Melyiket válasszam? Audi a6 3. 0 tdi quattro, vagy BMW 5-er e60?
Amelyikből találsz jobbat, tetszetősebbet.
Én magamnak A6-ot lőnék, jobban tetszik :)
"és a quattronak nincs párja"
Azért akad pár videó youtube-on, amiben elakadt quattro-t ix-szel húznak ki. Mert ugye az ix nagyon sokáig állandó összkerékhajtás volt a quattroval ellentétben.
Éppen arra lett kitalálva eredetileg, csak a mai rendszerek már másak sok autónál. Egyébként a Quattro állandó összkerékhajtás, 60-40%-ban elosztva a hátsó és első tengelyek között alapból. Amelyekben nem állandó, az a TT, az A3, az A1. Ezekben Haldex rendszer van, tehát alapból elöl húz, de ha kell becsatlakozik a hátsó is. A mai XDrive esetében fordítva, alapból hátul kapar, de ha kell elöl is tud. Na, ilyesmi van az R8-ban is, az is Haldex, bár az Xdrive egy kicsit másabb.
Az A4-5-6-7-8 sorozatokban Torsen difis állandó összkerékhajtás van, ami megőrizte az Ur-Quattro rally legenda hagyományait (csigakerekes difi - torsen), csak persze már sok elektronikával. A Q sorozatokban nem tudom ilyen-e, a Q7-ben azt hiszem igen. Attól függ egyébként, hogy kereszt- vagy hosszmotor-e az autó. Érdekességképp a B5 Passatok nem haldex rendszerűek voltak (az újabbak már igen), hanem egy az egyben quattro :)
No és ON: A BMW-t nem írtad milyen motorral szeretnéd, és össz- vagy hátsókerekest nézel-e. De vegyünk egy 530d-t alapul. Árban kb egyforma. Az Audi nagyon stabil, kényelmes, a quattro hajtása fantasztikus, ereje fölényes. Nagyon szép, elegáns autó, van tekintélye. Kanyarban is veszettül tapad, egyébként a kormányzása nem olyan direkt, mint a BMW-é vagy házon belül maradva az A4-é, és orrtúrósabb is ezeknél (az A4 inkább a sportos, ez inkább az elegáns).
A BMW hamarabb lesz túl-, mint alulkormányzott, kormánya direkt, vezetési élménye jó. Külseje megosztó - nekem mondjuk tetszik - talán inkább sportos, mint elegáns (feltéve ha nem fehér, az elegáns). Motorja soros hathengeres, bivaly erős.
Tehát a lényeg, hogy inkább elegánsan, kényelmesen, és betonbiztosan szeretnél haladni (persze ha kell ez is megy mint a barom), vagy a sportos, adrenalinos vezetési karakter illik hozzád? Ezt döntsd el, mert motorikusan mindkettő igen jó.
Bevallom én is nehezen tudnák dönteni köztük. Bár idevenném még a MB W211-et is harmadiknak, hogy nehezebb legyen :D
9-es
Persze én is a Torsen diffisekre gondoltam, meg hát A6-ban csak az van. Ami hatalmas előnye a Torsennek, hogy minden teljesen mechanikus, az elosztás is, minden. Persze mára már össze van kötve az elektronikával, de alapvetően most is mechanikusan működik. És én még meghibásodott quattro rendszerről nem hallottam, pedig nem egy faék szintű szerkezet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!