Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Valaki leírná, úgy hogy egy...

Valaki leírná, úgy hogy egy nő megértse, hogy milyen az az üzemanyag takarékos vezetés?

Figyelt kérdés
Mikor kell vissza ill.felvaltani stb hogy mennél kevesebbet fogyasszon az autó? Részletesen írjátok és érthetően. :-)

2014. márc. 26. 21:24
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Az utolsó összefoglalta a lényeget, de azért nem ennyiből áll a dolog.

#6: Kicsit későn, de válaszolok. Nos, a motorfék nem fogyaszt, viszont elfékeződik a lendület. Sokat érek vele, ha motorfékkel eljutok 100 méter távolságba, viszont gurulva s csak picit több benzinnel 500 méterre is. Ha 100 méterre kell eljutnod, szuper a motorfék, de ha sokkal több a cél, akkor hamarosan gázt kell adnod, ami sokat fogyaszt. Az alapjárat viszont keveset.

Ezt most elég pongyolán és konkrétumok nélkül írtam, rég volt, hogy számolgattam az ilyesmit s igazából egy okos cikket kellene linkelnem. De a lendület elfékezése többnyire rossz ötlet, nemhiába szokták kerülni a motorféket a hypermilerek. Sokak tapasztalata mutatja, hogy többnyire nem a motorfék a nyerő.

Itt van egy cikk, a motorfékről nem magyaráz túl hosszan, de azt mondja, amit én s még sokan, akik fogyasztásra optimalizálnak, egész sikeresen (bár nekem motorom van és ott sokkal kevesebb értelme van a motorféknek, viszont a párom már rendelkezik autóval s ő még nálam is elszántabb fogyasztáscsökkentő. Csak akkor motorfékezik, amikor szükség van a motorfékkel elérhető sebességcsökkentésre, hisz ez a logikus):

[link]

2014. márc. 29. 20:02
 12/12 anonim ***** válasza:

"Ha 100 méterre kell eljutnod, szuper a motorfék, de ha sokkal több a cél, akkor hamarosan gázt kell adnod, ami sokat fogyaszt."

Ez a magyarázatod ott sántít, hogyha belátható időn belül le kell lassítanom / meg kell állnom, akkor a motorfékkel a fogyasztás 0, míg alapjáraton üresben gurulva pont annyi, amit az alapjárat kér.

Ellenben ha belátható időn belül NEM kell lelassítanom vagy megállnom akkor tök felesleges bármilyen módon lassítani, mivel a fizika törvényei kimondják, hogy az egyenes vonalú egyenletes mozgáshoz szükséges a legkevesebb energia, mivel "csak" az ellenállási erőket (autónál pl. a lég és gördülési ellenállás) kell kompenzálni, semmi mást. A "gyorsít-kigurul" módszer sík terepen a fizika törvényei alapján nem gazdaságosabb, nem is lehet gazdaságosabb, mint az egyenes vonalú egyenletes mozgás. A fizikát meg az esetek 99,99%-ában nem lehet megbaxni.

2014. márc. 29. 20:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!