Valaki leírná, úgy hogy egy nő megértse, hogy milyen az az üzemanyag takarékos vezetés?
Az utolsó összefoglalta a lényeget, de azért nem ennyiből áll a dolog.
#6: Kicsit későn, de válaszolok. Nos, a motorfék nem fogyaszt, viszont elfékeződik a lendület. Sokat érek vele, ha motorfékkel eljutok 100 méter távolságba, viszont gurulva s csak picit több benzinnel 500 méterre is. Ha 100 méterre kell eljutnod, szuper a motorfék, de ha sokkal több a cél, akkor hamarosan gázt kell adnod, ami sokat fogyaszt. Az alapjárat viszont keveset.
Ezt most elég pongyolán és konkrétumok nélkül írtam, rég volt, hogy számolgattam az ilyesmit s igazából egy okos cikket kellene linkelnem. De a lendület elfékezése többnyire rossz ötlet, nemhiába szokták kerülni a motorféket a hypermilerek. Sokak tapasztalata mutatja, hogy többnyire nem a motorfék a nyerő.
Itt van egy cikk, a motorfékről nem magyaráz túl hosszan, de azt mondja, amit én s még sokan, akik fogyasztásra optimalizálnak, egész sikeresen (bár nekem motorom van és ott sokkal kevesebb értelme van a motorféknek, viszont a párom már rendelkezik autóval s ő még nálam is elszántabb fogyasztáscsökkentő. Csak akkor motorfékezik, amikor szükség van a motorfékkel elérhető sebességcsökkentésre, hisz ez a logikus):
"Ha 100 méterre kell eljutnod, szuper a motorfék, de ha sokkal több a cél, akkor hamarosan gázt kell adnod, ami sokat fogyaszt."
Ez a magyarázatod ott sántít, hogyha belátható időn belül le kell lassítanom / meg kell állnom, akkor a motorfékkel a fogyasztás 0, míg alapjáraton üresben gurulva pont annyi, amit az alapjárat kér.
Ellenben ha belátható időn belül NEM kell lelassítanom vagy megállnom akkor tök felesleges bármilyen módon lassítani, mivel a fizika törvényei kimondják, hogy az egyenes vonalú egyenletes mozgáshoz szükséges a legkevesebb energia, mivel "csak" az ellenállási erőket (autónál pl. a lég és gördülési ellenállás) kell kompenzálni, semmi mást. A "gyorsít-kigurul" módszer sík terepen a fizika törvényei alapján nem gazdaságosabb, nem is lehet gazdaságosabb, mint az egyenes vonalú egyenletes mozgás. A fizikát meg az esetek 99,99%-ában nem lehet megbaxni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!