Első vezetés óráitok hogy teltek, mivel tudtátok legyőzni az izgulást?
Most lesz a 5. órám, azaz a 10., mert egyszerre 2x50 percet vagyok. Kicsit bizonytalannak érzem az egészet, és nagyon furának azt, hogy már most forgalomban vagyunk. Nem mindig tudok igazán koncentrálni mert nagyon izgulok az egész miatt, néha figyelmetlen is vagyok és úgy érzem, hogy tök felelőtlenség az oktató részéről, hogy forgalomba vitt már. Szívesen tapasztalgatnám a jármű kezelését, és miután az már jól megy, csak akkor mennék ki a forgalomba. Sok kudarcélményem van így, és ő is mondja, hogy nem vagyok olyan jó vezető... ami nem igazán motivál. Kicsit már félek is menni az órára.
Mit tudnék tenni, hogy ne stresszeljek ennyit és ne "fossak" a vezetéstől? Mivel itthon nem tudok gyakorolni, ezért mit ajánlotok, mit nézegessek vagy ovlasgassak, hogy az egész jobban rám ragadjon?
19 éves fiú vagyok
A vezetés az nem egy könyv amit megtanulsz és felmondod. Semmi mást nem tudsz csinálni mint gyakorolni, mivel csak gyakorlással fogsz egyre figyelmesebbé és ügyesebbé válni. Én már a második alkalommal forgalomban mentem mert olyan jól ment, de ez én vagyok. Mondd neki, hogy gyakoroljatok még a pályán olyan dolgokat amikben nem vagy biztos.
Ez sehogy máshogy nem fog menni, felesleges stresszelni, attól csak rosszabb lesz. Senki sem jogsival született, bele fogsz jönni idővel.
Mióta a rutinvizsgát megszüntették, az oktatók nagyon kevés kivételtől eltekintve közúton kezdik a gyakorlati oktatást.
A rutinvizsga tulajdonképpen nem is szűnt meg csak összevonták a forgalmi vizsgával, forgalomban kell bemutatni a "rutin" feladatokat is.
Az oktatók tisztában vannak azzal, hogy a tanulójuk még nem tud forgalomban közlekedni, de azért gyakorolnak kezdettől fogva közúton (először csak gyér forgalomban, később egyre komplikáltabb helyzetekbe viszik a tanulókat), hogy kezdettől fogva szokják azt, hogy mások is vannak körülöttük.
Ez amolyan "stressz-tréning" kezdettől fogva éreztetik a tanulóval, hogy a vetetés felelősséggel is jár, ami nem baj.
Annyival azért szokták oldani a stressz helyzetet, hogy elmondják a tanulónak, elvárják, hogy figyeljen, koncentráljon, de ne féljen, ők azért vannak ott, ha valamit nem jól csinál a tanuló, beavatkoznak.
Nem sok tanuló szokott balesetet okozni, az oktató is figyel (mellesleg ő a felelős vezető, és nem a tanuló).
Nem tudod könyvből, videóból megtanulni ezt, ami most zajlik, ugyanis az egész lényege a koncentrálás, a figyelés begyakorlása.
Hidd el, akkor sem tartanál előrébb, ha rutinpályáztatok volna 15 órát - a 15 óra után is azt éreznéd a forgalomba kilépve, mint az első órán.
Mint élményt,és nem mint stresszforrásként kell felfogni.
Élvezd,és figyelj oda.
Ne pedig kattogj,hogy valamit elszúrsz és görcsölsz.
Nekem annyiból könnyebb volt,hogy két motorjogsim van,az elsőn nagyon izgultam mindig,a másodikon már 4 év közlekedéssel nem izgultam a forgalom miatt,de volt bennem pici.
A kocsi vezetésen pedig 0 izgulás ,csak figyeltem.
Azt tudom ajánlani,hogy ,mint élmnényt fogd fel,de azért figyelj oda,és ne úgy ,hogy HOL VAN TÁBLA MILYEN TÁBLA stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!