Ha valaki az autója motorját minden egyes piros lámpánál leállítja, okozhat-e bajt az autóban?
Jó kérdés, mi a motorkerékpárok motorját is leállítjuk, párszázezer km után nem tűnik úgy, hogy ártana, igaz, nem annyira gyakori dolog, ritkán találkozunk lámpával (a menet közbeni leállítás pedig túl perverz technika, erről nem szoktam beszélni). A kuplung is rengeteget be van húzva, arra is mindenki mondja, hogy jaj, baja lesz, nos, az sem romlik jobban, miközben rengeteget csökkent a fogyasztáson.
Valóban üzemanyagot spórol az ilyesmi, már meglepően rövid állásnál is, ha sokszor van piros lámpa, s elég gyorsan tud indulni, akkor még számíthat is valamit. Hogy mennyi a megtakarítás s érdemes-e így spórolni, nem tudom, mi hobbiból csináljunk s ahogy már írtam, szinte sosem látunk piros lámpát. Ja, ha már piros lámpa, nyilván jóval a megállás előtt célszerű megállítani, de ez egy komplex dolog, főleg, ha nem ismerjük a lámpa zöldre váltásának időpontját s főleg ha nagy a forgalom. Nem tartom szépnek, ha valaki feltart másokat az ilyen kis hobbija miatt.
Azért belegondolva biztos megterhelő sok alkatrésznek az ilyesmi, spórolás miatt bizonyára nem csinálnám, kizárólag hobbiból, ott ha pénzt vesztek, az se gond.
Amúgysem hiszem, hogy pont a leállítással nyernék sokat, inkább a fékezést kerülném, sokkal hasznosabb.
Ha már teljesen üzemi hőfokon van a motor és perceket kell várni, az akkumulátor is rendben van, akkor le lehet állítani (például vasúti átjárok előtt).
De fél-egy perces lámpánknál nem érdemes, ilyenkor sokan a start-stop rendszerű autójukban is kikapcsolják ezt a funkciót, amelyikben lehet.
Inkább ne csinálja. Start-Stop rendszer más elven működik. Indításnál igénybe veszi nagyon az akksit, önindítót, ha sűrűn kap lámpát, akkor lehet, hogy az egyiknél csak arra lesz figyelmes, hogy nem indul az autó, nem töltött eleget a generátor, lemerült az akksi... Szinte semmi benzint nem spórol vele... a 100km pedig inkább 50, de lábfüggő. Chevrolet Spark kézikönyvében írtak 50-et, arra a nagyon kis autóra (800ccm).
Én max akkor szoktam leállítani, ha sorompót kapok éppen, és tudom, hogy 5-10 percig ott fogok állni...
De a folyamatosan világító üzemanyag visszajelző sem jó dolog ám. Az üzemanyagpumpának nem tesz jót, ha folyamat kis anyag van a tankban...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!