Busz körforgalomba való beengedését tolerálják az autósok?
Én mindig beengedem a buszt, kivéve persze ha nincs nagy forgalom.
Eddig sosem dudáltak le, bár volt aki nagyon tolakodott.
Igazából akkor jöttem rá,hogy mennyire bosszantó busszal várni, amikor utas voltam, és nem engedték be, így egy körforgalomnál legalább 3 percig álltunk.
Látom,hogy mások is beengedik, kíváncsi lennék,hogy ki mennyire tolerálja, és esetleg,hogy téged dudáltak e már le ilyen miatt?
Én erre azt mondanám ( ezért biztosan le fognak pontozni ): ez helyzetfüggő.
Mondok néhány egyszerű példát:
- te mondjuk jó fej vagy és kiengeded a Rákoshegy állomásról induló buszt. Lehet a busz 5 autóval később segítség nélkül is kifordult volna. Miután kiengedted üldözheted a végig a Baross utcán, majd a Bélatelepin és a csévézőn, mert buszmegálló öböl nincs, és ha szerencséd sincs se kikerülni se megelőzni nem tudod. Rendes voltál, de egy 2,5 perces útból csináltál egy 10+perces tortúrát magadnak és másoknak is :D
Ha mondjuk olyan helyen van a körforgalom egy országúton, ahol az azt követő szakaszon nem lehet/nem tudsz előzni és a busz meg csak 60-nal poroszkál, akkor megint ugyanez a helyzet.
Vannak helyek ahol nem kimondottan előnyös jótékonykodni, mert magadat és a mögötted haladókat szívatod ezzel.
Ahol egyértelműen elsőbbsége van menjen, ahol nincs ott meg helyszín és helyzet válogatja.
Az ezzel az egésszel a gond, hogy a tömegközlekedés segítése és a tömegközlekedés elsőbbsége egy alap és jól működő dolog olyan helyen, ahol a tömegközlekedés normálisan integrálva van a közlekedésbe. Magyarországon ez sok helyen nincs meg sajnos.
2-es
Nos, igen ez tényleg olyan eset, erre nem gondoltam, mert én Pesten nem igazán járok, és csak Volánbusszal képzeltem el a dolgot, mert itt van buszöböl mindenhol, vagy meg lehet előzni, tehát nem tart fel senkit.
Nem kell mindig udvariaskodni.
Csak ha van értelme.
lehet önző vagyok, de a #2-eshez hasomlóan és itt engedek be buszt ( nem csak körforgalomba, hanem bárhol, ahol nekem van elsőbbségem), ahol tudom, hogy utána ez nekem okoz sok időveszteséget.
Viszont az ilyen helyeken mindig elengedem.
Mondjuk, a körforgalom pont határeset, mert ott kevesen számítanak arra, hogy aki már benn van az bárkit beenged, így nagyobb a ráfutásos kocc esélye.
Körforgón belül nem udvariaskodunk, az arra való, hogy minél gyorsabban áthaladj rajta.
Azon belül megállni és feltartani mindenkit hülyeség.
Nem kell félteni a buszokat, nagyon jól tudják kezelni a helyzetet. Annyit kell csak kivárniuk, hogy egy autó az előző kijáraton haladjon ki, akkor beugranak, persze olyankor egy hosszabb busz miatt simán meg kell állnia a következőnek.
Ajánlom melegen reggelente a Pólus felé tartó Szentmihályi útnál lévő körforgót (amire az M0 felől érkeznek), nah ott rendszeres az ilyen.
Az már extra, hogy sok autós is gond nélkül kihajt elém.
Ha van autós, aki nagy mértékben igyekszik segíteni a tömegközlekedést, az én vagyok. De két helyen biztosan nem fogom engedni: vasúti átjáróból kifelé, illetve a körforgalomban.
Senki nem számít arra, hogy ott valaki megáll, vagy csak lassít. Azzal, ha beengedem a buszt, vészhelyzetet teremtek.
Tudom, a mögöttem jövő miért nem tart követési távolságot. De emberek vagyunk, nem gépek. Ha mögöttem jön, ő baja. Ám én jobban szeretem, ha mindenki időben haza ér.
"Ám én jobban szeretem, ha mindenki időben haza ér." - opsz, ez nem freudi elszólás volt, csak álmosság.
A mondatom helyesen:
Ám én jobban szeretem, ha mindenki épségben haza ér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!