Itt miért ez a helyes válasz? (kresz)
Kérdés: Szállítható-e gyermek a személygépkocsi első ülésén a gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve, ha az első üléshez légzsákot nem szereltek fel?
Helyes válasz: Igen.
(Szerintem a helyes válasz: Igen, de csak a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban beszerelt gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve.)
De lehet. A 3 évesnél fiatalabb.
Meg van valami, hogy a gyerek 135 cm kell, hogy legyen.
"Szerintem a helyes válasz: Igen, de csak a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban beszerelt gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve."
Nem, ez így nem igaz! Sajnos a 2015 januári javítás előtt félreérthetően volt megírva a 48§ 7. bekezdésének ez a mondata:
"Az első üléshez - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták."
Ezt sokan úgy értelmezték, hogy az első ülésen csak menetiránynak háttal szabad beszerelni a gyermekülést, de persze a 8. bekezdés elolvasása után már értelmezhető volt a szöveg!
Szerencsére azóta átírták:
"A jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban a jármű első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták."
"Meg van valami, hogy a gyerek 135 cm kell, hogy legyen."
Van ilyen szabály is, de ez a hátsó ülésen gyermekülés nélkül szállított gyermekre vonatkozik!
"Az légzsákkal nincs is bajom. Azt én is tudom, csak azt nem értem, hogy miért nem háttal kell ülnie?"
Mert, ahogy már fentebb is említettem, ez a kérdés és a válasz nem ment bele a részletekbe...
"Szállítható-e gyermek a személygépkocsi első ülésén a gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve, ha az első üléshez légzsákot nem szereltek fel?" - kiderül a kérdésből, hogy mekkora gyerekről van szó?
Fél éves, 3 éves, 6 éves?
Van különbség? - persze hogy van 3 éves korig kell menetiránynak háttal szállítani, ha a feltételek adottak, de próbálj meg egy 6 éves gyereket menetiránynak háttal bepasszírozni a biztonsági gyerek ülésbe (mert amíg nincs 150 centi magas, abban kell ülnie)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!