Használtautó vásárlás esetén mennyire etikus ez a dolog?
Autót szeretnék vásárolni, és az átnézéshez ragaszkodom. Ugye egy olyan autóért amit esetleg meg se veszek, nem szeretném kifizetni az átvizsgálás költségét, azonban ha ezek után is kellene, azta magamra vállalnám. Ez mennyire etikus, mennyire bevett gyakorlat?
Alább a megfogalmazott szerződés:
Szerződés
Mely létrejött xyz (továbbiakban: Eladó) és zxy (továbbiakban: Vevő) között 2016.x.y.-án
Eladó garantálja hogy Vevőt a xxx yyy típusú abc-123 frsz.-ú jármű (továbbiakban: Jármű) műszaki állapotáról és hibáiról teljeskörűen tájékoztatta, az átvizsgálásba beleegyezik. Eladó garantálja hogy ha az átvizsgálás, melynek helyszíne xyz, összege x Forint, eredménye isneretében a Vevő nem tart igényt a Járműre, akkor Vevő az átvizsgálás díját megtéríti. Amennyiben Vevő az átvizsgálás eredményét ismerve igényt tart a járműre, úgy annak költségét magára vállalja.

Akkor ne haragudjatok, nem tudtam hogy működik a dolog, még csak új autót vettem, szóval elnézéseteket kérem. Én így egyeztem meg a vevővel, számomra így volt korrekt. Persze hogy talált a szakszervíz pár dolgot, de nem komolyakat. Ha meg nálam hagyta volna, legalább lobogtathattam volna a következő vevőnek az állapotlapot, veszteni szerintem nem vesztettem volna.
3-3,5 milliós kategóriában gondolkodok, Mercedes/BMW/Audi vonalon. A márkaszervízek. Pedig 30-40.000 Forint körül nézik át az autót. Kis hibával megvenném, tudom hogy nem sok hibátlan 10 éves autó van. Olyanra gondolok, amikor mondjuk az állapotlap mellé kapok egy sokszázezres alkatrészajánlatot.
Köszönöm a válaszokat.

Az eladó én voltam, amikor eladtam az autómat, és így egyeztünk meg, mint fentebb leírtam, számomra így volt korrekt. Egy olyan dologért amit nem veszel meg, nem esik jól fizetni, tökmindegy hogy mennyit. Ha meg egyszer nem vitték el, legalább lesz egy állapotlapom az autóról, amit eladásnál lehet lobogtatni, legalábbis én így gondolom. Mert sokan úgyis belealkudnák a dolgot, szóval ugyan ott vagyok kb.
Most a vevői oldalon vagyok, ugyanis az autóm helyett nézek egy másikat.
Szó sincs árérzékenységről, mert akkor nem ilyen autóim lettek volna, és nem is ilyenben gondolkodnék. Csak ha úgy nézzük, 30-40.000 a semmire, -főleg többször- senkinek nem esik jól. Jó, tudom itt mindenki kisangyal meg így helyes, meg nyeljem le, meg muszáj, de tegyük már a szívünkre a kezünket..

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!