Mekkora fizetésnél éri már meg egy 1 millás audit/bmw -t fenntartani?
Budapesten, nagyon jó a tömegközlekedés mellet, egyedülállóként, banki tartozás nélkül. A magas benzinárak miatt főleg hétvégente használnám bevásárlásra és szórakozásra, nyaranta fesztiválra járásra.
Alapvetően az életfilozófiám olyan, hogy inkább a mának élek és gyerekkori álmom egy jó autó. Ezt is vegyétek figyelembe.
"Hát inkább vennék egy 5 éves suzukit, mint egy széthajtott 20éves ipari hulladék 3-as bmw-t pl.."
Én is. A széthajtottat semmiből nem szeretem, a BMW-t amúgy se nagyon, pláne a 3-ast, nagyobbhoz szoktam.
De a kérdező nem írta, hogy széthajtottat venne.
Kérdező, a megy a partizás, fesztiválozás, bulizás, akkor reálisan mennyi marad havonta a fizetésedből amit standard ki tudsz venni a költségvetésedből? 1 millióért lehet jó autót venni, mondjuk inkább VW-t kellene nézni, mint Audi/BMW-t.
15-20 éves autót hiába teszed rendbe, veszel jó állapotút, kisebb nagyobb dolgok előjönnek rajta rendszeresen, ha nem értesz hozzá, akkor filléres javítások is lehetnek pillanatok alatt 10.000-20.000 Ft-os végszámlával. Biztosítást, teljesítményadót ki tudod számolni, ahogy az éves matricákat stb-t is, fogyasztás nehezebb.
Neked kell eldönteni mennyit tudsz áldozni havonta autózásra. Aztán ebből az összegből kiindulva el lehet dönteni, hogy fenntartható-e.
Nagyon durva ökölszabály: az üzemanyagköltségen felül annak plusz egy vagy kétszerese az autóra fordítandó pénz.
Az üzemanyag költséget könnyű becsülni: 8 liter átlagfogyasztású kocsi 350 Ft/l benzinel 28 Ft/km, 12 litert nyakaló erősebb kocsi értelem szerűen 42 Ft/km.
Azaz a fenntartási költség 56 Ft/km (2*28) és 126 Ft/km (3*42) között mozog, ami a ma futó 1 milliós vételárú prémium autók 90% százalékát lefedi.
Már csak azt kell megbecsüld, hogy mennyi a várható havi futásteljesítményed és meg is kapod, hogy havonta mennyi pénzt költesz a kocsira. Hogy a fizetésed arányában ez megéri-e neked, azt már neked kell eldönteni.
A te élethelyzetedben, ha keveset mész a kocsival (évi pár ezer km élményautózás céllel), akkor én bevállalnék egy 3 ajtós BMW-t. Bár a magas benziár miatti aggodalmat nem értem, mivel mint irtam, nem az üzemanyag a legdrágább egy autó fenntartásában.
"De a kérdező nem írta, hogy széthajtottat venne."
ja mert 1 millióért egy garázsban tartott, megkímélt, 1 tulajdonosú autót fogsz majd kapni ebben a kategóriában.
Ha "gyermek kori álmod egy jó autó", akkor ne ilyet vegyél.
Akkor vegyél egy JÓ AUTÓT.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!