Gyorsulásnál mi számít döntőnek?
Arra vagyok kiváncsi hogy 0-100ra mi a meghatározó? A lóerő vagy a nyomaték?
Pl.: 150 ló 250nm benzin vagy 140 ló 340nm. Melyik gyorsul jobban?
Ennyiből nem lehet megmondani.
Ahogy írták függ a motor dinamikájától, a kerekek tapadásától, az autó tömegétől, sebességváltó kapcsolási idejétől stb.
Ha jol latom 1.4 tsi vs tdi.
A tsi fog nyerni
Kíváncsi vagyok hányan nem fogják megérteni, de legyen :D :D
Előttem már említették a motortól független dolgokat ( gumi, hajtás, út, tömeg bla bla bla ), na azok mind számítanak. A motor tekintetében viszont csak a teljesítmény és a "teljesítményeloszlás" ( na ezt nem tudom egy szóban megfogalmazni xD ) számít. Ilyenkor el kell felejteni a katalógusadatot, mert az csúcsteljesítményről szól, amit adott fordulaton lead a motor. A CVT váltós autóktól eltekintve ez nem mond semmit, mert mondjuk a fenti példában 150lóerő @ 5200 . 5200-as fordulaton gyorsulsz? Nyilván nem, a fordulatszám végig változik. Önmagában a nyomatékadat sem mond semmit, mert az is egy fordulatra vagy adott esetben tartományra értendő, de nem 500-tól 5000-ig ( kivéve talán a villanymotort).
Egymás mellé kell tenni a két teljesítménygrafikont abból már lehet valamire következtetni azonos üzemanyagú és felépítésű motorok mellett. Ha eltérő az üzemanyag akkor szintén nem egyértelmű a helyzet. A benzines-dízel vitába mindig a TDI-TFSI kombót dobom be, azzal lehet idegesíteni egy csomó embert.
Ha veszel egy TDI-TFSI duót, azonos kasztniban és azonos nyomatékkal akkor az a helyzet áll elő, hogy 1500-tól 2500-3000-ig egyformán megy a két autó,a felett a dízelnek nem nő úgy a teljesítménye, mint a benzinesnek, hamarabb el is kell váltani így 1-1,5 másodpercig a benzines megy jobban, majd akkor a benzines vált és a dízel behozza aztán a gyári gyorsulási adataik között van +-0,2sec eltérés :D
Ezt így csak simán számokból nem lehet megmondani, egymás mellé kell állítani a két autót és ott kiderül.
Hol hajt
hany kg
milyen hosszu
milyen gumi
teljes nyomatekgorbe(nem csak a maximum)
Teljes teljesitmenxgorbe(nem csak a maximum)
Valto fajtaja
valto attetele
diferencialmu(vek) fajtaja
vezeto reakcio ideje
es a legfontosabb meszaros lorinc cege
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!