Helyes pedál/ autó kezelés kereszteződés/körforgalom megközelítésekor?
Hello!
Általában, mikor már tudom, hogy közelítek egy körforgalomhoz, 5. sebességben 90-nél elveszem a gázról a lábam és hagyom kifutni az autót. 50 körül kinyomom a kuplungot és fékezem. Szituációtól függően van hogy másodikba vagy harmadikba kapcsolok (első, második vagy harmadik kijáraton megyek ki).
Autó kímélés szempontjából helyesen járok el? Vagy ilyenkor vissza kellene kapcsolgatni?
Köszi
Innen látszik, hogy sokszor egy kezdő jobban vezet, mint a nagy tapasztaltak.
Tökéletesen csinálod, soha ne csináld azt, hogy visszaváltasz minden sebességet, mert időnap előtt tönkreteszed a váltót + visszaváltásnál sokat kell csúsztatni a kuplungot, igy az is nagyon kopik.
6-os
Felesleges, jobban jár, ha az utat figyeli, minthogy a pedálokkal bűvészkedjen ha kell, ha a nem...
Szerintem nnem nagy művészet az utat is figyelni és váltani/pedálokat kezelni egyszerre.
Én rendszeresen használok motorféket, dinamikusan, de előre gondolkozva vezetek. Az autót kopott kuplunggal vettem 20ezer km-rel ezelőtt, túl nagy gázzal indulva csúszik, de mivel nem a váltogatástól megy tönkre, ráér 1-2 év múlva kicserélni.
Ha vigyázni akarsz a kuplungra, akkor ne bőgesd és ne csúsztasd sokáig elindulásnál.
Váltó: néha olajat kell cserélni és semmi baja sem lesz.
Körforgalom: függ a körforgalom átmérőjétől, sávok számától, forgalom nagyságától.
Ha méretes a körforgalom, lehet benne haladni (60-80), akkor előre kinézem a helyet, gázzal/fékkel/motorfékkel korrigálom a tökéletes érkezésre, majd 4.-5. sebességben átmegyek rajta.
Ha kisebb körforgalomról beszélünk, akkor visszaváltogatok, kiszámolom hogy mikor kell megérkezni hogy ne kelljen megállni, majd átmegyek rajta.
Ha meg kell állni, akkor fék+motorfék. Lehetőség szerint megpróbálom úgy, hogy teljesen ne kelljen megállni, tudjak lassan gurulni, majd ha lesz egy kis lyuk, akkor csak gázt neki.
8-as: mi értelme a visszaváltogatásnak?csak nem a féken akarsz spórolni?(a kuplungkinyomó csapágy kopik konkrétan)
mert többet kell "dolgozni" szerintem kényelmetlen,legalábbis az értelmét nem látom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!