Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Az igaz, hogy minél erősebb,...

Az igaz, hogy minél erősebb, minél több lóerős egy benzines autó, annál nehezebb lefulladni vele?

Figyelt kérdés
Pl. az új Ford Focus ST3-at valamiért csak manuális váltóval lehet kapni, automatával nem. Ilyen erős benzines autókat manuálissal is könnyű vezetni?

2014. febr. 23. 05:04
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
20%
Ha gondot okoz, hogy lefullad a motor, embertársaid biztonsága érdekében maximum Dongó segédmotoros kerékpárral közlekedj!
2014. febr. 23. 05:42
 2/12 szelepke ***** válasza:
Ha leugrasz a kuplungról és nem adsz gázt,lefulladsz akár egy impreza wrx-el is.Semmi összefüggés a rutinvizsga,és a lóerők száma közt.
2014. febr. 23. 06:39
 3/12 anonim ***** válasza:

A világon van kb 1 milliárd ember aki megtanulta kezelni a kuplungot + a manuális váltót.szó-szó ...gyakorlás,és gyakorlás de mindenkinek sikerül.

Neked biztos nem fog menni ez???,elkönyvelted ?

Annyit még hozzá tennék ha megérted a mechanizmust,azaz hogy 2 db tárcsát ha erősen összeszorítasz egymásnak így adódik át a forgatás a motor és a kerekek közt. A kuplung pedál ezen 2 tárcsa között képez 1 mm hézagot amikor azt kinyomod.

Ezt ha megérteted,pillanatok alatt megtanulod a kuplungozás lényegét.

2014. febr. 23. 06:53
 4/12 A kérdező kommentje:
Hát nem tudom. Anno autósiskolában 96-os Mercedes E220-on tanultam. Manuális dízel. Kb. 200 órát vettem, végül lefizettem a vizsgabiztost, mert annyira nem tudtam kezelni a manuális váltót. A vége felé már csak-csak ment azért valamennyire, de hogy napi szinten ilyennel közlekedjek, hát azt el nem tudom képzelni. Na de több mint 3 és fél éve van egy automata váltós autóm és nagyon szeretem vezetni. Soha nem volt még koccanásom se, semmi baleset. Kizárólag apró parkolási vackok, de az meg váltótól független. Kipróbáltam pár barátom benzines manuális autóját néha-néha. Hát egyszerűen elindulni nem tudtam velük.. Egyszer egy benzines manuálissal mentem 6 km-t városban, de ezalatt 8-szor fulladtam le. Vagyis az összes lámpánál minimum 2-szer. Nemrég pedig egy barátomnak a dízel manuálisát próbáltam ki, de irányítani nem tudtam egyszerűen. Én nem értem hogy bírnak napi szinten manuálissal közlekedni. Csodálom. De mondjuk néha szoktam arra gondolni, hogy jó lenne váltani, de ez nekem nem megy. Egyik álomautóm egy ilyen Ford ST3, de ha csak manuális váltóval lehet kapni, akkor inkább nem kell. Márpedig az oldalon mást nem látni.
2014. febr. 23. 07:25
 5/12 anonim ***** válasza:
köbcenti+nyomaték
2014. febr. 23. 07:54
 6/12 anonim ***** válasza:

A nyomatéktól függ, nem a lóerőtől. Egy F1-es autó hiába 1000 LE simán lefullad, ha gáz nélkül akarnál vele indulni.

Azt ugyan nem tudom megérteni, hogy hogyan lehetséges, hogy nem vagy képes egy olyan egyszerű dolgot, mint a kézi váltás megtanulni, de végülis semmi gond, van automata váltó szerencsére, ha azzal biztonságosan tudsz közlekedni használd azt.

Az ST3 Focus amúgy csak 250 LE, nem egy gyenge autó de azért nagyon messze van az "ilyen erős" kategóriától 3-400 LE-ket is kordában lehet tartani kéziváltóval gond nélkül.

2014. febr. 23. 08:19
 7/12 anonim ***** válasza:

Pedig hidd el csak annyi a titok, hogy nem leugrasz a kuplungpedálról, hanem lassan, fokozatosan engeded fel és emellett nyomsz egy kis gázt is!

Igen, jól írják, inkább a nyomaték számít. De az általában arányos szokott lenne a lóerűvel.

Egyébként nem csak benzines autóknál van ez így. Egy dízel is simán lefullad ha hirtelen, főleg gázadás nélkül szállsz le a kuplungról.

2014. febr. 23. 09:42
 8/12 anonim ***** válasza:
57%
Ha nem vagy falábú akkor egy dízel autóval simán el tudsz indulni úgy hogy lassan felengeded a kuplungot és már el is indult az autó. Ezen még tudsz segíteni hogy egy kis gázt adsz.
2014. febr. 23. 11:16
 9/12 anonim ***** válasza:

Persze, hogy el lehet indulni gázadás nélkül. Nem azt írtam hogy lehetetlen!

Sőt, elég óvatos kuplunghasználattal sík úton egy 1.2-es benzines Ladával is el lehet indulni gázadás nélkül. Nekem legalábbis már sokszor sikerült.

Dízel autóm van. (1.7 CR változó geometriás turbó dízel) És ha kicsit határozottabban emeled fel a kuplungot, gázadás nélkül az is ugyan úgy lefullad.

2014. febr. 23. 15:08
 10/12 anonim ***** válasza:

Nekem mindig manuális autóim voltak és most is az van, ráadásul az utolsó kettő benzines (köztük a mostani is) kisköbcenis benzines, de egy hét alatt megszoktam, talán ha 4-5 ször fulladtam le velük össz-vissz. Azóta pofonegyszerű kezelni, rutinnná vált, mondom egy hét alatt.

(Nekem az autómata váltó volt furcsa, amikor kipróbáltam, mindig a kuplung helyét rugdostam piros lámpánál való megálláskor, nehogy "lefulladjak" :D)

2014. febr. 23. 17:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!