Azért kérdem mert azt gondolnám, hogy minél erősebb a motor annál jobban nem kihívás számára a 130as sebesség, de mégis hallani , hogy egy 4literes átlagfogyasztása 20liter.
Az 1.1 motor meg nagyon pörög 130on.
Kasztnitol, alulmotorizaltsag. Ettől függ.
90-100 lóerő(dízel-nél 70) elég már a 130hoz.
Ja meg más ha egy lapos autód van meg más ha egy bódéd. Ugye a sebességgel nem arányos a legellenallas hanem hatvanyozodik.
Kezdésnek vegyük azt, hogy legyen sor 4. A kevesebb hengeresek kisebb köbcentisek, azok már kínlódnak 130-nál. A több henger bírja, hiszen azok kb. 2000 cm3-től indulnak, de ott meg a hengereket kell etetni.
Szóval én olyan 2000-2500 köbcentire szavaznék, de azért még egy csomó dolog befolyásolja: önsúly, váltó áttételezése, gumik mérete stb.
Még olyan autók jphetnek szóba, amik eleve sportosak, kicsi önsúllyal, pl. Honda CRX. Bár a sportosabb verdáknak meg az áttételezése szokott rövidebb lenni.
Nekem volt egy négyliteres benzines Nissan Patrolom..Huszat evett, de durván vezetve. Kimondottan terepen, szántásban, erdőben 24 liter. Becézgetve, szeretgetve aszfalton barátságos 16 liter.
és...csak 170-et tudott.
A 272 lovas Volvom 1700kilós kasztnival 130-as betartva, csak pályán kihozható 9-9,5 literből környékén. Nehogy azt hidd, hogy a nagy disznó motorok autópályán leeszik a hajad ( jó ez mondjuk relatív :D ). Városban én is 20 fölé tudom vinni, de attól még pályán nem annyit eszik :)
Először ki kellene megközelítőleg mérni, hogy mennyi teljesítmény szükséges ehhez a tempóhoz az adott autóhoz és utána a fajlagos fogyasztás diagramokból ki lehetne bogarászni mi a legjobb.
Szerintem lenne a top10ben néhány mákdaráló 1.0-1.5 turbóbenzin :D
2 vagyok
Na akkor aki lepontozott mondja már el mi baja volt a válaszommal. Köszike.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!