Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Kedves sofőrök! Minden tisztel...

Kedves sofőrök! Minden tiszteletem a tietek. Hogy lehet egyszerre ennyi dologra figyelni?

Figyelt kérdés

Figyelni a többi autót, a lámpákat, a táblákat, az úttest felfesteset, magát az autót, figyelni a gyalogosokra is, ráadásul közben még beszélgetni is néha.

Egy idő után ez már rutin?

2017. dec. 8. 22:23
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
45%

gyakorlás kérdése. mondjuk 100 ezer km után már egész jól beivódik a dolog.

meg attol is függ merre jársz. ha rendszeresen vezetsz pesten vagy külföldön nagyvárosokban, az sokat segít

2017. dec. 9. 08:04
 12/15 Tisztánlátó válasza:
89%

Annyira rutin tud lenni egy idő után, hogy az ember /ha nemzetközi sofőr/ már vezetés közben elkészíti a szendvicsét is. Egyszer egy sárgadinnyét meghámoztam, felszeleteltem, és jóízűen megettem. De egyszer sem néztem rá!

Egy a lényeg, MINDIG az utat figyelni. Balesetet általában azok okoznak, akik oldalra, lefelé, sőt hátrafelé! nézegetnek, vagy a rádióval játszanak.

Lassan 30 éve vezetek balasetmentesen, amit kívanok mindenkinek is.

Szóval menni fog majd, ne aggódj, megszokod majd az autó kezelését, de ami mindig fontos lesz, az csak annyi : FIGYELNI FIGYELNI.

2017. dec. 9. 09:56
 13/15 anonim ***** válasza:
44%

"stop táblák 70-80%-a indokolatlanul van kihelyezve."

Részben igaz a 80-20as szabály itt is. És ebből adódik a gond. Ha a nagy része felesleges, a többit RUTIN miatt hagyják figyelmen kívül, ahol gond lesz belőle. Tehát a maradék 20% esetében jelent gondot. Ahogy a legtöbb esetben is a szituációk 20%-a okozza a gondok 80%át.

Az évben 2 balesetet is láttam a reggeli buszmegállóban, ahol jelentős anyagi kár és másik 6-ot, ahol csak személyi sérülés történt a stoptábla miatt, ahol az autós nem adja meg az elsőbbséget, mert a stoptábla a keresztirányú kerékpárosoknak és gyalogosoknak védelmére lett kitéve a kereszteződés torkolatától 5 méterre. Rendszeresen belerongyolnak 30-40-el az autósok és ütik el kerékpárosokat, de még gyalogosnak is neki mentek már idén.

És ez csak az egyik a stoptábla, ahol ebből gond van. Mert nálunk több ilyen stoptáblát nem tartanak be. Persze Székesfehérváron a körforgalomba is behajt egy-egy tag az ellenkező irányba, rutin ide-vagy-oda.

Egyszerűen az általánosítással és a szabályok értelmetlennek nyilvánításával lehet idáig eljutni. Persze vannak JÓ sofőrök is, akik képesek megállni a stop táblák 20%ánál, mert tudják, hogy a NEM BELÁTHATÓ szakasz mit jelent.

A rutin sajnos azt is jelenti, hogy ügyesen, technikásan tudnak úgy szabálytalankodni, hogy másokat ezzel kis, vagy közepes veszélybe sodornak, aminek a következménye 80%ban nem anyagi kár, hanem feszültség, ijedtség, buszúság, idő veszteség, forgalmi dugó ... miközben nekik 5-10 másodperces előnyük lesz egy-egy ilyen megmozdulástól.

A KÉRDÉSRE visszatérve: ha igyekszel odafigyelni, egyre könnyebb lesz több mindenre figyelni és egyre kevesebb VÉLETLEN hibát fogsz elkövetni. Egyre több lesz a szándékos és tudatos hiba, amit hanyagságból, menőségből, a szabályok saját magad által értelmetlennek minősítése miatt fogsz elkövetni. 10 000 km nagyon kevés ahhoz, hogy ezt átlássad. 100 000 elég lesz bőven.

2017. dec. 9. 13:21
 14/15 anonim ***** válasza:
44%
Szerintem ez is olyan mint a hétköznapi élet. Az ember agya figyelmen kívül hagy egy csomó dolgot, amit nem tart fontosnak. Ebből is táplálkoznak a Youtubos baleseti videók.
2017. dec. 10. 02:16
 15/15 anonim ***** válasza:
47%

"Hogy lehet egyszerre ennyi dologra figyelni?"

Maga az autó kezelése, azaz kormányzás, gáz-fék, irányjelzés, stb... annyira rutinszerű, automatikus megfelelő gyakorlat után, hogy külön figyelmet nem igényel. Nem kell még csak rágondolni sem, hogy melyik végtag mit csináljon.

A forgalom, útburkolat, útjezlők figyelése nálam szintén automatikus a naponta járt útvonalamon. Ha egy tábla eltűnne vagy megváltozna, az feltűnne. Reggelente sokszor érzem úgy magam, hogy "robotpilóta" vezetett, nem emlékszem az útra, pedig minden pirosnál/zebránál megálltam, minden elsőbbséget megadtam, éppcsak a reggeli gondolatok elnyomták az út emlékét.

Más a helyzet ismeretlen, új úton, vagy az ismert úton rossz vezetési körülmények közt (pl felhőszakadás, hóesés). Ilyenkor az autókezlés még mindig automatikus, a környezet figyelése viszont nálam külön figyelmet igényel. Ilyenkor nem beszélgetek, van hogy a rádiót is kikapcsolom.

Utolsó eset, amit kerülök, az a fáradtan vezetés. Ilyenkor van hogy félreváltok, beleakad a kezem az ablaktörlőbe, nem vezsek észre egy táblát, stb... Ezért megkérek valaki mást, aki velem utazik (feleségem, öcsém,...) hogy inkább ő vezessen még akkor is, ha sokkal kisebb a rutinja.

2018. szept. 3. 08:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!