Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Most akkor hova is nézzek...

Most akkor hova is nézzek parkoláskor?

Figyelt kérdés

Vezetni tanulok.

Minap mentünk oktatómmal, mondta, hogy parkoljak be balra előre párhuzamosan az "ott" látható két jármű közé.

Volt köztük hely bőven, mindenféle gond nélkül befértem, de hátramenetbe akartam még korrigálni, közelebb a járdához, illetve hátra gurulni, hogy legyen hely a járművek között.

Rükverc, korrigálás balra, közben tükörből néztem a bal hátsó kereket, hogy mennyire van a padkától, majd mikor már egyenesben voltam, hátranézve folytattam a tolatást.

És akkor itt jött a "leszidás", hogy miért csak a végén néztem hátra. Mondtam, hogy mert a távot figyeltem. Mondjuk tudja ő, de ezt a vizsgabiztost nem fogja érdekelni, tolatáskor MINDIG hátra kell nézni, illetve ha ott ment volna valaki, akkor rá sem látok, simán elütöm.

Na most kérdem én, ezért tényleg megbuktatnának (vagy legalább is hibapont lenne)?

És mi van az olyan autóknál, ahol nincs hátul ablak? Vagy egy X6-nál, ahol max a felkenődött madársz**t látod?

Az megint más kérdés, hogy ha van valaki olyan hülye, kortól, nemtől függetlenül, hogy egy tolató autó mögé megy 30 centire, az vessen magára... Ha kisgyerek, azt akkor sem veszed észre, ha hátra nézel.

2014. szept. 30. 22:43
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
**Mondjuk tudja ő = Mondta, hogy, tudta ő
2014. szept. 30. 22:45
 2/13 anonim ***** válasza:
Igen, ezért simán megbuktatnak, teljesen jogosan.
2014. szept. 30. 22:56
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Folyamatosan kell körbenézni. És ha van ablak akkor hátra is kell hajolni, mert másképp hogy látnád hogy épp kit ütsz el? Ahol meg nem látni hátra (főleg furgonok), ott meg óvatosan kell menni, persze vizsgán ez az eset nem áll fönt.

"Az megint más kérdés, hogy ha van valaki olyan hülye, kortól, nemtől függetlenül, hogy egy tolató autó mögé megy 30 centire, az vessen magára" Tolatáskor nincs elsőbbséged, az a te felelősséged hogy senki se legyen mögötted amikor tolatsz. Akármilyen hülye is az illető.

2014. szept. 30. 23:09
 4/13 A kérdező kommentje:

"Tolatáskor nincs elsőbbséged, az a te felelősséged hogy senki se legyen mögötted amikor tolatsz. "

Persze, tisztában vagyok ezzel, de azért érződik rajta, hogy ez a valóságban nem egyoldalú.

Én elhiszem, hogy ez így van, illetve, hogy a vizsgabiztos is a szerint cselekszik, ami neki le van írva, de könyörgöm. Ezek annyira életszerűtlen. nevetséges dolgok.

Persze, hetvenes években amikor írták a KRESZ-t, Trabin meg Ladán több ablak volt mint lóerő, de az akkori előírások mai szemmel nézve kissé nevetségesek.

Folyamatosan körbe kell nézni, de folyamatosan hátra is, ez a kettő azért szerintem kiüti egymást, mivel ha én folyamatosan hátranézek, nem tudok egy pillanatra sem pl. a bal tükörbe kukkantani.

2014. szept. 30. 23:28
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Bocs cimbora de szerintem akik írtak neked azoknak van jogsija, neked meg nincs, valószínűsítem azt is hogy ők hátramenetben is többet vezetek mint te eddig előre. Az autó vezetés veszélyes üzem, nem is értem hogy lehet ennyi kretén az úton(ja bocs a jogsi is egy üzlet lett). Azt pedig elhiheted hogy mégis téged fognak meg .aszni(jogosan) ha körültekintés nélkül tolatva elütsz valakit. Ez pedig a jobbik eset mert ha gyereket ütsz el akkor agyon is vernek mielőtt rendőrt látnál. Szóval mielőtt arcoskodsz inkább az oktatódra figyelj! Mert gyanúm szerint neked is lesznek gyerekeid egyszer de lesznek ugyanilyen "májer sofőr jelöltek is"!

További szép napot és sikeres vizsgát!

2014. okt. 1. 01:43
 6/13 anonim ***** válasza:
65%
Elég szomorú, hogy még jogsid sincs, de már megkérdőjelezed a szabályok jogosságát. Sajnos ez a mentalitás tökéletesen érezhető a mai közlekedésünkben. A képlet egyszerű: ha le akarsz vizsgázni, úgy kell csinálnod mindent, ahogy az oktatód mondja. Majd ha levizsgáztál úgyis te leszel az, aki nem használja az irányjelzőt, átmegy a piroson ha épp nem jön senki, nem áll meg a gyalogosnak, stb.. Mindezt azért mert te borzasztóan okosnak képzeled magad és majd eldöntöd melyik szabály vonatkozzon rád és melyik az elévült, Lada korszakos, értelmetlen. Egyébként az X6-ban gyárilag van tolatóradar és kamera, tehát a kicsi gyermeket is biztonságosan észreveszed.
2014. okt. 1. 10:23
 7/13 A kérdező kommentje:

Látom sokan fogják a lényeget, ahhogy pedig külön gratulálok, hogy egy kérdésből már tudtok következtetni a jövőbeli vezetési stílusomra, figyelemre méltó tehetség.

Olvassátok el még egyszer, vagy legalább mutassátok meg azt a részt, ahol én állításom szerint gyerekeket akarok el ütni, illetve nem akarom tiszteletbe tartani, meg kifigurázom a szabályokat.

Persze, nincsen még jogsim, ezért is kérdeztelek titeket, normális választ várva.

Tehát akkor most minden rizsa, meg magányvélemény (Úristen, az micsoda? Kövezzük meg!) nélkül, még egyszer:

Ha tolatok, nem nézhetek rá a tükörre?

2014. okt. 1. 10:34
 8/13 A kérdező kommentje:
**ahhogy pedig = ahhoz pedig
2014. okt. 1. 10:34
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Tolatás közben az autó mögé a legjobban úgy látsz be ha hátranézel. A tükör csak azt mutatja mi van mögötted, de a fizika miatt a távolságot torzítja. Az oldalsó tükrökből meg nem látsz a kocsi mögé (a furgonokat és egyéb dobozosokat most hagyjuk, ahhoz már rutin kell).

Ha mégis butaságnak tartod, akkor legalább a vizsgáig csináld így, aztán majd a tapasztalat megmutatja az ideális praktikát.

2014. okt. 1. 11:10
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Az arcod életszerűtlenül nagy. Ne mondjunk véleményt. Azt csak neked szabad? Érdekes.

Amikor már lesz jogsid (remélem nem kapod meg), úgy ülsz autóba, hogy mindenért felelsz. És mindenkiért. Okozhatsz úgy is balesetet, hogy te tk. ki is maradsz belőle.

Hárítani pedig nem csak saját hibát kell, hanem másokét is. Nem rombolhatsz bele valakibe, ha kijön eléd, mondván ő a hibás.

Tolatni centimétermenetben tolatunk. Ha neked a korrigáláshoz kell a külső tükör, senki nem fog megvágni azért a vizsgán, ha arra a pillanatra, amíg odanézel, megállsz. Nincs kötelezően előírva, hogy folyamatosan mozogni kell a kocsinak. De mivel úgyis nagyon lassan mozog a kocsi, egy szemvillanásnyi időre meg sem kell állni. Egyébként meg nézel hátra.

Egy idő után meg illik érezni is, hol a kocsi széle, s tükör nélkül is le kell tudni parkolni.

1-2 centi miatt nem kell korrigálgatni, ha nagyon nem húzódtál ki, azt persze javítsd. De hogy most a padkától 27 vagy 18 centi állsz, tök mindegy.

Oktató egyébként nem tudom, hogyan tanított, de ha a hely kevés, akkor mindig hátramenetben állunk be. Ha viszont bőven van tér, akkor előre, de megfelezve. Kihúzódsz, egyenesbe hozod a kocsit. Majd hátramenetben, szükség szerint újabb előrementettel viszed ki teljesen.

Lehet, most még nem érzed, de könnyebb hátramenetben beállani. Ez persze csak jobb szélre igaz, a kocsi kiterjedése miatt. Bal oldalra azért illik egyből beállni, minden tologatás nélkül. Hiszen ott csak pár centi a kocsi.

2014. okt. 1. 11:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!