Ha ketten fogadnak, hogy Magyarországban körforgalomban jobbkézszabály van e érvényben akkor ki nyer?
Nem értem, mit lovagolunk ezen. Azoknak a hülyéknek, akik nem értik, hogy kerül ide európai példa: a KRESZ alaprendelkezései NEMZETKÖZI szinten egységesek, nincs külön magyar, horvát meg francia. Tehát: körforgalomban jobbkézszabály van, amennyiben más közlekedési jelzés nem írja ezt felül. Például a "macisajt", ami nálunk kötelezően kint van, vagy közlekedési lámpa, mint a győri Árkádnál.
Lehet lepontozni az idiótáknak, akik még mindig nem bírják felfogni ezt a végtelenül egyszerű dolgot.:-)
Ez nem igaz, mert a nemzetközi KRESZ csak törekszik arra, hogy egységes legyen, de ettől még vannak különbségek az országok szabályai között. Ezért is írtam és írták mások is, hogy teljesen irreleváns ide beidézni a német KRESZ-t, mert közük nincs a magyar szabályozáshoz.
Nekünk KRESZ-ből (a teljes családom) úgy tanították, hogy mindig a körforgalomban haladónak van elsőbbsége és ezt most szó szerint idéztem.
"Ez nem igaz, mert a nemzetközi KRESZ csak törekszik arra, hogy egységes legyen, de ettől még vannak különbségek az országok szabályai között."
Az alaprendelkezésekben (amit említettem) nincsenek. Ezek közé tartozik a körforgalom meghatározása és a rá vonatkozó közlekedési szabályok. Sebességhatárokban pl. lehet eltérés, ezt a közúti határátkelőknél információs táblán jelzik.
Nincs olyan, hogy "nemzetközi KRESZ".
Van a bécsi közlekedési konvenció, amit a tagállamok figyelembe vesznek a saját közlekedési szabályaik megalkotásakor. Tehát a többi ország közlekedési szabályai továbbra is irrelevánsak a kérdés szempontjából.
Egyébként sem a bécsi közlekedési konvencióban, sem a KRESZ-ben nem szerepel olyan, hogy a körforgalomban haladónak elsőbbsége lenne a körforgalomba behajtóval szemben.
"Nekünk KRESZ-ből (a teljes családom) úgy tanították, hogy mindig a körforgalomban haladónak van elsőbbsége és ezt most szó szerint idéztem."
Jó, nekem meg azt mondta az óvó néni, hogy a Föld gömb alakú. Az iskolában meg kiderült, hogy igazából geoid.
Ehhez hasonlóan a KRESZ-oktató sem fogja ilyenekkel összezavarni a tanulót, hogy "nem a körforgalomban haladónak van elsőbbsége, de jogszabály szerint minden körforgalom úgy van kitáblázva, hogy a körforgalomban haladónak legyen elsőbbsége", hanem ehelyett annyit mond, hogy " a körforgalomban haladónak van elsőbbsége".
De ha tévednék bátran linkeljétek a paragrafust.
Pár hete volt már ez a téma. Akkor belinkelt valaki egy magyarországi körforgalmat, ahol nem raktak ki macisajtot.
A KRESZ oktatóm anno külön kiemelte, hogy EU-s szokással ellentétben a magyar szabályozás szerint körforgalomban haladónak alapesetben nincs elsőbbsége, de mindenhol kirakják az elsőbbségadásra kötelező táblát, így gyakorlatilag ugyanaz az eredmény. Azt nem tudom, hogy a fent említett helyszín ebbe hol fér bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!