Miért éri meg benzines autót venni annak aki keveset autózik?
Egy átlag dízel autó 5,5litert eszik, egy benzines motor ugyan abban a kaszniban 8,5-öt.
A példákat most az Audi 80-as tesztjeiből vettem de írhattam volna szerintem passatot is.
A lényeg hogy ha kb 5000km-t megy valaki évente a benzines autójával az nagyjából 60.000ft-tal többet hagy ott a benzinkúton, mint az aki a dízel változatot hajtja.
A dízeles autónak ezzel ellentétben közel ennyivel drágább az éves szervizelése?

Bonyolultabb rendszerek vannak egy (újabb) dízelben, ha elromlik, sokkal drágább javíttatni. Viszont nem ez a fő érv, hanem az, hogy rövid távokon a dízel be sem tud melegedni, pl ha csak városban használod, néhány km-re (évi 5000 km ezt sugallja), az alacsony fordulat és a nem üzemi hőfok/olajnyomás rövid úton a halálát okozza. Egy benzines sokkal gyorsabban bemelegszik (az enyém a fűtött, 12 fokos garázsból indulva kb 3 perc után eléri az üzemi hőfokot, még akkor is, ha addig alapjáraton a dugóban állok). Nem mellesleg jó benzinmotort kell venni, a VW-nek nincs olyan. Egy 80-as méretű kasztniban egy jó benzinmotor nem ehet többet 6.5 liternél.
Nekem megérné a dízel, 20 km alatt elő se veszem az autót, de a benzinessel (1.5 liter, 98 ló, 1180 kiló) is eljárok 6 liter alatt, és a tudat, hogy 170 ezer km után még egyszer ennyit el fog menni megbontás nélkül, kárpótol.
Ha valakinek az Audi 80 tettszik az miért venne másmilyen autót?
Ismerek olyanokat akik nem járnak hosszú utakra és mégis évek óta dízel autójuk van.

átlagban annyit eszik, igen, ha mész vele mondjuk 100 km-t országúton, de ha évi 5000 km-t mész, ami napi kb 13-14 km, akkor soha nem melegszik be és lesz a fogyi 8-10
elméletben a mi autónk is el kéne hogy menjen 6,9 literrel, gyakorlatban pedig az első 30-40 km-en 15 liter a fogyi, utána megy csak le 8-9-re, pedig modern technika, meg a váltó is 7 sebességes

"8-10 liter soha nem lesz normális láb alatt. Az én autóm 3-4 km-es távokon, télen, kizárólag városban, 0 fokos garázsból indulva sem evett 8 liternél többet."
Ez azért attól is függ milyen autó, milyen motorral, mekkora kasztni, mekkora város és mekkora forgalom. Ha úgy vesszük, volt a B3-as Audi 80-ban 1.4-es és 2.3-as benzines is :P

Egy átlag dízel autó 5,5litert eszik
minden bizonnyal. a passat télen még 5 ből is kijön...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!