Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Milyen az a pofozós váltó?

Ostrom100 kérdése:

Milyen az a pofozós váltó?

Figyelt kérdés
Ismerősünknek van egy 8+1 sebességes Mercie.Ugy tudom hogy a 8sebesség egymás mellett van és amikor 4böl 5be rakjuk akkor vagy egy szisszenés hogy könnyebb legyen megtalálni a sebességet

2016. dec. 18. 15:51
 1/5 anonim ***** válasza:

Kamionoknál fordul elő.

Képzel el egy hagyományos 4 sebességes váltót.

Elindulsz, 1 - es fokozat, 2 - es, 3, 4. Mikor a már 4. - ben is kihúzattad, jönne az 5. Ilyenkor kiveszed üresbe a váltókart, és bal irányban "adsz neki egy pofont", itt lesz egy érezhető kattanás, egy érezhető ellenállás. Ezután megint oda teszed, mintha 1 - est kapcsolnál, de akkor ez már 5. lesz. A 2. helyén 6. és így tovább.

Visszaváltásnál hasonló, de akkor meg jobbra (vagy ismételten balra, több megoldás van) pofozod üres állásban a váltót.

Kb. úgy képzeld el, hogy van az a H alakú séma, 1 - 4 fokozatokkal, és mintha két sík lenne egymás alatt, két ilyen H. A kettő között az üres állásban tudod "átpofozni" a váltót.

2016. dec. 18. 16:29
 2/5 anonim ***** válasza:

[link]

0:14-nél van a szisszenés, onnan tudod az 5-6-7-8 sebességet váltani. Ezek tulajdonképpen 16 sebességes váltók, mert mindegyiket tudod felezni.

2016. dec. 18. 17:08
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2016. dec. 18. 17:44
 4/5 anonim ***** válasza:
Dehogy tudod felezni mindet, lètezik max olyan, amit lehet.
2016. dec. 19. 17:54
 5/5 anonim ***** válasza:
Lehet hogy a Mercin nem lehet, én ugyanilyen váltós MAN-t vezettem, és azon volt ilyen kis felező gomb. Az hivatalosan is 16 sebességes volt.
2016. dec. 19. 18:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!