Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Tudnátok motoros jogosítványsz...

Tudnátok motoros jogosítványszerzéssel kapcsolatosan segíteni?

Figyelt kérdés

22 éves vagyok, eddig nem volt tapasztalatom a motorokkal, viszont szeretnék vezetői engedélyt szerezni rá. Gondolom korlátlannal járnék már a legjobban, korom s ár miatt is. Nem lesz nagy ugrás, ezzel tanulok már az elején? Olvastam valamit, hagynak némi átmenetet a 125-ös és 500 cm3 között, ahogy tanul az ember... Tudtok ezzel kapcsolatosan valamit?

Idén csinálom a B-t, később kell nekem megint kreszt meg orvosit csináltatnom? Vagy esetleg rögtön mehetnék már a tanpályára?

Köszönöm a segítségeket, tippeket!

2016. jan. 18. 15:35
 1/7 anonim ***** válasza:

Próbálok érthetően fogalmazni. :)

Ha nincs még semmilyen motoros jogosítványod, akkor 22 évesen NEM lehet még "A" jogosítványod, majd csak 24 évesen.

Jelenleg "A2" jogosítvány csinálhatod meg. A motoros és az autós kresz 95%-ban megegyezik, de újra kell vizsgázni! NINCS kivétel!

Két lehetőséged van:

- "B" után egyből megcsinálod az "A2"-t, friss emlékekkel a kresz simán meglesz, "A2" jogsi pesten 70-75k

- Vagy ha betöltöd a 24-et, akkor "A" kategória, önmagában ez most pesten kb 100k

A motor "A2" esetén általában egy 400/500cm3 (kb 50Le) gép. Természetesen NEM arra fog elsőre felültetni az oktató, ha még nem motoroztál. Egy 125-ös géppel fogsz menni 1-2 alkalommal aztán felülsz a nagyobbra.

"A2"-ről "A"-ra bővíthetsz 2 éven belül kresz nélkül, "csak" vezetni kell. Jelenleg ez pesten 50k körül van ez a móka.

"A" esetén ugyanez a móka, csak nagyobb géppel, nagyon sok helye 600-as (Hornet) van. Ezekben azért már van erő!

Kb ennyi, ha kérdésed van keress nyugodtan.

2016. jan. 18. 16:26
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a gyors segítséget, igazán hasznos.

Valami esetleg lenne, akkor írok majd.

Kezdésnek mit javasolnál?

Aprilia RS125-öt meg Ninja 250-est néztem...

Nekem jobban tetszenek a gyorsaságik, de igazándiból minden motornak megvan a maga varázsa...

2016. jan. 20. 13:23
 3/7 anonim ***** válasza:

Attól függ mennyi pénzed van, illetve mennyit keresel.

Én pl. 1 évre vettem egy DT50-t (amikor még csak "B"-s jogsim volt) és azzal jártam, csak hogy szokjam. Teljesen mindegy, hogy 50 vagy 600ccm, az elv ugyanaz, csak utóbbi nagyobb és erősebb. :)

2. évben én már a GSR600-al jártam. Ha megvan fejben, hogy egy 200 kilós gépen ülsz ami 100Le!!! akkor lehet nyugodtan nagy motorral is kezdeni, de óvatosan!!!

Ha megvan a lehetőség és lépkedni szeretnél (mert pl tényleg soha sem motoroztál) akkor érdemes egy 250-es vassal kezdeni.

Gyakorlatilag a 125-ös és 250-ös gépek között 2-5Le különbség van, DE van plussz 5-15Nm nyomaték, ami sokat számít!

Unokaöcsém egy CBR250-est vett és szerelmes belé. Én is mentem vele egy karikat és tényleg aranyos gép!

2016. jan. 20. 14:06
 4/7 A kérdező kommentje:

Gondolkodtam nagyobb vásárláson, mivel elkerülné az ember az eladási deficitet meg nem kellene keresni a vevőt, hanem egyből egy 600-as lenne...

Viszont, úgy vagyok vele, hiába vagyok nyugodt, friss jogsival erős választás lenne.

Alapból szerintem van az emberben még félsz, pluszba még akkor egy "időzített bombán" ül az ember. :D

1-2 évig mindenképpen a kisebbel mennék, ring meg hasonló dolgok tervbe vannak véve. Szeretném minél jobban elsajátítani a kezelését...

2016. jan. 20. 14:18
 5/7 anonim ***** válasza:

A Ringen nem fogsz megtanulni motorozni ott csak esni fogsz! Vagy ha úgy érted, hogy a ringen tartott motoros tréningre mész, akkor helyes. :)

Ilyenre tessék elmenni, nem egy horror összeg, és sokat tanulhatsz. Szomorú, de a jogsi szerzés alatt NEM fogsz megtanulni nagyobb sebességgel kanyarodni. Gondolj csak bele, városban vezet az ember csak 40-50km/h-val. A való életben két város között ugye 90km/h korlátozás van. :)

2016. jan. 20. 14:25
 6/7 A kérdező kommentje:

Igen, ilyen tréningre gondoltam. Ellenkormányzás meg hasonlóak...

Néztem, B kategóriához képest nagyon keveset kell vezetni...

2016. jan. 20. 14:33
 7/7 anonim ***** válasza:

Nem egészen mert a "B" (rutin+forgalom) 10+20 óra, míg "A"-nál 10+17.

Ez ugye a papírforma!

Nekem pl. valóságban az "A" kb. 4+2 volt.

2016. jan. 20. 17:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!