Kezdő vezetőként szeretnék autót venni. Leginkább a Suzuki Swiftet ajánlgatják. Kb mennyiből lehet fenn tartani? A diák meló sajna nem aranybánya.
Üdv Kérdező.
Nem tartom egy túl biztonságos autónak a Swift-et.
De ha mégis abban gondolkodsz, ám legyen.
Kezdésként nem mindegy, hogy hány köbcentiset veszel.
A régebbi 1.0-es 3 hengeres tény és való, hogy olcsóbb minden szempontból (ár, fogyasztás, biztosítás, stb. . .), mint egy 1.3-as.
De számoljunk egy 1.0-es Swift-et:
-átírás köbcentinként: 20-25 ft / cm3
(ez a kocsi korától és kw-jától függ)
tehát számolj rá átlag: 22500.-at.
-eredetiségi vizsga: 17000.-
-forgalmi: 6000.-
-törzskönyv: 6000.-
-biztosítás: 13-15000.- között.
(Mivel friss jogsis vagy és első autód lesz, így A00 kategóriával kezdesz.
Az ár biztosítónként változó. K&H a
legolcsóbbak között van.)
Ez eddig 65-67000.- CSAK az átírással járó kiadás.
Havi fenntartás:
Ha ok a kocsi, akkor csak tankolni kell.
Fogyasztása: 4-4.5 liter / 100km.
(attól függ, hogy nyomod a gázpedált)
Negyed évenként biztosítás.
(az összeget fent már írtam)
Ha egész évest kifizeted, akkor akár
15-20 %-kal is olcsóbb lehet.
Ha közeledik a műszaki lejárta a kocsin akkor az is 21290.- és e-körül.
Nem árt egy olajcsere: 5000.-
Aztán jön a TÉL!
Téli gumi 8-10000.-/db
(használtan hírdetés útján 5000.- vagy
gumisnál használtan 6000 - 6500.- / db)
Ja és az átszerelést is számold bele. 1000 - 1200.- kerekenként.
Fagyálló: 1000 - 1200.- / kg koncentrátum.
Téli szélvédőmosó: átlag 1000.- és az fogy folyamatosan ha nyálkás hideg az idő.
Ha az akksid nem bírja a hideget, akkor csere.
Erre is számolhatsz 10-12000.- et.
(ez nem biztos, de rá kell készülni)
És ezek csak az alapok!
Na adjuk össze:
Fogalmazzunk úgy, hogy november közepéig a kiadásod: 140-150000.-et el fogod érni! Még ha áll is az autód!
És gondolom tankolni is fogod.
Egyéb meghibásodások, alkatrészek cseréjét már nem is írom.
Tanácsolom, hogy nézz körül milyen árak vannak az autóbontókban s ha megtalálod a legolcsóbbat, jól jegyezd meg a telefonszámukat. Jól jöhet még!
Utóiratként:
-ha csak azért akarsz kocsit venni, merthogy edződjön a kresz tudásod
(megjegyzem: pl ha Pesten a kresz szerint vezetsz, minden nap össze lesz törve a kocsid :-D )
- vagy szokni akarod a forgalmat, inkább vegyél egy robogót.
- Arra jó a B-s jogsi 50 cm3-ig,
- 4800.- az EGÉSZ éves biztosítás,
- 3 literrel elszaladgálsz (úgyis jön a jó idő)
- 70-80000.-ből már jó gépet veszel bukósisakkal együtt.
Ennyi.
Egyébként tavasszal vagy nyáron ne vegyél autót!!!
Télen, hidegben (nem esőben) kell autót venni. Akkor minden sz@r hiba kijön rajta s nem vágnak át.
Mégegy: hegyvidéki területről sose vegyél autót!
Alföldi vagy sík terepi kocsi a jó.
Azoknak a motorja nincs szétgyilkolva.
Remélem segítettem.
jó a suzki,olcsó a fentartása de diákmelóból szerzett pént mind elfogja nyelni.egy cipőt nemtudsz venni magadnak ha lessz kocsid.
az aksi meg akkor nem 30 ezer.csak 15.tökmindeggy.
Azért nem kell ennyire elrettenteni szegényt.
Nekem az egyetemi éveim alatt volt az 1.0 Suzukim. Anyám nevére volt írva, így csak 2000 ft volt a biztosítás negyedévente. Amikor hozzám került, még nem túl kopott téli gumik voltak rajta, amivel még eljártam 1 évig... igen, télen-nyáron. Aztán vettem rá új téli gumikat, darabja 9900 ft volt. Na azok aztán nagyon sokáig, évekig rajta voltak, szintén télen-nyáron, és mikor eladtam, még csak kb félig voltak kopottak.
- lehet téli gumit használni nyáron, főleg egy Suzukival, ami amúgy sem menne 180-200-al, hogy a téli gumi veszélyesen felkeményedjen, és elveszítse a tapadását. 90-100-as tempóval semmi gond nincs vele, illetve 130-140-el autópályán sincs egyáltalán gond... ahogy írom, évekig jártam vele így. Aztán a következő kocsimat is szintén évekig téli gumival használtam állandóan. Illetve a jelenlegin is téli gumi van télen-nyáron. Normál használat mellett fölösleges váltogatni. :)
Mielőtt valami nagyokos lehurrogna: műszaki irányzatú mérnöki diplomám van.
A szervizelési költség minimális egy suzukinál, én évente kb 1x cseréltem olajat és szűrőt - amikor eljött az ideje. 3 liter olaj kell bele, ez jó minőségű 10w40 Mobil olajból pár ezer Ft. Olajszűrő 900 ft, légszűrő 1100 Ft. Tehát évente a kötelező szervizelést meg lehet úszni kb 10.000 ft-ból. Ha kényeztetni akarod, akkor Mobil 10w40-es olajat tegyél bele, azt imádja! :) De mehet bele akár Shell 10w40 is, sőt akár gagyibb márka is, a Suzuki nem kényeskedik :) De a Mobil 10w40-et tényleg jobban szereti, halkabban és szebben jár vele.
A gépjárműadó is minimális, 2000-3000 ft volt.
Az üzemanyag az, ami drága! De! Ezzel is lehet a Suzukival spórolni, nyáron E85-öt simán lehet tankolni bele. Kicsit gyengébb lesz vele, de az E85 literje jóval olcsóbb. Kb fele-fele arányban E85 + Benzin keverve pedig semmi változást nem fogsz észrevenni, úgy fog menni, mintha simán benzinnel menne. Évekig használtam így, akkor még nagyon olcsó volt az E85 :) De tisztán E85-el csak nyáron, melegben szabad, mert hidegben nagyon nehezen fog elindulni.
Én úgy csináltam, hogy nyáron csak E85, ősszel-tavasszal fele-fele E85-benzin, télen csak benzin.
A Suzuki jó választás első kocsinak, nekem is ez volt az első. Hajrá! :)
A BMW 520i-s arc vagyok.
'98-as a kocsi és átlag 12 litert fogyaszt.
Havi 120-ból simán fent lehet tartani diákmunkából.
" műszaki irányzatú mérnöki
diplomám van."
Jujj, ezt inkább ne reklámozd!
Mi ez a baromság, hogy a téli gumi FELKEMÉNYEDIK NYÁRON?
6-7 fok alatt javasolt a téli gumi használata. Mivel az puhább és jobban biztosítja a tapadást.
Igen a nyári gumi felkeményedik de a téli?
Persze lehet igazad van tényleg lehet télit nyáron használni. Főleg jó meleg 70 fokos aszfalton. A tapadása is csudajó lesz köszönhetően a puhaságának. Kopni nem fog! Max elsajtolódik vagy úgymond "leolvad" a mintázata. Mire jön a következő tél, már csak 3mm-es marad a bordázati mélysége.
A többletfogyasztásról nem is beszélve!
Hú mekkora flash élmény majd nyáron a csikorgó téli gumi a kanyarokban ami nem a dizájn hangja hanem az abroncsok gyalázása. Hát bravó. . . .
Amúgy meg a kérdező saját autót akar venni.
Nem másra akarja iratni.
Tehát a költségekkel tisztában kell lennie.
A negyedéves biztosítást fizetni kell, ha tetszik ha nem.
Ha vesz is a srác egy kocsit, valószínüleg vigyázni fog rá s tudván, hogy kevés a pénze, nem fog mindenféle kotyvalékkal kísérletezni, hogy megspóroljon 100km-enként 500 forintot.
-feltéve ha spórol mert az etanolból többet iszik a gép, hiába olcsóbb!
Ja és azt ne felejtsük el, hogy a fogyasztás az autonként változó.
Van amelyik bírja az etanolt és van amelyik nem!
Még ugyanazon típuson belül is változó . . .
A Tesco-ban 400-450 forint körüli órabérre vannak bejelentve a diákok, ráadásul ebből járulékként levon a diákmunkaközvetítő valamennyit. Cége válogatja, mennyit.
Gyanítom, meg lehet keresni diákmunkával ~100 körül havonta, de nem a Tesco-ban.
"" műszaki irányzatú mérnöki
diplomám van."
Jujj, ezt inkább ne reklámozd! "
XD
Van egyáltalán nem műszaki "irányzatú" mérnökdiploma? Nem rémlik, hogy valahol is képeznének bölcsészmérnököket...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!