Az első vagy a hátsókerék hajtású autó tapad a jobban? Melyiknek pörög ki könnyebben a kereke elindulásnál?
Az autó súlypontja, valamint a kerekekre ható erők nagysága első és hátsó motornál:
Egy átlagos, 4-5 ajtós autónál az elöl ülők súlya is sokkal inkább az első kerekeket nyomja, kombinál meg aztán főleg.
Aki hozzám hasonlóan évente 2x átcseréli a téli meg nyári gumikat a kocsin, annak nem kell magyarázni, hogy mennyivel nehezebb megemelni a kocsinak azt a végét, ahol a motor van.
# 4-5
Igen, indulásnál a hátsó kerék felé tolódik el a súlypont, de normál, hozzáértő, közútra való indulásnál ez egészen minimális. (Orrmotor esetén legfeljebb kiegyenlítődik a kerekek terhelése, vagy még ennyi változás sem történik.)
Az egy egészen más dolog, amikor 6 másodperc alatt gyorsulunk 100-ra, ott tényleg sokkal nagyobb erő hat a hátsó kerekekre, főleg 2 személyes autónál.
Hát ha 75 fokos emelkedőre gondolsz... :)
Egy meredek, 10 %-os emelkedőn az autó súlypontja 5-10 cm-rel kerül közelebb a hátsó kerekekhez, mint sík terepen.
Ha nem hiszed, vegyél elő szögmérőt, és rajzolj.
Aki elég sokat vezetett első és hátsó meghajtású autókat is, mint én, annak nem lehet kérdés, hogy a hátsó kerék mennyivel könnyebben kipörög. Elég egy kissé jeges felület a parkolóban, és máris meg kell kérni valakit, hogy tolja meg. Volt, hogy egy 40 kilós kiscsaj el tudta indítani a kocsit, aminek a hátsó kerekét ott pörgettem már percek óta, de a tolás nélkül nem tudtam lemenni a jégfoltról.
"Talán nem ártana végre téli gumit is venni..." +1
Amúgy BMW-nél a E36 Compact volt amit láttam még, ahol a hátsó keres kellő hátsósúly nélkül - rossz súlyelosztás miatt - alul múlta bekapcsolt elektronikával, az első kerekeseket, de azokat már 16 éve nem gyártják.
MB-nél sem ebben az évrezedben gyártottnál fordul elő ilyen probléma. Mivel 2001-től vagyunk a "Krisztus után"/"időszámításunk szerinti" a harmadik évezredben és XXI./21. században, római katolikusoknak 101 éves volt a huszadik század kalendárium szerint is. Hosszabb volt, mivel az akkori Pápa, XIII. Leó anno 1901-ről, 1900-ra áttette a század fordulót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!