Miért ég ki mindig a hátsó lámpa?
Van egy 125ccm-es motorom, aminek az egyenirányítója müködik, de a feszültségszabályzás nem megy neki. Kimértem és a fordulatszám függvényében ugrál a feszko. 10-65V között kb. Ettől éghetett ki a hátsó lámpa. Az első bírja, nemtudom miért és hogyan?! Van egy kapcsolási rajzom hátha segít, annyi a különbség, hogy az én motoromban nincs akkumulátor és önindító.
Írtad is az okát. Rossz a feszültségszabályozás, felugrik a feszültség 65 V-ra is. A vastagabb izzószálú első izzó ezt bírni szokta, de a kisebb teljesítményű hátsó, tehát amelyiknek vékony az izzószála az kiég.
Átmeneti megoldásként a hátsó izzót megpróbálhatod táplálni egy 7812 jelű stabilizátor IC-ről. Ez stabil 12 V-os feszültséggel fogja táplálni, de csak akkor ha a bemenő feszültség 2-3 V-al nagyobb, tehát ha 15 V körül megvan.
Szóval arra vagy kíváncsi, hogy egy 12V izzó miért nem respektálja, a 10-65V közötti szabályozatlan feszültségingadozást?
Ravasz, fogós kérdés :)
Az általad is említett -egyébként nem üzemelő- berendezésnek a neve: FESZÜLTSÉGSZABÁLYZÓ.
Semmit sem sugall számodra ez a megnevezés?
7812 az 1amperos
12volton 1amper az 12watt!
Másik az a 78xx sorozat minimum +3volt és maximum +15volttal müködik!
Vidd el szerelőhöz és ő megjavítja a motorod!!!!
Ha kicsit értesz az elektronikához Te is tudsz 7812-esből és egy tranzisztorból olyat építeni ami bírja a 36W-ot.
Ha nem megy, irány a szerelő.
Szerintem meg válogasd meg a mondandódat, mert így nem fog segíteni neked senki. Ezek után én sem.
Terhelés nélkül lehet 65V, de nem így kell feszültséget mérni.
Mivel fogalmunk sincs, hogy a töltésed milyen, így az megint más kérdés. A 7812-es kimeneti feszültségét diódákkal feljebb lehet emelni.
Miért az akkumulátor szabályozná??? Baromságot írsz. Gondold át az egész folyamatot.
#7 ha kicsit is értenél hozzá tudhatnád, hogy egy plusz tranzisztor nem elég.
Megnézheted a kimenő fesz görbét szkoppal egy hirtelen áramfelvételnél(pl. öninditózás közben) meg elfűti hővé a pluszt, stb.
Ekkora fesz különbségeknél pwm es szabályzás meg hasonlo dcdc invertereket alkalmaznak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!