Helyes pedál/ autó kezelés kereszteződés/körforgalom megközelítésekor?
Hello!
Általában, mikor már tudom, hogy közelítek egy körforgalomhoz, 5. sebességben 90-nél elveszem a gázról a lábam és hagyom kifutni az autót. 50 körül kinyomom a kuplungot és fékezem. Szituációtól függően van hogy másodikba vagy harmadikba kapcsolok (első, második vagy harmadik kijáraton megyek ki).
Autó kímélés szempontjából helyesen járok el? Vagy ilyenkor vissza kellene kapcsolgatni?
Köszi
Amíg a kuplung be van nyomva/üresben van a váltó, addig fogyaszt az autó üzemanyagot. Motorfékezés közben a pillanatnyi fogyasztás 0.
Emellett pedig ha minél kevesebbet fékezel, annál lassabban fogy a fékpofa és tárcsa.
A kuplungot nagyritkán ki kell cserélni, természetesen nem mindegy hogy milyen autód van, nekem ez 40ezer munkadíjjal együtt. Tárcsával együtt illik a komplett szerkezetet cserélni, nekem eddig mindkét kocsimban a tárcsa kopott el hamarabb, nem a kinyomócsapágy volt a ludas (és mindkét kocsimban 300ezernél volt cserés, ez lassan eléri, a másikon az előző tulaj cserélhette 200ezer előtt).
Sokan vannak a motorfék ellen, sokan mellette, a két tábor sosem fog közös nevezőre jutni. Ez olyan mint a Golf vs Civic és a benzin vs dízel harc.
A családban sok a kamionos, ők tanítottak vezetni, az oktatóm is így tanított (B és C jogsinál is). Sokat vezetek, a motorfék használatát jónak ítélem, ez már így marad.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, bár meglepődtem, hogy megoszlanak a vélemények. Pár éve van már jogosítványom, de aktívan az utóbbi egy évben vezetek. Megmondom őszintén, hogy nem látom át jobban a helyzetet.
Felsorolok három variációt:
1. 5.-ben elveszem a gázról a lábam és hagyom kigurulni sebességben, motorfékkel fékezni.
2. Visszakapcsolgatok, ahogy valaki ajánlotta.
3. Kiveszem sebességből, kuplungot felengedem és gurulok a körforgalomig.
Ha jól sejtem a 3. variáció nagy baromság, ilyet nem szoktam csinálni. A 2. furcsa nekem. Jó pár ember mellett ültem már és ilyet még nem láttam, hogy lassításkor lefelé kapcsolgatott volna.
Ment mindenkinek a zöld kéz!
Az üresben gurulás nem lenne hülyeség, de kissé veszélyes, és például a vizsgaztatók meg is buktatnak érte, inkább ne tedd te se.
Mindenképpen az 1-es a legjobb módszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!