Hirtelen lassítás után, hogyan kell "leváltani"?
A leírás és címszavak arra utalnak, hogy nincs még meg a jogsija. Csak nem az oktatótól kérdez, hanem itt.
Majd ha többet vezet érezni és tudni fogja amúgyy is épp melyik sebességben van és nem kell hozzá lenéznie.
Hmmm.
Leváltani az igazgatót szokták, ha nem jól megy a cég. Ha egy magasabb sebességi fokozatból váltunk alacsonyabba, akkor annak "visszaváltás" a neve. ;)
Hogy még én is ragozzam egy kicsit:
Az autóknál nem (csak) a sebességet kell nézni, hogy hány km/h-val mész, hanem hogy milyen nyomatékra van szükséged.
Lejtőn felfelé, előzéskor, vagy főútra való kikanyarodáskor nyilván nagyobb nyomatékra lehet szükséged, és határesetnél ilyenkor inkább az alacsonyabb sebességfokozatot válaszd.
A motorok a túl alacsony és túl magas fordulatszámnál nem adnak le annyi nyomatékot. (Főleg az alacsonynál.) Azt a te tanulókocsidnál tudod megfigyelni, hogy annál speciel hová esik ez a hasznos fordulatszám-tartomány.
Ezen belül, a nagyobb fordulatszám nagyobb nyomatékot jelent.
Tehát ha előzöl egy autót, és gyorsan kell végrehajtanod a manővert, mert jönnek szembe, akkor mondjuk alacsonyabb fordulatú 5. sebességből leváltasz 4-be a gyorsításhoz, mert ott ugyanaz a sebesség nagyobb fordulatszámhoz tartozik, és így nagyobb a nyomaték, jobban húz az autó.
Az természetes, hogy ameddig nem megy ösztönösen, addig odapillantasz a váltóra. Én mikor tanultam, bizony még a kilométerórára is rendszeresen odapillantottam, hogy jókor váltok-e.
Egy idő után viszont már megtanulja az ember, hogy adott autónál, adott motorhanghoz, adott látvány alapján becsült gyorsasághoz hányadik sebességfokozat tartozik (ha nem is emlékszik rá, hová rakta), és automatikusan nyúl a megfelelő helyre, mert tudja, hogy 5-ben van nem 3-ban.
Vezess sokat, majd belejössz. Nem árt ha ül melletted valakk aki tényleg jól vezet (nem "sportosan" hanem jól). Aki nagyokat fékez meg folyton padlógázzal gyorsít az nagyon rossz sofőr, akkor inkább tanulj magadtól.
Szarvas vagy lelépő gyalogos, "sportos" vezető szemben a sávodban... na ilyen esetben pont le kell szarni a kuplungot. Azonnal taposs a fékbe (rúgd be izomból). Ha nincs ABS, akkor a kormány mozdítása ELŐTT engedd fel a féket, utána rögtön visszanyomhatod,ha a kormánykerék megint egyenesben áll. Vészfékezésnél ha lefullad a kocsi... akkor mi van? Örülsz hogy nem történt baleset. Indítasz, remegő lábbal félreállsz valahol kicsit pihenni:)
Megszívlelendő amit #14 ír. Érdekes, hogy a kezdő vezetők
-de még a gyakorlottabbak is- nem mernek igazán vészfékezni. Az vezetők nagy része, szépen óvatosan lassítgat, miközben ezerrel rohannak a csattanás felé! :(
Nekem úgy tanította, hogy először fékezek és amikor kezdene berángatni a motor, kuplung benyom és váltok vissza a megfelelő sebességi fokozatba. S az hibapont, ha nézed a sebváltót váltáskor. De szerintem mindenki rápillant az elején, ha akkor ül először autóban, aztán kikopik úgyis.
Azt megszokod, hogy milyen sebességnél hanyasba teszed, majd azt is megszokod hogy válts vissza. Én is nagyon figyeltem az elején, magamban számon tartottam melyik fokozatban vagyok és azon gondolkodtam melyikbe kell visszatenni bizonyos helyzetekben bizonyos sebességnél. Volt, hogy jól elcsesztem, jóba akartam tenni, de nem abba kiviteleztem. Vizsgán hibapont volt érte. Ott is sikerült, pont a végén, akkor már annyira izgultam, hogy megvan e vagy se vagy mi van.
Másfél hónapja vizsgáztam, azóta vezettem már párszor, de még mindig volt, hogy nem oda tettem ahova akartam, mert nem húztam ki oldalra rendesen a sebváltót, azóta nagyon figyelek rá. Néha elfelejtek visszaváltani, elgondolom magamban hogy, erre mikor odaérek figyelek már 3 fele és kimarad az izgalomban. De kezd kikopni, ahogy egyre többet megyek. De a világítást még mindig elfelejtem felkapcsolni, de az a pláne, hogy sötétben is faluban. Sosem kellett felkapcsolni vezetéskor tanfolyamon és ez a mozdulat abszolút nem égett belém, én meg agyilag mikor este elindulok a közvilágításban, úgy vagyok vele hogy látok. Ha elfogy a lámpa, feltűnne biztos, hogy valami nem stimmel. Lekapcsolni már eszembe van, csak fel nem. De majdcsak sikerült ezt is. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!