Akkor most hogy is van ez dízel motoroknál?
Eddig mindig azt hallottam, hogy városi, rövid távú használatra inkább dízel autót érdemes venni. Főként kis dízelt a fogyasztás miatt.
Mostanában viszont egyre több embertől hallom, hogy a dízel motor nem szereti a rövid utakat, nem tesz jót neki, hogy le is áll, amikor épp felmelegedett, vagy talán még el sem érte a kellő hőmérsékletet. Emiatt sokszor mennek tönkre.
Most akkor mi a helyzet a dízelekkel ?
Városban, rövid távú használatra benzin vagy dízel ?
Nekem személy szerint egy benzines Borám van (1.6 16v).
Csak szimplán érdekel a dolog, mert egyre megosztóbb a történet....
Inkább fogalmazzunk úgy, hogy turbómotort rövidtávra ne vegyél. Mert főként a turbó nem szeret hidegen dolgozni, mivel egy több százeret forgó alkatrészről van szó ami mikronos pontossággal van illesztve, így nagyon érzékeny az olaj viszkozitásra és a hőtágulásra. Egy szívódízel ugyanúgy elviseli a hideget mint egy szívó benzines. Viszont a turbós benzinest ugyanúgy gyilkolja a hidegüzem mint a turbódízelt, de nem csak a turbó tud tönkremenni a hidegtől, az is probléma a "modern" turbómotoroknál (legyen az dízel vagy benzines) hogy takarékossági okokból már alacsony fordulaton, kb 1500-tól maximális nyomással tölt a turbó, brutális forgatónyomatékot termel a motor már ilyen kis fordulatnál/olajnyomásnál is, ezt pedig a csapágyak nem szeretik.
Bátran ajánlható dízelmotor rövidtávra is, de csak szívó! Pl a VW SDI motorjai.
Az én autóm 1,5 km alatt üzemmeleg lesz nagyjából, és diesel. Egy átlagos benzines autónak ehhez 3,5-4 km-re van szüksége. Konstrukciótól függ.
De modern, turbódízelt ne használj rövid távon, mert nem gazdaságos.
Valamint semelyiknek nem tesz jót, ha annyit mész vele, hogy nem tud rendesen bemelegedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!