Az autók értéke az életkoron/típuson/műszaki állapoton/sérüléseken kívül függ az évszaktól is?
Ezt úgy értem, hogy van egy X értékű autó, ami tavasszal-nyáron többet ér, mint ősszel-télen?
Ezt a nevelőanyám mondta, mikor szóba került az autóm eladása. Ha el akarom adni, tavasszal adjam el, mert az emberek akkor veszik elő azt autót, nem pedig télen, amikor jön a rossz idő, így akkor többet fog érni. Kérdeztem, honnan hallotta ezt és azt mondta, hogy ez így van már régóta.
Nem tudom, ti mit gondoltok erről, de nekem ez valami orbitális nagy baromságnak tűnik... ha van egy X értékű autóm, életkortól, műszaki állapottól, típustól, felszereltségtől függően, akkor ez az autó tavasszal is ugyanannyit fog érni szerintem, amikor az emberek "kimozdulnak az odúikból" az utakra és télen is, amikor kevesebbet autóznak. Meg ha mondjuk tavasszal többet kérek érte, akkor amennyit valójában ér, akkor sem fogom tudni eladni. Ha pedig télen adom el reális áron, akkor akinek kell így is úgy is el fogja vinni, hiába nem egy autós évszak...
Nem annyira, mint régen, de még mindig megvan ez a dolog, hogy tavasszal élénkül meg az autópiac.
Ha nem hiszed el, keress egy használt autókkal foglalkozó ismerőst (ismerős ismerősét), és kérdezd meg.
Ősszel elkezd csökkenni az eladás, télen leül, tavasszal beindul.
Nyilván télen is vesz kocsit, akinek olyan az életformája, hogy muszáj, de hobbiautónak nem vesznek csak azért, hogy ott álljon a szabad ég alatt, és ne használják.
Ha olcsón adod, akkor persze bármikor elkel, de tavasszal, mikor nagyobb a kereslet, még drágábban is van rá esély.
Nekem kicsit még mindig olyan nonszensznek tűnik ez az egész. :/
Amúgy én már eladtam az autómat most júliusban, de mikor ma a nevelőanyámmal erről beszélgettünk, akkor még nem tudott róla. /Abban a tudatban van még, hogy majd el FOGOM adni.../
Most júliusban adtam el, tehát bőven akkor, amikor jó idő van és nem csúsznak az utak. 2006-os vagyis 9 éves Toyota Corolla Wagon 1.4-es, és 1 millió Ft-ért sikerült eladnom. 2013-ban a hagyatéki jegyzőkönyvben /örököltem az autót/ 1,5 millió Ft-ra becsülték az értékét, de már a kora és néhány sérülés, illetve annak javítása /hiába nem látszik szabad szemmel, a festékrétegmérő kimutatta/ miatt 1-1,2 milliónál többet nem is remélhettem érte sehol. Ez volt a reális ár érte.
Ha viszont most november-december környékén adtam volna el, akkor ezek szerint 1 milliót sem kaptam volna érte, csak azért, mert tél van??? Elég hihetetlenül hangzik. Oké, hogy zord évszakban lejjebb megy az autópiac, de aki nem akar télre hobbiautót, csak azért, hogy a garázsban álljon és tavasszal használja, az szerintem nem fogja olcsóbbért sem megvenni, hanem egyáltalán nem fog rá pénzt kiadni. Szerintem. Aki pedig télen is nagyjából ugyanannyit vagy alig kevesebbet autózik, az meg úgyis kifizeti a rendes árat érte. Bár ezt te is leírtad, hogy akinek muszáj a kocsi, az úgyis megveszi akármelyik évszakban.
Télen, rossz úton sokan nem szeretnek vezetni, és ha meg tudják oldani tömegközlekedéssel, akkor azzal járnak. Ha van autójuk, akkor sem használják.
Aki kirándulásra vagy hétvégi házba járásra venné, annak sem aktuális télen annyira.
Olyan ez, mint a lakásklíma, azt sem télen szerelteti a legtöbb ember, hanem nyáron a kánikulában, mikor pedig nem ér rá a szerelő, és csak egy hónap átfutással vállalja.
Egyszerűen, mert nem aktuális. Az autóvétel se mindenkinél aktuális télen.
Konkrétan, nálunk 2 autó van a családban, egy régi, amit napi szinten használunk bevásárlásra meg egyéb rövid utakra, meg egy újabb, amit télen havonta-kéthavonta veszünk elő a garázsból, nyáron viszont hetente kétszer (vagy többször) megyünk vele.
Az előzőt már ősszel eladtuk, aztán tavasszal éreztük azt, hogy egy kocsi már nagyon kevés. (Pedig készültünk, hogy még télen veszünk autót, hogy olcsóbb legyen, de egyszerűen nem volt fontos, és elkényelmeskedtük az időt.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!