Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogy tudok itthon motorolajat,...

Hogy tudok itthon motorolajat, kereket és fékolajat cserélni?

Figyelt kérdés

Ugyan nem aktuális még mindegyik /maximum a téli gumi, bár ha megint enyhe tél lesz, akkor az se biztos, hogy fog kelleni/, de majd ha eljön az ideje, akkor inkább én magam csinálnám meg ezeket, minthogy szervizbe vigyem csak ezek miatt.

1.

A motorolaj lenne az első. Ezt hogy cserélem le? Gondolom, felállok valami magasabb helyre, esetleg be a garázsba /ahol van akna/. A kocsi alján van valami "dugattyú" vagy valami csavar, amit kicsavarozok, ezután aláteszek valami vödröt és abba folyatom? Úgy tudom, ezzel fél-1 órát kell várni. Ha kifolyt a nagy része /nyilván az összes nem tud, mert cseppek maradnak benne/, utána csavar vissza, és felül a motoron, ahol egy nagy fekete kupak van, gondolom oda kell tölteni.

Mennyit kell bele tölteni? És milyen fajtát? Gyanítom, csak a márkás jó /Castrol, Valvoline, Mobil 1, stb./, az ismeretlen gyártmányú nem. Bár nem elég csak a típust nézni, úgy tudom, valami viszkozitási számokra vagy micsodákra is figyelni kell /ezek is rajta vannak a flakonon/.

Illetve még annyi, hogy ezt milyen gyakran kell megcsinálni? Én úgy tudom, hogy 15-20 km-enként ajánlott. Tehát ha megyek 1 évben 7-8000 km-t, akkor ha 2 évente megcsinálom, az úgy elég?

2.

Gumicsere. :) Emelővel megemelem, csavarok le, régi kerék le, új kerék fel, csavarok fel. De részletesen hogy is kell? Ha lenne 4 darab emelőm, gondolom, olyat nem szabad csinálni, hogy az egész kocsit megemelem, hanem egyszerre csak az egyik keréknél. Miután felemeltem, régi kerék le, úgy fel. A csavarokat még a levegőben húzom meg vagy miután leengedtem a földre? Azt tudom, hogy átlósan kell meghúzni, nem egymás után /bár az okát nem értem, hogy miért így kell/. Ha egy kerék ki van cserélve és le van engedve a földre, utána húzhatom is meg a csavarjait? Vagy először a többi 3-at is kicserélem, és ha már mindegyik ki van cserélve + le van engedve, akkor húzgálom meg mind a 4-et?

Illetve az fontos, hogy melyik kerék hová kerül? Ugyanolyan típusú mindegyik, egyforma széles, egyforma colos, stb.

3.

A fékolajat pedig leírhatná nekem valaki, mert ehhez viszont semmit nem tudok hozzáfűzni. :D Vagy ezt szokták egyáltalán házilag? Lehet, hogy mindenképpen szerelővel kell? Milyen gyakran kell megcsinálni/csináltatni? 15-20 ezer km-enként, mint a motorolajat?

+ a fékolajhoz/fékhez való kérdés: ha leállítom a kocsit, akkor utána baj, ha a fékpedál a nyomogatás során nem keményedik fel teljesen? Mert úgy kéne, hogy álló autónál 3-4 nyomás után olyan kemény lesz, hogy szinte lenyomni sem lehet. Az én kocsimnál is valamennyire megkeményedik, de nem teljesen. Tehát ha áll az autó, nincs gyújtás, nem jár a motor, akkor is be tudom nyomni maximum 1-2 centire.

Kérek szépen mindenre választ, főleg a 3.-ra, mert arról semmi fogalmam sincs. De azért az első 2 ponthoz is írjatok légyszi kiegészítést vagy javítsátok ki, ha valamit nem jól mondtam volna! Előre is THX!!!!

2014. okt. 15. 12:46
1 2 3
 21/21 A kérdező kommentje:
Amúgy ma bejelentkeztem olaj-, légszűrő-, pollenszűrő- és olajszűrőcserére... Időközben az is kiderült, hogy tavaly, tehát a 2013-as évben SEMMI nem lett cserélve benne. :S :P 2006-os az autó, és 2007-től kezdve minden évben volt minimum olajszűrő- és motorolajcsere. 2012-ben a műszaki során volt az utolsó karbantartás. Tavaly már nem, mert apum már nem nagyon tudott /és nem is nagyon akart, érthető okokból.../ foglalkozni vele. Csak én ezt ma tudtam meg, így mindenképpen kell már ez az olajcsere sajnos.
2014. okt. 16. 22:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!