Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miből tudhatom meg, hogy jár...

Miből tudhatom meg, hogy jár az autó motorja? (Elektronikai szinten)

Figyelt kérdés
Sziasztok! Arra lennék kíváncsi, hogy van-e valami olyan elektromos visszajelzésre alkalmas bármi az autókban amit ha megvizsgálok, egyételműen el tudom dönteni, hogy jár-e a motor, vagy sem? A kérdés általánosságban érdekel, de egyébként egy 1994-es Audi 80-as kocsiról lenne szó, amiben egy automatikus indítási rednszert szeretnék megvalósítani, viszont nincs ötletem, hogy mi alapján szaktsam meg az önindítót, ha elindult a motor? Előre is köszi!

2017. okt. 29. 13:00
1 2 3 4
 21/34 A kérdező kommentje:

Pontosan az indítómotor védelme miatt tettem fel a kérdést, tisztában vagyok vele, hogy miként indul el egy autó, ezért is írtam fent a 7 másodperces időzítést, hogy ez a max amit indítózzon, de ennél előbb fog elindulni, és itt jött két megoldási javaslat, az egyik a fordulat figyelés, a másik a generátor töltésének figyelése.

Alapból van egy hall jeladó a gyújtáselosztónál, annak a jelének a figyelése lenne talán a legkézenfekvőbb, abból ki tudom számolni a fordulatszámot.

Vagy ha egyszerűbb, akkor a fordulatszámmérőről is levehetem a jelet, de nem tudom, hogy az mit kap, impulzusokat? Mert ha azt akkor kb. mindegy.

2017. okt. 30. 16:03
 22/34 anonim ***** válasza:
Sokkal biztosabb a fordulatszám, a generátorhoz nagyon kéne ismerni, hogy mi van benne, egy csomó generátorban (ezt konkrétan nem ismerem) már jó régen benne van egy fesz.szabályzó elektronika, és nem tudom milyen a te generátorod. A fordulatszám jel az meg teljesen biztos, hogy pontos. És a fordulatszám jel az az indító motor ellenőrzéséhez is kell, ott még a generátor tuti nem fog semmit leadni.
2017. okt. 30. 16:06
 23/34 A kérdező kommentje:

Azt hiszem, elsődlegesen a fordulatszámra fogok fókuszálni így, viszont ettől függetlenül be fogom építeni azt a relét is, ha sikerül, mert sajnos többször tapasztaltam, hogy hiába volt jól megírva a program, egy esetleges rendszerhiba miatt bent ragadhat az indító jel, stb. (mert ugye semmi nem biztos), és nem szeretném tönkretenni az önindítót. Sajnos tapasztaltam már ilyet, hogy csak egy teljes reset után ment tovább az előtte évekig hibátlanul működő rendszer, ezért éreztem biztosabbnak, a hardveres megoldást, de a kettő együtt lesz talán a legbiztosabb.

És arra tuda valaki válaszolni, hogy az autó fordulatszámmérője milyen jelet kaphat (elektronikus maga a mérő), a vezérlő által számított értéket mutathatja, vagy ,esetleg a hall jeladó impulzusát dolgozza fel az is?

2017. okt. 30. 16:15
 24/34 veterán vas ***** válasza:

Persze, minden bizonnyal az is egy járható út.

Már csak annyi a kérdés, hogy az utólag beépített ford.szám jeladótól kapott infóval, mit bír kezdeni egy 23 évvel ezelőtti elektronika?

Illetve hogyan tudja hasznosítani az indítási rendszerében?

2017. okt. 30. 16:19
 25/34 A kérdező kommentje:
A gyújtáselosztóban van alapból egy hall jeladó, arra gondoltam, hogy annak a jelét figyelem, az általam berakott számítógéppel (hiszen az vezérli majd az indítást is). Vagy ha ez nem jön össze, és fordulatszám jeladót teszek be, annak a jelét az autó elektronikájától függetlenül akarom feldolgozni.
2017. okt. 30. 16:33
 26/34 A kérdező kommentje:
Elsősorban azt nem tudom, hogy mekkora feszültséget ad le a gyújtáselosztóban lévő jeladó (gondolom az ECU is ebből számolja a fodulatot), ezért vagyok kicsit bizonytalan a használhatóságával kapcsolatban, mert egyébként ugyan úgy hall elven működő jeladót kéne beraknom, hogy ne kelljen a jel digitalizálásáva foglalkozni. De majd bemérem, aztán meglátjuk.
2017. okt. 30. 16:49
 27/34 A kérdező kommentje:
Közben megnéztem, a jeladó 12v-ot ad le kb. úgyhogy akkor egy fesz.szabályozóval meg tudom szerintem oldani, mert nekem max 5v mehet a bemenetre.
2017. okt. 30. 16:59
 28/34 anonim ***** válasza:

Nem csak a hall jó optikailag is meg lehet oldani kb 120 Ft alkatreszbol a vezérléshez beépítve.

A szoftver hiba miatt meg felesleges porogni egyszerűen jól kell megírni, egy sima barkács microcontrollerrel pl atmega 328 és 10 sor programmal lazán tudsz egy vesz leallitot csinálni ha kell mint secondary controller. Gyakorlatilag ész nem kell hozzá a programot már megírták csak össze kell a netről ollozni. É

2017. okt. 30. 19:18
 29/34 A kérdező kommentje:

Végülis az optika is jó ötlet, de ha már ott a hall jeladó, akkor használom azt, viszont az érdekelne, hogy milyen megoldással csinálnád az optikát, néztem ezeket a szenzorokat, 2-3 ezer körül van ebayen, nem mintha az olyan sok lenne, de mégis.

Igazság szerint amúgy is lesz egy vészleállító gomb, ami kilövi az egészet, ha bármi probléma lenne, mert a későbbiekben szeretném még bővíteni ezzel-azzal.

2017. okt. 30. 20:10
 30/34 anonim ***** válasza:
Ir adó és vevő. Gyakorlatilag mint egy optocsatolo .
2017. okt. 30. 20:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!