Kedves sofőrök! Minden tiszteletem a tietek. Hogy lehet egyszerre ennyi dologra figyelni?
Figyelni a többi autót, a lámpákat, a táblákat, az úttest felfesteset, magát az autót, figyelni a gyalogosokra is, ráadásul közben még beszélgetni is néha.
Egy idő után ez már rutin?
gyakorlás kérdése. mondjuk 100 ezer km után már egész jól beivódik a dolog.
meg attol is függ merre jársz. ha rendszeresen vezetsz pesten vagy külföldön nagyvárosokban, az sokat segít
Annyira rutin tud lenni egy idő után, hogy az ember /ha nemzetközi sofőr/ már vezetés közben elkészíti a szendvicsét is. Egyszer egy sárgadinnyét meghámoztam, felszeleteltem, és jóízűen megettem. De egyszer sem néztem rá!
Egy a lényeg, MINDIG az utat figyelni. Balesetet általában azok okoznak, akik oldalra, lefelé, sőt hátrafelé! nézegetnek, vagy a rádióval játszanak.
Lassan 30 éve vezetek balasetmentesen, amit kívanok mindenkinek is.
Szóval menni fog majd, ne aggódj, megszokod majd az autó kezelését, de ami mindig fontos lesz, az csak annyi : FIGYELNI FIGYELNI.
"stop táblák 70-80%-a indokolatlanul van kihelyezve."
Részben igaz a 80-20as szabály itt is. És ebből adódik a gond. Ha a nagy része felesleges, a többit RUTIN miatt hagyják figyelmen kívül, ahol gond lesz belőle. Tehát a maradék 20% esetében jelent gondot. Ahogy a legtöbb esetben is a szituációk 20%-a okozza a gondok 80%át.
Az évben 2 balesetet is láttam a reggeli buszmegállóban, ahol jelentős anyagi kár és másik 6-ot, ahol csak személyi sérülés történt a stoptábla miatt, ahol az autós nem adja meg az elsőbbséget, mert a stoptábla a keresztirányú kerékpárosoknak és gyalogosoknak védelmére lett kitéve a kereszteződés torkolatától 5 méterre. Rendszeresen belerongyolnak 30-40-el az autósok és ütik el kerékpárosokat, de még gyalogosnak is neki mentek már idén.
És ez csak az egyik a stoptábla, ahol ebből gond van. Mert nálunk több ilyen stoptáblát nem tartanak be. Persze Székesfehérváron a körforgalomba is behajt egy-egy tag az ellenkező irányba, rutin ide-vagy-oda.
Egyszerűen az általánosítással és a szabályok értelmetlennek nyilvánításával lehet idáig eljutni. Persze vannak JÓ sofőrök is, akik képesek megállni a stop táblák 20%ánál, mert tudják, hogy a NEM BELÁTHATÓ szakasz mit jelent.
A rutin sajnos azt is jelenti, hogy ügyesen, technikásan tudnak úgy szabálytalankodni, hogy másokat ezzel kis, vagy közepes veszélybe sodornak, aminek a következménye 80%ban nem anyagi kár, hanem feszültség, ijedtség, buszúság, idő veszteség, forgalmi dugó ... miközben nekik 5-10 másodperces előnyük lesz egy-egy ilyen megmozdulástól.
A KÉRDÉSRE visszatérve: ha igyekszel odafigyelni, egyre könnyebb lesz több mindenre figyelni és egyre kevesebb VÉLETLEN hibát fogsz elkövetni. Egyre több lesz a szándékos és tudatos hiba, amit hanyagságból, menőségből, a szabályok saját magad által értelmetlennek minősítése miatt fogsz elkövetni. 10 000 km nagyon kevés ahhoz, hogy ezt átlássad. 100 000 elég lesz bőven.
"Hogy lehet egyszerre ennyi dologra figyelni?"
Maga az autó kezelése, azaz kormányzás, gáz-fék, irányjelzés, stb... annyira rutinszerű, automatikus megfelelő gyakorlat után, hogy külön figyelmet nem igényel. Nem kell még csak rágondolni sem, hogy melyik végtag mit csináljon.
A forgalom, útburkolat, útjezlők figyelése nálam szintén automatikus a naponta járt útvonalamon. Ha egy tábla eltűnne vagy megváltozna, az feltűnne. Reggelente sokszor érzem úgy magam, hogy "robotpilóta" vezetett, nem emlékszem az útra, pedig minden pirosnál/zebránál megálltam, minden elsőbbséget megadtam, éppcsak a reggeli gondolatok elnyomták az út emlékét.
Más a helyzet ismeretlen, új úton, vagy az ismert úton rossz vezetési körülmények közt (pl felhőszakadás, hóesés). Ilyenkor az autókezlés még mindig automatikus, a környezet figyelése viszont nálam külön figyelmet igényel. Ilyenkor nem beszélgetek, van hogy a rádiót is kikapcsolom.
Utolsó eset, amit kerülök, az a fáradtan vezetés. Ilyenkor van hogy félreváltok, beleakad a kezem az ablaktörlőbe, nem vezsek észre egy táblát, stb... Ezért megkérek valaki mást, aki velem utazik (feleségem, öcsém,...) hogy inkább ő vezessen még akkor is, ha sokkal kisebb a rutinja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!