Hogyan lehet kuplungolás nélkül sebességet váltani?
Figyelt kérdés
Az elmúlt hónapban 2x is volt baj a kuplung pedál bowdennel... 1. esetben a ház előtt történt és így el se indultam, 2. esetben meg egy város közepén és csak úgy tudok hazamenni, hogy autópályára is fel kell hajtanom... ez pedig a kérdéses módszer nélkül nem megy. Tehát 2. esetben úgy fékeztem, hogy lefullasztottam a motort illetve 2-be ,,bicegtem". Amikor elértem egy szervízt akkor pedzettem azért, hogy a törött bowden anyát visszacsavarták.
Tehát adódik, hogy meg kell tanulnom kuplungolás nélkül is váltani...
Hogyan tehetem ezt meg? Van e esélyem 1,5 éves rutinnal úgy, hogy nem vágom tönkre a váltót?
Visszaváltás is nagyon könnyű. Gázfröccsöt kell adni, akár nagyobbat is mint amekkoránál pont megegyezik a két tengely fordulatszáma és el kell közben kezdeni érzéssel berakni az alacsonyabb fokozatba. Viszont félúton meg fog akadni (de te közben nyomod tovább de nem túl nagy erővel) és majd ha neki tetszik (amikor épp megegyezik a fordulat) beszívja magától. Nekem a visszaváltás jobban megy mint a felváltás :D
Igazából a felváltásnak is ugyan ez a lényege. Nem szabad se túl korán bele erőltetni mert akkor még túl sokat forog a motor, de túl későn se, mert akkor már nagyon leesik a fordulat és ugyanúgy gázt kell adni mintha visszaváltanál. Az időzítésen és a határozottságon van a lényeg.
2015. febr. 9. 18:33
12/22 anonim válasza:
És ha ilyen helyzetbe kerülsz, akkor mielőtt megállnál tedd üresbe, azt simán meg lehet csinálni ha nem gyorsítasz és kulccsal állítsd le.
2015. febr. 9. 18:36
13/22 A kérdező kommentje:
Még a sebességből történő kivétel nélkül is a múltkor azt csináltam, hogy fékeztem + leállítottam a motort.
2015. febr. 9. 18:55
14/22 anonim válasza:
Úgy is jó.
2015. febr. 9. 20:40
15/22 A kérdező kommentje:
De azért az üresbe kivétel jó ötlet lenne, ha legalább az menne. Am. ma próbáltam 2-ből kivenni, de nem akart a váltó kimozdulni és recsegtetésig nem erőltettem, de remélem egyszer rájövök a dolog nyitjára.
2015. febr. 9. 22:22
16/22 dirtboy válasza:
mert úgy sem fogod fel hogy nem lehet és tönkre fogod vágni a váltódat.
az a te bajod hogy nem értetted meg az iróniámat,kell hozzá egy bizonyos szellemi szint ami neked bizonyára nincs meg.
nem is értem a kérdést minek tetted fel hiszen lényegtelen hogy lehet vagy nem így váltani mert te úgy is így fogsz.
2015. febr. 10. 10:09
17/22 A kérdező kommentje:
Sztem zárjuk le a vitát, az a legegyszerűbb, ha veszek egy lovat és azzal járok el...
2015. febr. 10. 10:59
18/22 A kérdező kommentje:
Hoppá, a moderátor megtette helyettem ^*^
2015. febr. 10. 11:00
19/22 anonim válasza:
Üresből kivételkor nem kell félteni, ez terheli a legkevésbé a váltót. Akár erőnek erejével is ki veheted nem fog reccsenni. De ettől még ne így csináld. Mert akkor a legoptimálisabb ha se nem motorfékezel se nem gyorsítasz. Tehát mondjuk gázelvételkor, azzal egy időben kell kivenni, ilyenkor simán kijön, mintha kuplungolnál.
2015. febr. 10. 16:24
20/22 anonim válasza:
Kivételnél a lényeg, hogy ne feszüljön a hajtáslánc, azaz ne gyorsíts vagy lassíts, hanem csak úgy gurulj. Felváltásnál ne húzasd ki annyira, mint ahogy szoktad. Ahogy már írták is, állítólag 45-nél már veszi az ötöst. Tehát minél hamarabb felpakolni neki, aztán valahogy már elboldogulsz. Visszaváltásnál pedig kiveszed üresbe, és adsz egy "gázfröccsöt". Rálépsz a gázra egy pillanatig, de nem kell az egekbe pörgetni, a lényeg hogy a két fokozat közti különbséget kiegyenlítsük, mivel az alacsonyabb fokozat "jobban pörög". Hagyományos nem szinkronos váltóknál is így kell, (a régi Liazos korszak...) bár itt szinkronos szóval valamennyivel könnyebb dolgod van. Amikor a motor felpörgött, elkezded belerakni a fokozatba. Ne erőltesd, de azért legyél határozott. Amint nagyjából kiegyenlítődik a különbség, be fogja venni. Az indulás az már más dolog. Esetleg egyesben önindítózni, de ez nem túl egészséges, ahogy a fent leírtak sem, de szükségben nem válogat az ember. Sok szerencsét!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!