Ma hány éves korban lehet levizsgázi CE-ről és DE-ről?
"Három személyt megkérdeztem és négyféleképpen mondták"
Na ilyenkor kell előtúrni a jogszabályt.
7. melléklet I.
(Ha lusta vagy kikeresni:
C és CE 18 éves kortól, de 21-ig csak belföldön érvényes
D és DE 21 éves kortól, de 24-ig csak beldöldön érvényes
+ A kombinált (BE, CE, DE) kategóriákhoz nem kezdő jogsi kell. A nem kezdő jogsi azt jelenti, hogy több mint 2 éve van nemzetközi kategóriád. (A T-n kívül kb. minden nemzetközi, az AM is.))
Nem, és nem elképesztő. Kezdő sofőrként veszélyt jelentenél azokkal a kategóriákkal. Oda rutin kell. Ez már nem játék. Tudom, mert most lett 2 éves a B jogsim, van mellé egy C-m és most megyek a CE-D duóért és egyáltalán nem egyszerű. Maga a légfék sem egyszerű már de mellé még különböző fékeket is meg kell szokni, ami nem egyszerű. Arról nem beszélve, hogy a busznál rengeteg emberi élet van ak ezedben a CE pedig nem kis járgány már. Már a tandem sem, amin tanulok, de a többi....
Nagyon is helyes, hogy ehhez kötik. Nem kellenek a friss jogsis barmok a nagy járműveken. Ezek már szakmák, nem matchboxok.
" Ezt azért kérik, mert a légfék rendszern em játék, kell hozzá a rutin."
Ő... nem, nem ezért kérik.
Hiszen a C-t egy 18 éves tejfelesszájú friss jogsis is megszerezheti és a C kategóriával vezethető járművek nagy része légfékkel szerelt.
A pótkocsi húzásához kérnek minimum 2 éves jogsit. Kezdő jogsival még könnyű utánfutót sem húzhatsz, éppen ezért E-s kategóriákat sem csinálhatod.
De ebben az a vicc, hogy elvileg a 2 éves AM is jó.
Egy példa: van két 18 éves, az elsőnek mondjuk van B és AM, a másodiknak csak B. Az első szerezhet CE-t, a második nem, mert nem szimszonozott előtte 2 évet. Totál hülyeség.
9-es. Ezt még mindig nem értem. Akkor a síma C-hez nem kell 2 éves B-s jogsi? Meg egyáltalán semmilyen jogsi sem? Csak betöltött 18 év és kész?
A buszhoz,síma D kategóriához kell 2 éves B-s jogsi vagy ha kell,ez helyettesíthető 2 éves AM jogsival is? Csak 21 évesnek kell lenni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!