Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miből tudhatom meg, hogy jár...

Miből tudhatom meg, hogy jár az autó motorja? (Elektronikai szinten)

Figyelt kérdés
Sziasztok! Arra lennék kíváncsi, hogy van-e valami olyan elektromos visszajelzésre alkalmas bármi az autókban amit ha megvizsgálok, egyételműen el tudom dönteni, hogy jár-e a motor, vagy sem? A kérdés általánosságban érdekel, de egyébként egy 1994-es Audi 80-as kocsiról lenne szó, amiben egy automatikus indítási rednszert szeretnék megvalósítani, viszont nincs ötletem, hogy mi alapján szaktsam meg az önindítót, ha elindult a motor? Előre is köszi!

2017. okt. 29. 13:00
1 2 3 4
 1/34 anonim ***** válasza:
100%
Az a baj hogy már jár a motor amikor teker az önindító tehát ezt nehéz lesz meghatározni. De. Az alapjarat mindig több mint az önindító sebessége ergo ha nagyobb a fordulat mondjuk 550nel akkor a motor jár. Ezt lazán meg lehet állapítani.
2017. okt. 29. 13:13
 2/34 anonim ***** válasza:
100%
Fordulatszámjeladóról.
2017. okt. 29. 13:28
 3/34 anonim ***** válasza:
100%
Az olajnyomás vagy a töltés visszajelzője megfelelő erre a célra. Ahogy beindul a motor, mindkettőnek ki kell aludnia (ha minden rendben van) és onnantól nem kell indítózni.
2017. okt. 29. 14:00
 4/34 anonim ***** válasza:
3. jól írja. És inkább a töltés, mert ha nehezen indul a motor, előfordulhat, hogy az olajnyomás már megjön, mielőtt beindul a motor.
2017. okt. 29. 15:07
 5/34 A kérdező kommentje:
Először én is a fordulatszámra gondoltam, de annak kicsit bonyolultabb a feldolgozása, viszont a töltés, ill. olajnyomás visszajelző jó elgondolásnak tűnik, nem is gondoltam erre, azt hiszem errefelé próbálkozok, köszi!
2017. okt. 29. 16:06
 6/34 veterán vas ***** válasza:

Ha egy 23 éves autóban beindul a motor, annak általában vannak jelei:

szívóhang, kipufogóhang /és füst/, a kontrollámpák kialszanak, a kasztni rázkódik, a fordulatszám mérő mutatója bemozdul, stb.

Ha valaki ezeket nem érzékeli, akkor ott az elektronika sem segít.

Amúgy az önindítóhoz menő kábelt nem neked kell megszakítanod, egyszerűen egy védőrelével megoldhatod.

A relé, a generátor gerjesztőtekercsén át kapjon testet. Amikor a generátor gerjesztése ha megindul......;)

2017. okt. 29. 16:15
 7/34 A kérdező kommentje:

Én nyilván észreveszem, ha elindult a motor, viszont ezt az elektronikával is tudatni kellene, mert az elképzelésem az, hogy egy érintőképernyőn lévő gombot megnyomva a kocsi elindul teljesen automatikusan, így valahogy automatikusan meg kell szakadjon az indítózás ha a motor elindult.

Viszont amit a védőrelével, meg annak a bekötésével írsz, az jónak tűnik, így ezzel nem kell bajlódnom, egyszerűen csak 7-8 ms után leveszem az indítójelet, a motor addigra valószínűleg elindul, a relé pedig szépen megszakítja az önindítót, amikor kell! Köszi, eddig ez az elgondolás tetszik a legjobban

2017. okt. 29. 17:55
 8/34 anonim ***** válasza:

Természetesen nem a gerjesztőtekercsről kell levenni az indításhoz szükséges jelet, hanem a visszajelző kivezetésétől.

Megjegyzem, nem igazán értem, hogy fogod összehozni az automatikus indítás vezérlését, ha már ott elakadtál, hogy hol találsz jelet a járó motorról.

2017. okt. 29. 18:36
 9/34 A kérdező kommentje:

Ja, az úgy megvan, a problémát a szemléletem okozta mert folyamatosan az általam beépített mini számítógépen futó programból akartam végezni a megszakítást, pedig ez esetben egyszerűbb hardver szinten megoldani a problémát.

Hát az elképzelésem az, hogy a gyújtáskapcsolóhoz futó kábeleket elágaztatom (a kulcsos indítást is meghagyom), és onnan számítógép által vezérelt relékkel irányítom a folyamatot.

2017. okt. 29. 18:45
 10/34 anonim ***** válasza:
Gyakorlatilag az egyetlen biztos forrás a fordulatszám. Az összes többi jelzés sokkal később jön meg.
2017. okt. 29. 19:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!