Hány éves korban cserélitek le az autótokon a gumit?
Tárolás/használat kérdése.
A télim 6 évesen megkeményedett, kukaérett lett.
A nyárim 5 évesen rendben van, nagyon jól tapad nagy sebességgel a kanyarban.
Nem találom az interjút, de valamelyik nagy gyártó cég nyilatkozott, hogy 10 évig simán el kell mennie a gumiknak. 5 éves abroncsot nehogy már kidobj, pláne úgy, hogy 5*0,5 évet volt használva. Ez egy marketing bullshit ami mostanában megy.
Én akkor cserélem le ha cca. 2mm-re kopott a profil. Mivel kb. 10-15 ezret megyek egy évben, végig téli gumi van fent, nem cserélgetem őket. Ha látom, hogy nem bírja ki a következő telet, akkor ősszel kapja az új télit. Ennyi.
Én csak akkor cserélem mikor elkopott.
Ja és hülyeség ez az 5 éves csereperiódusos dolog. Ezt azért találták ki, mert kevesen tesznek 5 év alatt 60-70 ezer km-t az autóba, hogy elkopjon a gumi, ezért valamit ki kellett találni hogy igy is vegyenek gumit. Én használtam már 11 éves gumit is, tökéletes volt, pedig 300 lovas autón volt!
Elsősorban én is a kopásra szavazok, bár szerintem a kor is számít valamennyire. 2-3mm profilmélység már csereérett, mert nagyobb sebességnél kanyarban, főleg vizes úton már érzékelhetően csúszik az autó. Az anyag öregedése miatt nyilván a kora is számít, de erről nem sokat tudok mondani.
Hozzáteszem, hogy egyrészt: nemrég, amikor a mi 12 éves autónkra föl kellett tenni a (valószínűleg gyári) pótkereket, miután egy kis kosz lekopott róla, még látszott a gyári vonalkázás a gumin, csak hát 12 éves az is..., másrészt: volt szerencsém dolgozni a BMW egyik beszállító kerékgyárában, ott azt mondták, 4 éves korig gumit még fel szabad használni, addig meg porosodhat a raktárban...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!