AM kategóriás jogsin a 78-as kód hogyan van feltüntetve?
78: Automata sebességváltóval felszerelt járművekre korlátozva
Vezetői engedélyre csak a számkódokat írják rá.
Nem az oktatód dönti el, milyen kódok kerülnek a jogosítványra...
Segédmotornál nincs korlátozva az automata és a váltós verzió, hacsak annak nincs egészségügyi oka.
Személygépkocsiknál viszont, ha automata váltóson tanul, vizsgázik a tanuló rákerül a jogosítványára a 78. kód, nem vezethet manuális váltós autót (mivel nem azon tanult, nem tanult váltót, kuplungot kezelni)
Ráadásul a jogszabály ami előírja, hogy a vizsgalapon fel kell tüntetni, hogy valaki automata váltóson vizsgázott, is már két éves, de eddig senki se tudott olyan AM jogsit mutatni amiben benne a korlátozás!
24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet
a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól
A vizsgák érvényessége, a vizsgaigazolás kiállítása
14. §
(6)92 A vizsgaigazoláson szöveges bejegyzés alkalmazásával kell feltüntetni azt a körülményt, ha a vizsgázó bármely járművezetési vizsgát (járműkezelési, rutin vagy forgalom) automata sebességváltóval rendelkező járművön tette le.
92 Megállapította: 45/2013. (VIII. 7.) NFM rendelet 10. § (1). Hatályos: 2013. VIII. 15-től.
Na megtaláltam. Olvasd végig a kommenteket is, a 8. nem mer váltós motort vezetni, úgy behülyítették!
Tanulságos az is amit a kérdező írt, mert ő is automatán vizsgázott, de semmi korlátozás nincs.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__autok-motorok__688..
Minden volt csak a kérdésre nem írtam semmit. Szóval a jogsidon a 12. rovatban vannak a korlátozások kódjai, mindig az adott kategória mellett:
Ó ennek nagyon örülök :D Köszönöm a sok választ! Még van 2 kérdésem.
1,Ugye a AM kategóriás jogsinál meg van szabva a 45km/h-s sebesség határ,de már a 16 éves robogóm is képes 55-tel menni. Akkor csak akkor büntet a rendőr,ha észreveszi hogy többel mész,mint 45?
2,Láttam fel lesz tüntetve a jogsin,ha valaki szemüveges. Mikor csináltattam a szemüvegem ,ráírták a papírra hogy ,,vezetéshez szükséges!,,. Rövidlátó vagyok,a lencséim az 1 dioptriát se érik el. Azért hosszabb távon nyilván felveszem,hogy rendesen lássak,de ha pl itthon pár utcával odébb megyek szemüveg nélkül,igazoltatnak és rajta van a jogsin hogy szemüveget kell használnom,és épp nincs rajtam, abba beleköthet ,vagy csak kapok egy ejnye-bejnyét?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!