Jesztrebszki Zsolt kérdése:
Üdv! Peugeot 206 2. 0L GTI benzines. Egyik napról a másikra elromlott a váltóm. A tünetek: úgy lötyög a váltókar, mintha csak a padlóba lenne szúrva, és egyik sebességet sem veszi. Milyen okai lehetnek? Bővebben lent.
Figyelt kérdés
Dolgozni járok vele, nem hajtom agyon, semmi gondom nem volt vele eddig. 2001 decemberi gyártmány. Délután beálltam a parkolóba, másnap indultam volna dolgozni, de nem tudom sebességbe rakni. Csak ide-oda inog a váltókar, semmi ellenállásba nem ütközik. Próbáltam a sebességeket járó, álló motorral is, ha nem nyomom ki a kuplungot, ugyanezek a tünetek. Csak inog a kar. A pedálokat normálisnak érzem, semmi előjele nem volt, nem hallottam fura zajt sem. A kuplung sem lett puhább. Egyik ismerősöm azt mondta, hogy a kuplungtárcsa ment tönkre, másik azt, hogy csak a rudazat akadt ki. Én laikus vagyok teljesen, nem szeretnék feleslegesen nagy összegeket kidobni. Köszönöm előre is. Szép napot!2015. jan. 12. 11:50
1/7 anonim válasza:
Elkopott/kiakadt/szétesett a váltókar és az azt mozgató rudak közötti kapcsolat. Ez sok esetben egy műanyag ház de a te autódnál nem tudom pontosan milyen. nem nehéz javítani, vagy cserélni.
2/7 anonim válasza:
Én is a rúdra tippelek nekem egy régi opel astrámmal volt ugyanez hogy minden előjel nélkül kiesett a váltókar a helyéről, tehát a rúd nem kapcsolódott a váltóhoz amivel a sebességbe tudtam volna tenni. Én akkor átmenetileg úgy oldottam meg hogy a váltószoknyát teljesen lebontottam és alányúltam amennyire lehetett ott láttam hogy a rudat összekapcsoló pöcök akadt ki a helyéről így egy vastagabb szeggel ideiglenesen a helyére tettem bár nem volt valami tartós de legalább sebességbe tudtam tenni és arra elég volt hogy lassan e biztosan eljussak vele a közeli szerelőhöz hogy kezdjenek vele valamit. Persze mire odaértem megint kiugrott a helyéről mert a szög amit úgy eszkabáltam össze nem volt valami tartós. Akkor a szerelő srác átmenetileg megoldotta a bajt utána hónapokig jó volt de mondta hogy minél előbb cseréltessem ki az egész kart mert ugyanúgy eltörhet ha megerőltetem. Persze nem vittem vissza mert akkoriban más baja is volt az autóval és tervbe volt hogy lecserélem mert a teljes javítás mindennel együtt már egy másik 5-6 évvel fiatalabb autó árába benne volt simán gy egy autószerelőnek akinek hobbija a szerelés és kellett egy totál romokba lévő autó amit helyrepofozhat saját magának így eltudtam neki adni elég jó áron mert sok baja volt főleg motorilag de ugyanakkor nagyon sok minden kitűnő állapotban volt, így végül elpasszoltam és összedobtuk a pénzt a párommal és vettünk egy picivel komolyabbat és fiatalabbat. Aminek szintén gondja volt a váltókarral az eladó srác mondta hogy így vette át pár napja nem volt még ideje megcsinálni de ha sürgősen kell az autó akkor vigyem el szerelőhöz aki fél óra alatt megoldja, el is vittem 1 órán belül meg is jött az alkatrész kicserélték és azóta már az is jó :D Ott is ugyanaz volt hogy a rúd kiesett a helyéről mert elkopott az előző gazdája egy fiatal csaj volt aki úgy örökölte meg de agyon kínozta az autót persze 1 év alatt költöttem még rá nem keveset hogy helyre legyen hozza pár apróság de lényegében jobban megérte egy újabbat rendbe hozni mint az én régimet ami alapból egy legyilkolt agyon használt járgány volt.
3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Kicsit megnyugodtam, hogy lehet mégsem kell nagyobb összeget ráköltenem majd. :)
2015. jan. 12. 13:02
4/7 A kérdező kommentje:
2015. jan. 12. 13:23
5/7 anonim válasza:
Nem! Jellemzően a 3-as számú kis rudazatok szoktak elkopni. Ezeknek gömbcsuklós a végük és valószínűleg szétugrott.
6/7 anonim válasza:
Ezt egyébként fölülről a váltó tetején látni is lehet.
7/7 A kérdező kommentje:
Megnéztem, a rudazat "sajnos" egyben van, így szerintem nem az lehet a gond. Ha valaki még adna tippeket azt nagyon megköszönném.
2015. jan. 16. 16:33
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!